Detailne sme sa pozreli na deväť modelov smartfónov, ktoré patria medzi novinky tohto obdobia.

Vyskúšali sme si ich a prinášame naše názory a fakty o jednotlivých zariadeniach.

Smartfóny musia byť niečím výnimočné, vtedy zaujmú aj cenovo nižšie postavené modely

Smartfóny musia byť niečím výnimočné, vtedy zaujmú aj cenovo nižšie postavené modely

Trh s telefónmi sa vyvíja rýchlo a výrobcovia prinášajú i do nižších tried čoraz viac dobrých vlastností a parametrov. Je to vidieť najmä na posune Full HD displejov i biometrických snímačov do nižších cenových vrstiev. Každý výrobca potrebuje niečím zaujať. Android je všade, takže potrebuje zaujať hlavne telom a rozšírenými možnosťami telefónu. To sa podarilo a aj napriek poriadnemu pretlaku v segmente androidových telefónov vznikajú na výrobných linkách zaujímavé kúsky.

Biometrický snímač sa v smartfónoch vyskytuje čoraz častejšie

Biometrický snímač sa v smartfónoch vyskytuje čoraz častejšie

Čo nás ale veľmi mrzí, je slabé využitie kapacity RAM. Bežné aplikácie, ktoré prepíname v multitaskingovom režime, sa načítajú niekedy odznova, nakoľko ich systém odstránil z hlavnej pamäte. Nemáme výhrady, no pri 3 GB modeloch máme stále takmer 1,5 GB voľných. Vieme, že táto kapacita poslúži pri hraní hier a prechádzaní obsahu, ktorý sa stále nabaľuje, napríklad pozeraní časovej osi na Facebooku. No viac by sme využili dlhšie uchovanie aplikácií v RAM aj v kancelárskom režime.

Prehľad, ako fotia vlajkové lode

parametre_unimatne mobily_1_web2016_3_nowat

ASUS ZenFone 2 Laser

asus-zenfone-2-laser-ze600kl-original-imae9tftbfdcxzng_web2016_3_nowat

Telefóny ZenFone 2 sú na trhu dostupné v niekoľkých variantoch. Často sa líšia len nepatrne, spája ich ale do detailu prepracované rozhranie ZenUI. To má veľkú zásobu možností a nastavení detailov, možno by sme povedali až príliš mnoho možností. Pevne veríme, že výrobca zostane pri podstate Zenu a nepreženie to s nabitým systémom a aplikáciami. Je však pravdou, že ponúka spomedzi výrobcov najviac vlastných programov, ktoré plne nahradia a prekonávajú to, na čo ste boli v základe Androidu zvyknutí.

Čím sa ale ZenFone 2 Laser odlišuje, je laserové zaostrovanie. Na zadnej strane je vedľa fotoaparátu duálny LED blesk a laserový snímač, ktorý podľa výrobcu zaostrí scénu za 0,3 sekundy. To je síce pekné, no telefón asi 2 sekundy viditeľne preostruje scénu. Fotky sú vo výsledku ostré, ale dlhšie to trvá. Páčili sa nám aj farby a celkovo sa dá s telefónom fotiť. Špeciálne sme si všímali fotenie pri nízkom osvetlení, keďže fotoaparát podporuje tento režim. Režim PixelMaster 2.0 zabezpečí dobre vyzerajúce fotky, vyskúšať si to môžete nielen pri umelom osvetlení, ale aj v hmle a celkovo menej výraznom prostredí. Pri večerných fotkách musíme pochváliť ich jas a menšie zašumenie.

Telefón má plastové telo a prednú časť pod displejom tvoria sústredné časti kružníc. Podobne ako pri notebookoch. Kto má rád dizajn tejto značky, ocení jednotné zladenie naprieč rôznymi produktami. Tlačidlo na zapnutie displeja je na hornej hrane. Trochu sme si už od neho na tomto mieste odvykli, no ide o univerzálne umiestnenie pre ľavákov aj pravákov. To sa výrobcovi podarilo dosiahnuť aj multifunkčným dvojtlačidlom na zadnej strane pod fotoaparátom. Na rozdiel od modelu Selfie je tlačidlo tiché a pre zväčšené rozmery sa dobre používa. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, ale majú striebornú farbu. Sú bez problémov viditeľné.

Systémová nadstavba ZenUI je skutočne komplexná. Zmena témy je naozaj detailom, ktorému sa tu venovať nebudeme. Výhodou, ktorú oceňujeme najviac, je kooperácia naprieč vlastnými aplikáciami. Dáta sa dajú ľahko exportovať a sú medzi sebou prepojené. Veľmi podarený je emailový klient aj kalendár, ale aj aplikácia na správu denných úloh a prehľadu dňa. Je tu šetriaci režim a čistič nepotrebného obsahu, tiež aj automatické triedenie aplikácií do kategórií. Každá novo nainštalovaná aplikácia sa automaticky pridá do priradeného priečinka. Kam sa pridá, to sa dozviete hneď po inštalácii, aby ste ju neskôr mohli ľahko vyhľadať. Detailov je toľko, že by stačili na samostatnú dvojstranu.

Výkonovo je telefón radený do strednej triedy. Načítanie alebo prepínanie aplikácií by mohlo byť rýchlejšie. Chápeme, však cenu a cielenie telefónu.

Hodnotenie
+ kvalitné fotografie, prepracované rozhranie ZenUI, cena, univerzálny dizajn pre pravákov / ľavákov
– možno až komplikované ZenUI

Cena: 199 EUR
Zapožičal: ASUS

Huawei G8

huawei_g8_tip_nowat_web2016_3_nowat

Ide o špičkový Dual SIM telefón, ktorý sa veľmi podobá na vlajkovú loď Huawei Mate S. Veľmi sa nám páčil a neskrývame naše nadšenie z neho. Toto totiž nie je niečo ako menej dokonalý brat veľkého modelu, ale skutočne plnohodnotná alternatíva. Je síce hrubší a na pohľad objemnejší, no stále si ponecháva top parametre. Tým najviditeľnejším je Full HD 2,5D displej. Má špeciálne vytvorené vrstvenie a dotyk na ňom pôsobí tak, že máte pocit  priameho dotyku na grafiku displeja. Ochranné sklo je na hranách  jemne zaoblené, čo spolu so zaoblením hrán a celkovým lemovaním telefónu vyzerá vynikajúco. Vyhotovenie je z 95 % z kovu a môžeme potvrdiť jeho vysokú odolnosť. Špeciálna povrchová úprava zadnej strany je vyrobená pieskovaním a je skutočne odolná. Takýto povrch má aj model Huawei Mate S, P8 a iné. Výsledok z praxe? Prvé škrabance sa tu objavia skôr na Gorilla Glass displeji než na zadnej strane. Trúfame  si tvrdiť, že pri bežnom zaobchádzaní nebudete mať niekoľko mesiacov na zadnej strane ani len malú viditeľnú ryhu. Vzadu je dvojtónový LED blesk, mierne vystúpený, no dostatočne chránený fotoaparát so zafírovým sklíčkom a nechýba snímač čítačky odtlačkov prstov. Po novom podporuje gestá, takže s ňou môžete rušiť budík, zdvíhať hovory alebo ovládať menu upozornení. Na rozdiel od modelu Mate S, tu nie je možné použiť gestá na pohyb v galérii obrázkov. Treba dodať, že gestá fungujú na akýkoľvek prst, nielen ten, ktorý je zaregistrovaný na odomykanie telefónu. Samozrejme, aj tu platí odomknutie za menej ako jednu sekundu.

HuaweiG8_zaoblenie_web2016_3_nowat

Zaoblenie ochrany displeja a tela pri modeli Huawei G8 vyzerá naozaj výborne

Telefón ťaží z rozhrania EMUI 3.1, ktoré je vynikajúce a zároveň poskytuje obrovskú zásobu kompletných tém. Vyberať z nich môžete napríklad len tapety. Stojí za to si telefón prispôsobiť podľa seba.

Na zadnej strane sú dve antény na zabezpečenie signálu. Telefón má veľmi dobrý príjem Wi-Fi a poznáte to najmä v oblasti so slabým pokrytím a napríklad pri hraní hier. Bežne by ste si totiž jednu anténu mohli zakrývať a odpojiť sa od už aj tak slabej Wi-Fi. Tu nič také nehrozí. Škoda len, že tu nie sú dva reproduktory. Pôvodne horná a dolná časť vyzerali ako reproduktory, no sú to práve plochy na lepšie prenikanie signálu k anténe. Výrobca tak umiestnil jeden reproduktor na spodnú hranu, no chváli sa šiestimi otvormi. Nuž, nie je problém vyfrézovať aj sedem otvorov, radšej tu mohli byť dva reproduktory. Toto je asi jediný úsmev cez slzy, ktorý sme pri G8 zažili.

Na prácu aj zábavu je to veľmi rýchly telefón, je nutné dodať, že aj vyladený. S Androidom 5.1 tu všetko šliape „ako hodiny“. Občas sa stane, že niektorá aplikácia štartuje 3 sekundy, pokým ju zbadáte na displeji. Ide však skôr o výnimku. No je to trochu nepochopiteľné, ak máte podľa systému stále 1,5 GB RAM voľných. To je ale pripomienka skôr pre Google.

Špeciálnu pozornosť sme venovali aj videu s optickou stabilizáciou. Takmer okamžité ostrenie a rýchle vyváženie expozície pri zmene svetelných podmienok robia z modelu G8 slušný nástroj aj na video. Fotografie sú vynikajúce vďaka dvojtónovému blesku. Netreba sa obávať zažltnutých fotiek pri umelom osvetlení alebo zašumených v tmavých podmienkach. Kompakt nechajte doma a foťte s mobilom.

Hodnotenie
+ vyhotovenie a pocit z držania v ruke, 2,5D displej, silný príjem cez dve antény, celková svižnosť systému, vhodný na nakrúcanie videa a vážnejšie fotografovanie
– iba jeden reproduktor, nemá Wi-Fi AC

Cena: 399 EUR
Zapožičal: Huawei

Lenovo A7010

A7010_Black_Hero_hmscreen_web2016_3_nowat

Smartfóny kategórie A výrobca dimenzoval ako určené pre nenáročných používateľov. Toto však už dlhšie neplatí a nedajte sa kategóriou A v tomto prípade pomýliť. Je to telefón, ktorý narobí v strednej triede poriadne dusno a na ázijských trhoch je známy aj pod menom VIBE X3 Lite. V tomto teste máme aj model VIBE X3 a počas testovania tohto lacnejšieho modelu nám bolo hneď jasné vytvorenie podobnosti medzi týmito smartfónmi.

Telefón kombinuje plastové telo, v podobe zadného odnímateľného krytu, s kovovým rámom. Je to dizajnovo podarený kúsok, ktorý aj napriek svojím väčším rozmerom padne veľmi dobre do ruky. Sú tu dva reproduktory s umiestnením nad a pod displejom. Ide o Dual Micro SIM telefón s podporou 4G pre obe karty. To rozhodne nie je tradičné a už vôbec nie v tejto cenovej kategórii. Nechýba ani slot na microSDXC kartu. To je výhoda na rozdiel od modelu VIBE X3, kde sa musíte rozhodnúť či Dual SIM alebo jedna SIMka a pamäťová karta. Nevýhodou je podľa nás opäť chýbajúce podsvietenie dotykových tlačidiel pod displejom. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja majú veľmi príjemný tvar a mierne zaoblenie. Je to detail, no páči sa nám, že aj tu si dal výrobca záležať. Nech ide o akýkoľvek malý prvok, používate ho neustále.

Stereo reproduktory podporujú zvuk Dolby Atmos, ktorý sme chválili už v minulosti. Na veľkom displeji si tak užijete kvalitné pozeranie filmov alebo hranie hier. Mimochodom, sú hry, ktoré vám po zapnutí odporučia pripojenie práve slúchadiel a s aktivovaným zvukovým rozšírením od Dolby je čo počúvať. Koniec koncov na veľkom Full HD displeji je aj čo pozerať. Na zadnej strane nechýba dvojtónový blesk a snímač odtlačkov prstov. To je funkcionalita, ktorá sa počíta a Lenovo bude patriť medzi priekopníkov, ktorí dávajú tento prvok aj inde, nielen do najdrahších telefónov.

Smartfón sa dobre používa najmä vďaka tomu, že je celkovo svižný a má rýchly 8-jadrový CPU MediaTek. Nie je to síce najrýchlejší model spomedzi osemjadrových modelov tohto výrobcu, no aj na testoch je vidieť, že s ním môžete počítať. Fotografie sa nám javili viac presvetlené a v rámci efektov môžete využiť napríklad Superpanorámu. Snímanie bude nielen po horizontálnej, ale aj vertikálnej osi.

Lenovo vypočulo potreby zákazníkov a pridalo aj snímač NFC, ocenili sme však aj pridanie plánovaného zapnutia a vypnutia telefónu. Snímač odtlačkov však zatiaľ nie je možné využiť na ovládanie gestami, iba na odomknutie obrazovky. V neposlednom rade treba spomenúť aj nadštandardne veľký akumulátor, a to až s 3300 mAh kapacitou.

Hodnotenie
+ zaoblený dizajn, stereo reproduktory, biometrický snímač, dva 4G SIM sloty, integrácia Dolby Atmos, cena
– žiadne podstatné

Cena: 259 EUR
Zapožičal: Lenovo

Lenovo VIBE X3

 

lenovo_vibe_x3_tip_nowat_web2016_3_nowat

Nástupca modelu VIBE X2 zmenil dizajn a podobá sa na iné telefóny z najnovšej modelovej série tohto výrobcu. V bielom vyhotovení je to skutočne krásny telefón a veľmi dobre sa používa. Neprehliadnuteľné sú dva reproduktory nad a pod displejom. Výrobca pridal aj dotykové tlačidlá, no tie nie sú podsvietené. Škoda, že výrobca nemyslel aj na takýto detail. Vzhľadom na veľkosť telefónu je po tme občas problém trafiť na tlačidlo, keďže sú od seba na danej šírke dosť vzdialené. Špecialitou je vyhotovenie. To kombinuje hliníkový rám s plastovým zadným krytom. Ten sa na rozdiel od modelu A7010 nedá odobrať a SIM karty vo veľkosti nano treba vkladať cez bočnú šachtu. Lenovo sa pýši zachovaním microSD konektora, no tu si situáciu trochu zjednodušili. Musíte sa teda rozhodnúť, buď dve SIM karty alebo namiesto jednej vložíte pamäťovú kartu. Vzhľadom na kapacitu úložného priestoru je to v poriadku, no ocenili by sme samostatný slot. Chválime však podporu 4G pre oba sloty. Zadná strana má okrem špičkového fotoaparátu s rozlíšením 21 MPix aj dvojtónový blesk a čítačku odtlačkov.

Telefón exceluje aj v oblasti zvuku. Technológia Dolby Atmos má čo povedať a naša testovacia hudba tu znela výborne. Máte k dispozícii rôzne nastavenia podľa toho, či počúvate hudbu, alebo pozeráte filmy. Nechýbajú ani dve pozície na vytvorenie vlastného nastavenia ekvalizéra a aktivovanie niektorej z troch dostupných funkcií Dolby (regulátor hlasitosti, zosilnenie vysokých tónov, virtuálny priestorový zvuk). Technológia funguje dobre aj na reproduktoroch, no na slúchadlách ju pocítite lepšie. Už samotná aktivácia Dolby Atmos zosilní celkový zvuk, keďže výrobca pridal 3-čipový zosilňovač a zároveň je tu 32-bitový D/A prevodník. Ak chcete ešte lepší zvuk, stačí aktivovať režim Turbo Hi-Fi.

Horný reproduktor pri modeli Lenovo VIBE X3, pod displejom je taký istý

Horný reproduktor pri modeli Lenovo VIBE X3, pod displejom je taký istý

Výkonovo je telefón postavený značne vysoko. Je to teda ideálny spoločník na hry a multimediálnu zábavu. Vďaka celkovej rýchlosti telefón rýchlo prepína aplikácie, takže sa s ním dobre pracuje aj v multitaskingovom režime.

Výrobca kladie dôraz na fotografovanie. Fotoaparát zachováva rozumné hodnoty šumu aj v tmavších scénach, a tak môžete pokojne fotiť kdekoľvek. Okrem plnej automatiky si môžete vybrať aj špeciálne režimy, teda napríklad fotografovanie pódia, ľudí v pohybe, mestskú nočnú scénu alebo napríklad vytvoriť spomalené či zrýchlené video. Celkovo je tu široká škála režimov. Fotografie však vyzerajú lepšie ako video, najmä v oblasti lepšieho zaostrenia na vybranú scénu.

Páčila sa nám aj nadstavba systému a ultra úsporný režim, ktorý prepne telefón do základného režimu. No s možnosťou pridania ďalších troch aplikácií (kalendár, kalkulačka, hodiny). Tiež aj prechod medzi normálnym a úsporným režimom je takmer okamžitý.

Hodnotenie
+ dizajn v bielom vyhotovení, vysoký výkon, kvalita fotografií pri slabom osvetlení, špičkový zvuk
– 4K video pri 15 fps, mierny šum pri videu v tmavých scénach

Cena: 449 EUR
Zapožičal: Lenovo

Meizu MX5

MX55_web2016_3_nowat

Toto je vlajková loď značky a je vidno, že má naozaj čo ponúknuť. Dizajn sa síce podobá na iné smartfóny, no to je prípad aj iných značiek na trhu. Kovové telo má špeciálnu povrchovú úpravu, vďaka ktorej je odolnejšie než plast alebo iné povrchy bez špeciálneho pieskového finišingu. Nie je to vyslovene najtenší telefón, no toto sa nám páčilo. Aj vďaka tomu sa lepšie držal v ruke. Zaoblené hrany vyzerajú dobre a prechodom z ostrejšie rezanej časti okolo displeja vytvárajú veľmi dobrý dojem. Chválime aj tenké tlačidlá na boku telefónu, no výčitka smeruje k hlavnému tlačidlu pod displejom. Je skutočne príliš hlučné a nevieme si predstaviť stláčať ho viackrát po sebe v kancelárii alebo tichom kupé vo vlaku. Z tohto sme skutočne sklamaní a myslíme, že to bude prekážať veľkej skupine používateľov. Tlačidlo zároveň integruje biometrický snímač, a tak sa do telefónu môžete prihlásiť aj dotykom prsta. Opäť ale až po stlačení tlačidla a rozsvietení displeja. Zadná strana má vystúpený fotoaparát, ktorý je mierne chránený kruhovým lemovaním. Samotné sklíčko je len mierne zapustené pod okraj lemovania. Ocenili sme dvojtónový blesk a laserové zaostrovanie scény. Dve SIM karty vo verzii Nano sa vkladajú za pomoci ostrého predmetu zboku telefónu. Jedna karta je v 4G režime, druhá v 2G.

Telefón skutočne dobre vyzerá a dobre sa používa. Toto je však stále prípad typických „čínskych“ telefónov. Telefón má totiž svoju vlastnú nadstavbu nazvanú Flyme OS 4.5. Nie že by na nej výrobca od minulých modelov nezapracoval, no sú tu isté nedostatky tiahnuce sa naprieč rôznymi verziami nadstavby. Napríklad to, že nevidíte celé nadpisy, a to ani pri zmenšení písma. Vyznať sa v niektorých voľbách je tak celkom problém aj pre skúseného používateľa Androidu. Čo znamená položka „Použiť ako heslo o…“ môžeme len hádať. Takisto pomenovanie „Súprava“ namiesto „Nastavenia“ je netradičný. Systém je veľmi uhladený a základná grafická téma vyzerá veľmi dobre. Netradičné v porovnaní s tými, ktoré ste videli na iných platformách s Androidom. Dobrou správou pre niektorých používateľov je, že telefón nie je preplnený aplikáciami od Googlu. My ostatní si všetky bežné appky musíme inštalovať dodatočne.

Špecialitou je AMOLED displej. Fotografie na ňom vyzerajú nádherne, takisto aj hry. Tu sme boli nadmieru spokojní. Je pravda, že MX5 má po technickej stránke rozhodne čo ponúknuť. Silný výkon je ako stvorený na hranie tých najnáročnejších hier. Kto to potrebuje, telefón využije aj pri špeciálnych aplikáciách na strih videa a multimediálne úpravy fotiek.

Spoľahnúť sa môžete aj na fotoaparát. Vytvoríte kvalitné fotky, no je treba si dať pozor na expozíciu. Je dosť premenlivá a ak s telefónom pohnete len mierne, svetlosť scény sa okamžite zmení. Nie je ani tak problém spraviť sýtu fotku, ako udržať telefón počas fotenia v ruke. No a kto potrebuje, môže využiť aj 4K nahrávanie a získa špičkovo presné a rýchle zaostrovanie.

Hodnotenie
+ spracovanie tela, fotografovanie a tvorba videa, extrémny výkon, Flyme OS 4.5
– hlučné tlačidlo Domov

Cena: 289 EUR
Zapožičal: Meizu

Microsoft Lumia 550

lumia-550-render_web2016_3_nowat

Telefóny Lumia sú jedny z mála, ktoré bežia na platforme Windows. Hoci ak chcete Windows, sú tu aj iní výrobcovia. No v praxi hovoríme, že Windows 10 Mobile sa rovná Lumia. Tento model je cenovo dostupný pre používateľov, ktorí chcú dôverne známe prostredie zladené s novým systémom pre stolné počítače.

Telefón nie je top mobilom na trhu, no keď zoberieme cenu, je to špičkový stroj pre každého, kto napríklad vstupuje do segmentu operačných systémov na mobiloch. Tu zatiaľ nie je nič lepšie a Android nie je taký intuitívny pre úplných začiatočníkov. Nevýhodou telefónov Lumia je ich jednotvárnosť. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Niekdajšie zavedenie „vaničkového“ dizajnu zadného krytu je podľa nás prežitok, už by sa ho mohol výrobca zbaviť. Je to cítiť najmä pri hrubších telefónoch. V rukách je tak kvôli svojmu krytu mierne šmykľavý. Našťastie telefón nie je taký veľký a dá sa veľmi dobre používať aj v menších rukách. Na prednej strane je len displej a predný fotoaparát plus snímač okolitého osvetlenia. Ovládacie tlačidlá sú súčasťou rozhrania systému. Zadná strana má reproduktor a len veľmi mierne vystúpený fotoaparát s dostatočnou ochranou vystúpeným lemovaním kruhového tvaru.

Operačný systém sa používa veľmi dobre, nemáme výhrady k jeho konceptu. Veľmi sa nám páči, keď máme na uzamknutej obrazovke telefónu rovnaké pozadie ako na notebooku pred sebou. Poštový klient je vylepšený, no oneskorené synchronizovanie nám prekážalo. Tu je akási podobnosť s BlackBerry. Je otázkou, či je aj v roku 2015 takým problémom prinášať používateľom údaje načas. Systém môže byť spočiatku neprehľadný, najmä ak chcete ísť podľa logiky a akejsi prirodzenosti a hľadať niektoré voľby vo vybraných položkách menu. Je pravda, že nás trochu ovplyvňovalo aj dlhoročné používanie zariadení s Androidom. Na Windows 10 na mobile si ale rýchlo privyknete.

Systém je dostatočne svižný, no animácie pri prepínaní aplikácií alebo návrate na hlavné menu zdržujú. Toto maskovanie odmlky a času potrebného na naštartovanie programov by malo byť rýchlejšie. A teda aj štart samotných programov. Nepáčilo sa nám načítanie aplikácií. Ako keby sme ich spúšťali prvýkrát. Nie je to vždy. Ak sa k nim vrátite po prepnutí z inej menej náročnej aplikácie, vidíte obsah hneď. Inak si zakaždým pozriete animované bodky. Odkaz pre Microsoft – toto nie je počítač, ale telefón a pozerať na ulici na animované bodky naozaj nie je to pravé orechové.

Inak sme boli spokojní s videom na úrovni HD a 30 fps. Aspoň čo sa týka rýchlosti snímkovania, kvalita za absolútnou špičkou mierne zaostáva. Fotky sú veľmi dobre použiteľné a môžete s týmto telefónom aj fotiť – ideálne cez deň.

Hodnotenie
+ výborná cena, parametre, OS Windows 10 Mobile, off-line mapy, extra dlhá výdrž
– dizajn, neustále sa načítajúci obsah aplikácií, otravné animovanie dlaždíc pri prechode z / do aplikácie

Cena: 129 EUR
Zapožičal: Microsoft

parametre_unimatne mobily_2_web2016_3_nowat

Microsoft Lumia 950 Dual SIM

Lumia950_2_web2016_3_nowat

Táto Lumia na nás urobila podstatne lepší dojem a je vidno, že toto je už vyzretý produkt. Platforma Windows tak má naozajstného zástupcu, ktorý navyše podporuje funkciu Windows Continuum. Teda po zapojení do špeciálneho doku viete mobil využiť ako počítač a z dokovacieho kvádra (Microsoft Display Dock) si potom vytvoríte prepojenie na monitor a klávesnicu. Poďme však späť k Lumii. Je to dizajnovo vydarenejší telefón, no v jeho prospech hrajú aj väčšie rozmery a telefón tak vyzerá lepšie ako menšie modely z radu Lumia. Páčila sa nám inovatívnosť, a tak ho bude treba nabíjať USB-C káblom. Nabíjanie je rýchle a QuickCharge postupne nachádza uplatnenie naprieč rôznymi platformami. Za 30 minút ho nabijete na 50% kapacity. Navyše ide o Dual SIM model, takže používatelia už nebudú ničím limitovaní. Telefónu musíme ale vytknúť jednu slabinu. Tým je kruhové krytie fotoaparátu. Frézovanie do sústredných kruhov je moderné a vyzerá dobre, no nie ak sú kruhy príliš ostro frézované. V preklade to znamená, že každé posunutie telefónu po stole bude znamenať riziko škrabancov. Na lakovaných povrchoch definitívne, na mäkkých čiastočne. Nič príjemné, máme to vyskúšané. Občas budete musieť utrieť jemné smietky vo forme dreva z kruhového krytu. Inak sa telefón veľmi dobre používa a ak nehľadáte extrémne veľkosti, prihovárame sa za tento model, hoci je na trhu aj model XL s väčším displejom.

Aj tu sa výrobca trochu pochlapil a predviedol Quad HD displej. Otázkou avšak aj v tomto prípade zostáva reálne využitie. Nekritizujeme, displej AMOLED s technológiou ClearBlack vyzerá dobre a je extra dobre čitateľný aj na slnku. Fotoaparát je ďalšou špičkovou záležitosťou a naša kritika mierila ku konštrukcii jeho uloženia, nie ku fotografiám samotným. Tie sa podľa našich testov veľmi podarili a v niektorých smeroch (záleží od scény a uhle fotenia) sa vydarili dokonca lepšie ako pri porovnaní s Apple iPhone 6s a Samsung Galaxy S6 edge. Porovnanie toho ako fotia vlajkové lode si môžete pozrieť na našom webe. Stačí využiť QR kód v našom článku. Áno, Lumia 950 je fotomobil aj pre náročných používateľov. Vrelo ju odporúčame využiť práve na multimediálne účely. Svoj podiel má na tom nielen Optika Carl Zeiss, ale aj trojtónový LED blesk.

Telefón bol svižný a má výkonný CPU, no Windows 10 Mobile aj tu priniesol zbytočne pomalé animovanie pri prepínaní aplikácií. Na prvý pohľad by ste tak nepoznali rozdiel medzi ním a slabšou Lumiou v tomto teste.

Takisto chválime funkciu Windows Hello. Stačí si nechať nasnímať dúhovku oka a môžete sa prihlasovať do telefónu aj týmto spôsobom. Nie je to také rýchle ako cez odtlačok prsta, no páčilo sa nám to a bavilo nás to. Je tu aj istá inteligencia. Ak ste sa totiž do snímača pozreli a telefónom ste nakoniec ani nepohli, nebude to treba robiť znova, zostanete naďalej prihlásení a odomknete ho aj bez toho.

Hodnotenie
+ výkon, Windows Continuum a Hello, Windows 10 Mobile, off-line mapy, extra dlhá výdrž, fotomobil, USB-C
– neustále sa načítajúci obsah aplikácií, otravné animovanie dlaždíc pri prechode z/do aplikácie

Cena: 599 EUR
Zapožičal: Microsoft

Sony Xperia Z5 Premium

 

sony_xperia_z5premium_tip_nowat_web2016_3_nowat

Nové Xperie radu Z5 k nám prichádzali vo vlnách. Teraz už máme na test aj najmodernejší telefón z tohto radu a trúfame si tvrdiť, že pokorí iné high-end modely na trhu.

Poďme hneď na kontroverzný prvok a tým je 4K displej. Potrebuje niekto takýto displej? Áno aj nie a odpoveď nie je čierno-biela. Na hry ho určite nepotrebujete, rovnako tak ani na kancelársku prácu. Na obrazovku sa vám toho viac nezmestí, Android prispôsobuje svoje rozhranie nielen rozlíšeniu, ale aj veľkosti uhlopriečky. To ste si možno všimli, a tak jedna aplikácia vyzerá na rovnakom rozlíšení trochu inak na tablete so širšou kratšou stranou a inak na telefóne. Ak máte kvalitné fotografie a chcete ich prezerať na displeji smartfónu, vtedy 4K dáva zmysel, rovnako tak na prehrávanie videí v tomto rozlíšení. Tu sa ale dostávame k zaujímavému „fígľu“, ktorý Sony pripravilo. 4K totiž v prípade modelu Z5 Premium nefunguje všade, určite nie v bežných appkách a ani na hlavnom displeji. 4K zobrazenie si ale vychutnáte v galérii obrázkov, použiť treba natívnu aplikáciu od Sony. Tie si inak s 23 MPix fotoaparátom môžete nakrútiť priamo v telefóne. Inak je to záležitosť, ktorú objektívne ešte nepotrebujete a Sony tak trochu predbehlo dobu.

Telefón vychádza z konceptu minulých sérií, trochu sa však upravil vzhľad a okrúhle tlačidlo na vypnutie sa zmenilo na podlhovasté s oválnym zakončením. Je to zároveň snímač odtlačkov prstov, ideálne tak na palec. Na rozdiel od ostatných Z5 modelov je tu tlačidlo s nižším prítlakom, a teda sa ľahšie stláča. Odomknutiu telefónu predchádza práve stlačenie tlačidla, až potom sa zosníma odtlačok prsta. To je výhodné, keďže iné snímače odomykajú telefón aj z režimu vypnutého displeja. Pri zachytení odtlačku, dlane alebo prostriedku prsta potom vibrujú a signalizujú nezhodu s odtlačkom. Toto Sony vyriešilo lepšie. Testovali sme čierny variant, ktorý až tak nezaujme. Je to „sivá“ myška, no to nie je podstatné, keďže v sebe ukrýva top parametre. Existuje aj chrómové a zlaté vyhotovenie. Chrómové sa nám až tak nepáčilo, zadný kryt je tu skutočné zrkadlo a neuveriteľný lapač odtlačkov a mastnôt.

Telefón má špičkový výkon a je to vynikajúci nástroj na serióznu kancelársku prácu. Jednak je tu veľký displej, tenké telo a pri multitaskingu rýchle prepínanie aplikácií. Hranie hier je v tomto prípade samozrejmosťou, odporúčame telefón využiť aj takto.

Fotoaparát so snímačom Exmor RS už tradične poskytuje kvalitné fotografie. Nemá zmysel príliš rozoberať fotenie, sú tu režimy na ktoré ste zvyknutí z minulosti. Chválime realizovanie fotografií v šere a pri umelom osvetlení. Kto rád fotí, už nemusí kupovať kompakt. Tým sa trochu „stiahne“ cena za tento kúsok. Na multimediálne využitie je to jednoducho povedané super stroj. My chválime aj to, že Sony doteraz necháva dvojpolohové tlačidlo na ovládanie fotoaparátu.

V neposlednom rade je tu certifikácia IP65/68. Čiže telefón je odolný voči prachu a prežije bez ujmy postriekanie vodou aj trvalé ponorenie. Sony sa však zrieka nároku na záruku zo strany používateľa pri trvalom ponorení do vody. Konektor microUSB aj audio sú bez krytu, aj napriek tomu je telefón vodotesný, čo sme v praxi vyskúšali. Ide o to, aby ste mohli fotografovať napríklad aj v daždi, jednoducho telefón opláchnuť, no fotografovanie pod vodou neodporúčame. Odolnosť voči vode platí vždy pre sladkú vodu, nie pre morskú.

A ešte dodatok, 4K displej je síce žrút energie, ale STAMINA režim robí svoje. Aj s týmto modelom zvládnete fungovať takmer celé dva dni bežného kancelárskeho používania.

Hodnotenie
+ nabitý technológiami, vodotesný, hardvérové tlačidlo na fotografovanie, špičkový výkon, tvar telefónu, vynikajúce fotografie aj 4K video
– diskutabilná potreba (zatiaľ) 4K displeja, v čiernej trochu fádny

Cena: 799 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Vertu Aster Onyx Calf

 

Vertu_Aster_Onyx_Calf_360_nowat

Super luxusný smartfón je prestížna záležitosť. Vyskúšali sme, aké je to mať takýto telefón a ako sa používa. Hneď na úvod treba dodať, že luxusné vyhotovenie a to, čo je vo vnútri sú dva odlišné svety. Telefón totiž nemá luxusnejší CPU ani RAM. To isté nájdete aj v iných telefónoch. Vertu Aster je k dispozícii v niekoľkých vyhotoveniach, my sme ho mali v čiernej teľacej koži. Telefón je vyhotovený z titánových plátov, ktoré majú ešte vyššiu pevnosť, no aj cenu, než bežná oceľ. Okrem toho sa telefón pýši ručným spracovaním, človek, ktorý ho poskladal je podpísaný laserovým gravírovaním pod zadným krytom SIM karty. Spôsob vyhotovenia sa nám páčil nielen z pohľadu dizajnu, ale aj praktickosti. Nepotrebujete ostrý predmet, stačí len posunúť lištu a otvoriť ju. Nie je tu slot na pamäťové karty, čo však pri 64 GB úložného priestoru vôbec neprekáža. Telefón je skutočne pevný a len tak ľahko ho nepoškodíte. Koža je príjemná na dotyk a celkovému konceptu vlastne nemáme čo vytknúť. Snáď hmotnosť, tá je podstatne vyššia, než by ste čakali. Nuž, telefón nie je z plastu a je to poznať.

Po stránke technických parametrov patrí medzi to lepšie, čo na trhu dostať. Nedosahuje výkon aktuálnych vlajkových lodí, no je dostatočne rýchly na akékoľvek používanie. To stačí a takto si predstavujeme telefón. Je tu ešte stále Android 4.4.2, no na rozdiel od piatej verzie je poriadne vyladený, a tak sme radi, že pri danej cene nie sú pokusy so zavádzaním nevyladeného Androidu 5. Takisto sa nám páčila uhlopriečka displeja na úrovni 4,7 palca. Smartfón sa tak stáva vhodným nástrojom na prácu aj pre tých, ktorí vyslovene nepotrebujú veľké displeje. Displej je však mierne zapustený do tela, keďže konštrukcia rámu presahuje jeho výšku. Na ovládanie horných alebo spodných častí displeja si treba trochu zvyknúť.

Rozhodne chválime použitie zafírové skla ako ochranu displeja. Je odolnejšie ako Gorilla Glass, no aj drahšie. Preto ho zatiaľ výrobcovia na displej bežných telefónov nedávajú a uspokojiť sa musíme iba s ochranou šošovky fotoaparátu.

Významným prvkom je zvuk. Vertu Aster je zároveň prenosný reproduktor. Môžete ho používať na počúvanie hudby aj bez slúchadiel. Kvalita zvuku je naozaj výnimočná.

Čo robí zo značky výnimočný produkt, je aj systém pozvánok na špeciálne udalosti. Bezplatné členstvo je pri niektorých modeloch obmedzené, v tomto prípade na 6 mesiacov. Dostávať budete pozvánky na futbalové zápasy s možnosťou zakúpenia špeciálnych lístkov alebo rôzne vymoženosti v hoteloch, ktoré by ste bez preukázania vlastníctva tohto telefónu nemali. Na tom si zakladá značka Vertu a hodí sa aj pre biznis cestovateľov, ktorým sa otvárajú letiskové VIP salóniky na letiskách po celom svete, špeciálne akcie v oblasti nákupu oblečenia v obchodoch prestížnych značiek a ďalšie.

Hodnotenie
+ špičkové vyhotovenie, rôzne kožené a farebné varianty, zafírové sklo displeja, vynikajúci zvuk, skutočne prestížny telefón, nadštandardné výhody po celom svete
– vyššia hmotnosť

Cena: 5200 EUR
Zapožičal: Bang&Olufsen Slovensko

Verdikt touchIT

ASUS ZenFone 2 Laser je cenový tip a šikovný telefón do ruky. Robí ostré fotky a poradí si aj s tmavými scénami. Má prepracované rozhranie a veľmi dobre stanovenú cenu. Huawei G8 je vynikajúci telefón, najmä keď zoberieme do úvahy technologickú podobnosť s vlajkovou loďou Huawei Mate S. Tento smartfón na nás urobil veľký dojem, systém je svižný, je Dual SIM a hodí sa aj na vážnejšie fotografovanie.

Lenovo A7010 je model, ktorý má výbornú výbavu a cenu. Nechýba mu kvalitná hardvérová základňa a nami viackrát oceňovaný zvuk Dolby Atmos. A dva SIM sloty so 4G sa takisto počítajú. Lenovo VIBE X3 je najlepší telefón od Lenova. Dobre sa s ním pracuje, v bielom vyhotovení vyzerá naozaj skvele a ešte k tomu aj dobre fotí. Svojím výkonom sa hodí aj na hranie hier. Škoda len, že video v 4K robí len pri nepoužiteľných 15 fps.

Meizu MX5 je vlajková loď tejto značky. Má vynikajúce zaostrovanie pri fotografovaní alebo tvorbe videa a skutočne silný výkon. Navyše aj veľmi dobre vyzerá. Na kolená ho však zráža  hlučné tlačidlo pod displejom. Microsoft Lumia 550 je absolútny cenový trhák. Na tejto platforme je to vynikajúci telefón pre tých, čo chcú Windows v telefóne. V cene si kupujete aj off-line mapy a navigáciu, tiež aj známe prostredie z veľkého Windowsu a celkovo šikovný telefón. Body mu uberá, aj s prihliadnutím na cenu, nie príliš vábivý dizajn a otravné animovanie systému.

Microsoft Lumia 950 Dual SIM je vyzretá vlajková loď s operačným systémom Windows 10 Mobile. Má svoje muchy, no buďme úprimní, to má každá vlajková loď. Toto je skutočný fotomobil, ktorý sa hodí na kancelársku prácu. Ešte popracovať na aplikáciách pre tento systém a predpovedáme mu svetlú budúcnosť.

Sony Xperia Z5 Premium je telefón so špičkovým výkonom a parametrami. Je to vlajková loď, o tom nie je pochýb. Bola by ňou však aj bez zbytočného 4K displeja. Má zvýšenú odolnosť a je to vynikajúci multimediálny smartfón aj na serióznu kancelársku prácu. Vertu Aster Onyx Calf je najdrahší smartfón, aký sme kedy testovali. Je prémiový, o tom nemáme pochýb. Titánové telo, zafírové sklo pokrývajúce displej a koža, to všetko v ručne poskladanom telefóne. Výkonovo však neprekonáva 10-násobne lacnejšie kúsky, a tak je to naozaj smartfón zameraný viac na potreby prestíže.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.