Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jeho cieľom je aj zvýšenie záujmu mladších žiakov o technické študijné smery a o budúcu profesionálnu dráhu v inžinierskej profesii.

Pilotný vzdelávací projekt Greenpower Slovensko, ktorý na Slovensku podporila Nadácia Volkswagen Slovakia, je pred svojím finále. Unikátna súťaž, ktorej cieľom je zostaviť elektrické vozidlo a pritiahnuť žiakov a študentov interaktívnou formou k vedným a technickým odborom, si získala podporovateľov aj na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Už koncom mája si vo finále so zostrojenými formulami medzi sebou zasúťažia tímy z piatich slovenských škôl.

Greenpower je nielen v Európe populárny a úspešný vzdelávací projekt, ktorý vznikol za účelom rozvinúť nadšenie detí a mladých ľudí pre vedu a techniku a riešiť tak aj problém nedostatku budúcich inžinierov v priemysle.

Projekt na Slovensku vznikol vďaka podpore Nadácie Volkswagen Slovakia a spoločností Volkswagen Slovakia a Siemens. „Greenpower Slovensko predstavuje interaktívny projekt a zároveň inovatívny výučbový proces s praxou, s úmyslom zlepšiť schopnosti tímovej práce ako aj odborné zručnosti žiakov a študentov. Podobné aktivity majú svoje opodstatnenie aj pre študentov vyšších ročníkov, ktorí si tak môžu osvojiť technické schopnosti a vedomosti. Zároveň dokáže žiakom verne načrtnúť ich budúci svet práce, pretože verne simuluje činnosť malej inovatívnej technologickej firmy, fungujúcej v konkurenčnom prostredí,” ozrejmil Boris Michalík správca Nadácie Volkswagen Slovakia.

V pilotnom ročníku bola pred tímy žiakov a študentov postavená výzva: navrhnúť a zo stavebnice zostaviť elektrické auto, s ktorým sa zúčastnia pretekov. Jednotlivé tímy si v nich zmerajú svoju zručnosť a tiež jazdecké schopnosti. Do projektu sa zapojilo 5 škôl, a to tri základné školy a dve stredné školy ako Súkromná stredná odborná škola automobilová Duálna akadémia a Leaf Academy v Bratislave. „Pre nás je to najmä zaujímavá forma ako pristupovať k technickému zadaniu a využívať to, čo sa učíme. Konkurencia s inými tímami nás zároveň motivuje, aby sme postavili čo najlepšiu formulu,” uviedli študenti Leaf Academy.

Organizátormi Greenpower SlovenskoArnold Kiss a Martin Knotek. „Projekt vyvrcholí pretekmi formúl 25. mája. 2019 na pretekárskej dráhe pre motokáry v Dlhej pri Trnave, na ktorý sú všetci pozvaní. Tímy žiakov základných škôl sa postavia na štart slalomu, šprintu a okruhového preteku v kategórii Goblin. Študenti stredných škôl si zmerajú schopnosti v tzv. dlhých pretekoch F24 s trvaním 90 minút. Ich víťazom sa stane tím, ktorý prejde najväčšiu vzdialenosť,“ vysvetlili pravidlá, ktoré fungujú rovnako po celom svete.

V projekte Greenpower Slovensko pri tvorbe elektrických formúl ako garanti pomáhali aj odborníci z dvoch fakúlt Slovenskej technickej univerzity. Strojnícka fakulta, ktorá sa ako prvá na Slovensku zapojila do tohto medzinárodného projektu a Fakulta elektrotechniky a informatiky, ktorá je odborným garantom kategórie Goblin. Ako mentori v projekte študentom pomáhali študenti STU a študenti SPŠE Zochova 9, ktorí komunikovali so školami a boli ich poradcami. Projekt Greenpower vznikol vo Veľkej Británii ešte v roku 1999 a každoročne sa ho zúčastňuje viac než 10-tisíc študentov od základných škôl až po univerzity, nielen v Británii ale aj v Spojených štátoch, Číne, Singapure či ďalších európskych krajinách.

Značky: