Umožniť to má nový návrh zákona.

Ministerstvo obchodu USA je blízko k podpísaniu nového zákona, ktorý by umožnil americkým firmám spolupracovať s čínskym Huawei pri tvorbe štandardov 5G sietí. Tvrdí to Reuters.

Pokiaľ k tejto spolupráci naozaj dôjde, pôjde o významnú zmenu v obchodnej vojne medzi USA a Čínou. Americká vláda umiestnila Huawei na čiernu listinu koncom mája minulého roka, čím firme znemožnila spolupracovať s mnohými americkými firmami. Huawei okrem iného nemôže obchodovať ani s Googlom a tak jeho nové telefóny neobsahujú predinštalované Google služby.

Oficiálnym dôvodom pre umiestnenie na čiernu listinu boli obavy zo špionáže, ktoré priamo súvisia s 5G technológiou. USA však po roku mení svoj prístup a z obáv, že bude zaostávať za ostatnými krajinami v oblasti 5G vývoja, chce opäť umožniť spoluprácu s čínskym technologickým gigantom.

Spolupráca s Huawei bude možná po schválení nového zákona, ktorý podľa Reuters aktuálne prehodnocuje Ministerstvo obchodu USA. Následne sa k nemu budú vyjadrovať ďalšie organizácie. Tento zákon sa môže ešte zmeniť a zatiaľ nie je známe, ako dlho potrvá jeho schvaľovanie.

Takisto nie je známe, aký bude mať dopad prípadné obnovenie spolupráce amerických firiem a Huawei v otázke 5G technológie na ostatnú spoluprácu – napríklad aj z hľadiska opätovného obchodovania s Googlom.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Huawei telefóny bez Google služieb: Takéto sú naše skúsenosti s používaním AG zariadení

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit