Prezeranie dokumentov zvládne aj váš internetový prehliadač. Čo však, keď s nimi chcete ďalej pracovať, upraviť ich alebo iným spôsobom revidovať?

Program je úplne zadarmo a kúpou licencie odomknete neobmedzené konvertovanie súborov v rámci denného limitu, dostanete 10 GB cloudového priestoru a ukladanie do PDF bez vodoznaku. Tiež budete mať prístup k novým vylepšeniam s AI, ktoré bude dostupné koncom júna.

Aplikáciu UPD si môžete stiahnuť tu a kúpu licencie vyskúšať s garanciou vrátania peňazí do 30 dní.

Na pokročilejšie činnosti je treba softvér na úpravu PDF platiť, čo je jednou z nevýhod. Najmä keď si pozriete cenu programu Adobe Acrobat. Na bežné používanie je príliš vysoká a ročný poplatok je vyše 150 alebo 230 USD v závislosti na verzii. Aplikácia UPDF poslúži na úpravu dokumentov a stojí výrazne menej. Za 29,99 USD získate ročné predplatné aj s priestorom 10 GB v cloude. Nie každý má rád predplatné a viazanie sa na neustále platenie licencie, preto sa dá UPDF kúpiť aj v doživotnej licencii a to za 49,99 USD.

Tu na jeden rok získate aj spomínané cloudové úložisko na vaše dokumenty. A dokonca sa dá používať aj zadarmo. Zmieriť sa bude treba s vodoznakom a limitovaným počtom uložených dokumentov, ale dá sa to aj bez platenia. Vzhľadom na cenu a možnosti odporúčame kúpiť jednu z dostupných verzií (predplatné / doživotná licencia).

UPDF okna programuZdroj: TOUCHIT
Hlavné okno programu s možnosťou kompletnej anotácie a úpravy obsahu

Čo všetko dokáže?

Čo si predstaviť pod pojmom úprava dokumentov? Okrem toho, že program funguje aj na čítanie dokumentov, podporuje ich anotáciu, úpravy s doplňovaním textu, zvýrazňovaním, podčiarkovaním, prípadne dokáže vykonať konverziu do iného formátu. Ak totiž dostanete PDF dokument a potrebujete ho uložiť napríklad ako dokument vo Worde, funkciou na konverziu to urobíte automaticky. Takisto môžete dokumenty zašifrovať, digitálne podpísať alebo upraviť ich veľkosť komprimáciou. Nechýba ani podpora vyplňovania formulárov alebo kombinovania dokumentov do jedného súboru. Toto všetko sa dá s aplikáciou UPDF urobiť.

Dostupný pre všetky systémy

PDF je univerzálny formát, ktorý sa dá zobraziť na smartfóne alebo počítači a vytvorí vám ho aj skener. Nezáleží na tom, aký operačný systém použijete a prečíta ho aj váš internetový prehliadač. Základom je, že všade bude vyzerať rovnako. Preto je formát PDF obľúbený a celosvetovo štandardizovaný aj ako archivačný formát dokumentov.

Program UPDF je dostupný pre Windows, macOS, Android alebo iOS a vďaka možnostiam cloudu a zdieľania dokumentov k nim máte prístup odkiaľkoľvek. Zdieľať ich môžete cez email alebo vytvorením linku, na ktorom si ostatní používatelia nájdu dokumenty zadaním internetového odkazu do prehliadača.

V rámci licencie máte možnosť používať program v plnej verzii aj na mobilných platformách. Znamená to, že aj na zariadeniach s Androidom alebo iOS, máte možnosť dokumenty plnohodnotne upravovať a nie je k tomu potrebný len počítač.

Program je vhodný aj ako náhrada za základné programy tohto typu, ktoré umožňujú prezeranie formátu PDF a tak z neho môže byť univerzálna čítačka PDF. Nechýba možnosť tlače, vyhľadávanie textu alebo napríklad možnosť prepnutia do prezentačného režimu.

Úprava PDF

Práca s týmto formátom je vďaka aplikácii UPDF veľmi podobná ako pri práci s bežným textovým formátom. Vďaka pokročilým možnostiam úpravy textu máte možnosť presúvať celé odseky textu na iné miesto, upravovať ich rozloženie, šírku, typ písma, prípadne farbu, podčiarkovať písmo alebo napríklad kompletne zamieňať celé texty za vlastné.

Rovnako jednoduché je aj upravovanie obrázku. Tie môžete otáčať alebo im zmeniť veľkosť, prípadne obrázky z dokumentu úplne odstrániť. Nechýba možnosť pridania hypertextového odkazu alebo napríklad vodoznaku na ochranu vašich dokumentov.

Podobne ako pri textových dokumentoch, aj tu sa dajú upravovať hlavičky a päty dokumentu doplnené o rôzne preddefinované polia ako napríklad zobrazovanie čísla strany alebo dátumu v požadovanom formáte.

V rámci úpravy dokumentov ešte treba spomenúť aj možnosť anotácie formátu PDF. Okrem bežného zvýrazňovania alebo podčiarkovania máte možnosť preškrtávania textu alebo vlnovitého podčiarkovania, prípadne doplnenia textových polí, nálepiek alebo pečiatok. V spojení s dotykovým displejom či už na počítači alebo v smartfóne, využijete aj kresliace nástroje voľnou rukou. Rukou sa dá kresliť, podčiarkovať, zvýrazňovať alebo doplňovať text písaným slovom. Je na vás, akú úpravu využijete. Všetko je plne kompatibilné so štandardizovaným dokumentom PDF, ktorý tento nástroj vytvára.

UPDF okna programuZdroj: TOUCHIT
Pridanie hlavičky a päty do strán

Konverzia

Nie vždy potrebujeme detailne pracovať s pôvodným formátom a preto je vhodné ho skonvertovať do formátu kancelárskych aplikácií ako Word, PowerPoint alebo napríklad Excel. Konverzia sa hodí na detailnejšie úpravy, kedy potrebujete pracovať s natívnym formátom. Okrem spomenutých formátov je k dispozícii aj formát CSV, RTF, XML, HTML alebo obrazové formáty ako BMP, JPEG, PNG, TIFF a GIF. Z každej strany si môžete urobiť samostatný obrázok, ak to potrebujete.

Z obrázku do PDF

Softvér podporuje aj optické rozpoznávanie znakov, čo sa hodí na opačný postup. Napríklad vtedy, keď máte obrázky a potrebujete z nich urobiť dokumenty, ktoré sa budú dať upravovať. Vďaka zabudovanej technológii OCR budete môcť z bežných obrázkov, ktorým sa celkom pochopiteľne texty označiť nedajú, vytvoriť plnohodnotné PDF dokumenty s možnosťami úprav ako keby vždy išlo o text.

UPDF okna programuZdroj: TOUCHIT
OCR skenovanie, aby sa dali obrázkové texty upraviť ako skutočné texty

Ochrana a šifrovanie

Zabezpečenie dokumentov sa hodí nielen proti ich otvoreniu, ale napríklad aj proti úpravám. S týmto ste sa možno stretli a rovnako to môžete urobiť aj vy. Stačí zadať heslo a vybrať, aký typ ochrany chcete použiť. Zamedzíte nežiaducim úpravám alebo napríklad vytlačeniu dokumentu. Bežné prezeranie môžete nechať povolené aj bez hesla. Takto sa dá ochrániť dokument proti nežiaducim zásahom.

UPDF okna programuZdroj: TOUCHIT
Možnosti ochrany dokumentov

Formuláre a stránky

Vyplňovanie formulárov a používanie aktívnych polí, napríklad na zadanie čísla, dátumu alebo výberové pole, kedy umožníte vybrať len preddefinované možnosti, to všetko UPDF zvládne. Okrem toho sa dajú stránky odstraňovať. Môžete stránky vkladať, rozdeľovať alebo niektoré požadované stránky z dokumentu vyňať a vložiť ich do nového dokumentu.

No a nakoniec nechýba možno na pohľad drobnosť, avšak podstatná funkcia a tou je otáčanie stránok. Stačí jedna zle otočená stránka pri vkladaní do skeneru a máte nevhodne umiestnenú stránku v rámci celého dokumentu. Tu ju stačí otočiť podľa vašej potreby a situácia je napravená. Oplatí sa ešte spomenúť možnosť kombinovať celých súborov do jedného dokumentu. Nemusí ísť len o vkladanie vybraných stránok. Pokojne môžete niekoľko dokumentov uložiť do jedného dokumentu.

Veľkosť PDF

Na to aby ste posielali čo najmenšie, ale zároveň najkvalitnejšie dokumenty, máte možnosť využiť redukciu veľkosti. Inteligentné algoritmy podľa vašich preferencií zmenšia veľkosť pôvodného súboru a bude sa dať jednoduchšie zdieľať s ostatnými.

Porovnanie možností

Už v úvode sme spomenuli, že program obsahuje všetky štandardizované a pokročilé funkcie, no za menej peňazí ako napríklad Adobe Acrobat. Aktuálne je program v 54 % zľave za ceny, ktoré sme uviedli vyššie. Pridávame aj porovnanie parametrov.

PorovnanieAdobe Acrobat Standard DCAdobe Acrobat Pro DCUPDF
Cena155,88 USD za rok239,88 USD za rok39,99 USD za rok
59,99 USD ako doživotná licencia
Operačný systémiba pre WindowsWindows, Mac, iOS, AndroidWindows, Mac, iOS, Android
Vzhľad prostredia⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Rýchlosť⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
VlastnostiAdobe Acrobat Standard DCAdobe Acrobat Pro DCUPDF
Čítanie PDFOtváranie, prezeranie a čítanie PDF
Zobrazenie PDF ako prezentácie
Anotácia PDFZvýraznenie / Preškrtnutie / Podčiarknutie / Textový komentár, Textové pole / Poznámkové štítky
Grafické nálepky
Úprava PDFÚprava textu, obrázkov a URL v PDF
Pridávanie formátovaného textu myšou
Konverzia PDFKonverzia PDF do formátov Word, Excel, PPT, Text, RTF, HTML, XML, a obrázkov (PNG, JPEG, TIFF)
Konverzia PDF do CSV, BMP, GIF✅ 
OCRKonverzia PDF do Word, Excel, PPT, Text, RTF, HTML, XML, a obrázkov (PNG, JPEG, TIFF)
Ďalšie vlastnostiVytváranie PDF
Komprimovanie PDF
Ochrana PDF
Vyplňovanie formulárov
Spájanie PDF súborov

Článok vznikol v spolupráci s UPDF (Superace)

updf logoZdroj: UPDF

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.