Čínska spoločnosť Zhiyun je výrobcom gimbálov a jej aktuálny model Crane M3 doslova mení hru pre stabilizované video.

Gimbál Crane M3 totiž funguje s rôznymi typmi prístrojov. Môže to byť smartfón, akčná kamera alebo bezzrkadlovka, dokonca FullFrame fotoaparát. Crane M3 má rukoväť s bezpečným držaním v ruke, novinkou je rýchloupínacia doska, ďalej veľký displej a možnosť pripojenia káblového mikrofónu ku gimbálu s následným prepojením do fotoaparátu. Takéto funkcie zatiaľ u konkurencie nenájdete.

Spôsob ovládania

Na zadnej strane je 1,22-palcový dotykový OLED displej s jednoduchým ovládaním. Ovládate ním prevádzkový režim, výkon motora a pod.

Crane M3Zdroj: Zhiyun
Crane M3

Gimbal môžete dokonca použiť aj na zmenu nastavení fotoaparátu. Na to ho stačí prepojiť pomocou káblu alebo využiť bezdrôtové Bluetooth. Pod displejom sa nachádza joystick, ktorým tiež môžete ovládať funkcie gimbálu alebo sa používa na plynulé ovládanie jednej z jeho troch osí.

Výkonné motory a LED svetlo

V hornej časti gimbalu sú tri motory. Svojím výkonom zvládnu až 90 % súčasných bezzrkadloviek. Fotoaparát sa dá jednoducho pripojiť pomocou rýchloupínacej dosky, ktorá navyše umožňuje výmenu batérie vo fotoaparáte bez toho, aby ste museli gimbál neskôr vyvažovať. Ďalšou výhodou je zabudované LED svetlo s výkonom 800 lúmenov. To je umiestnené v hornej strane gimbalu. Úrovne teploty farieb možno nastaviť v rozsahu 3000 až 5400 K. Svetlo ešte viete prihnúť pomocou magneticky držaných svetelných filtrov, ktoré sa v combo balení dodávajú v štyroch farbách.

Crane M3Zdroj: Zhiyun
Crane M3

Súčasťou dodávky je rozširujúca základňa TransMount. Modul na prepojenie profi mikrofónov je voliteľný, resp. je súčasťou balenia Crane M3 PRO.

Crane M3
Crane M3

Výdrž batérie a zloženie

Výdrž dodívanej batérie je 8 hodín a čas jej nabíjania je len 2 hodiny. Gimbal sa dá napájať z powerbanky a podporované je aj rýchle 25 W nabíjanie.

Gimbál Crane M3 sa dá nastaviť do režimu čiastočného alebo úplného zloženia. Pri čiastočnom zložení s nasadeným fotoaparátom ho nie je potrebné neskôr nastavovať.

Crane M3Zdroj: Zhiyun
Crane M3

Čo za to?

Na slovenský trh sa nový gimbal dostane na konci novembra. Základné balenie Zhiyun Crane M3 stojí 393 eur, balenie Combo je za 472 eur a najvyššie PRO balenie stojí 682 eur.

Crane M3
Crane M3 a balenie PRO s mikrofónovým modulom

Zdroje: FocusNordic

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.