Ponúkne najmä rýchlejšie prenosové rýchlosti.

Technológia USB-C bola prezentovaná ako univerzálny štandard, ktorý zjednotí všetko – nabíjanie telefónov, tabletov, notebookov, príslušenstva atď. Realita je však iná a to najmä kvôli tomu, že jednotlivé segmenty zariadení vyžadujú rôzne napätie a prúd pri nabíjaní a nie vždy sa podarí výrobcom zabezpečiť, aby každé USB-C príslušenstvo fungovalo so všetkými USB-C portami korektne, resp. naplno využívalo ich potenciál. Špecialitou sú aj zariadenia, ktoré síce majú v sebe zabudovaný USB-C konektor, avšak využívajú starší štandard USB 2.0.

Špecifikácia USB 3.2 tento problém nerieši. Prináša však podporu rýchlejších prenosových rýchlostí, nakoľko umožní kompatibilným zariadeniam využívať prenos dát prostredníctvom až dvoch vlákien súbežne. Dnes je v závislosti od štandardu maximálna prenosová rýchlosť na úrovni 5 Gbps (USB 3.1 Gen 1), resp. 10 Gbps (USB 3.1 Gen 2). USB 3.2 umožní využívať tieto prenosové rýchlosti súbežne až v dvoch vláknách. Maximálna prenosová rýchlosť sa teda teoreticky zvýši na 20 Gbps.

Je zrejmé, že pre využitie vyšších prenosových rýchlostí budete potrebovať zariadenia s podporou nového štandardu na oboch stranách prenosu dát a ideálne aj nový kábel. Avšak aj v prípade použitia klasického USB 3.0 kábla by sa mali v prípade USB 3.2 zariadení zvýšiť prenosové rýchlosti až o 2 Gbps.

Štandard by mal byť dokončený do konca roka.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

USB porty – všetko, čo potrebujete vedieť

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit