Testovali sme endoskopickú kameru na dvojmetrovom kábli, ktorá je vodotesná a stojí len 8 eur.

Koľko krát sme sa potrebovali pozrieť na úzke, nedostupné miesta v domácnosti alebo v práci. Či už to bol upchatý odtok, spadnutá skrutka pri oprave automobilu a pod. Takýchto situácií je veľa. A riešenie? Veľa námahy a možno aj nervov, avšak, je tu aj lepšie riešenie. Malá úzka kamera, s ktorou viete ľahko prezrieť oku nedostupné miesta, a tak skôr nájsť prípadnú závadu, či predmet. V najširšom bode pri optike, má len 7 mm, takže sa vojde do veľmi úzkych priestorov. Nemôžeme vynechať hranie sa s takouto kamerou, v prvé dni je to naozaj zábava a skúmate takmer všetko.

Prekvapil nás obrazový záznam, ten nie je taký zlý, ako sme predpokladali. Na bežné prezeranie nedostupných miest je úplne dostačujúci. A za cenu ôsmich eur je to naozaj pomocník, ktorý si v domácnosti i pracovných záležitostiach nájde svoje uplatnenie.

 

Kamera sa dá pripojiť k PC alebo k Android zariadeniam. V pribalenom letáku sú odkazy na oba druhy aplikácií. My sme testovali tú pre Android – CameraFi. S notebookom sa nám nepáčilo behať, ale rôzni technici môžu pri práci využiť aj túto možnosť. Aplikácia je jednoduchá a neponúka žiadne extra nastavenia. Stačí ju nainštalovať, pripojiť kameru a ihneď fungujete. Kamera sa môže pripájať dvomi spôsobmi. Priamo cez microUSB konektor alebo cez prídavnú redukciu k smartfónu. Nám to fungovalo, len s redukciou (tá nie je súčasťou balenia). Výhodou je hybridný USB 2.0 konektor, ktorý zaujímavo kombinuje USB-A a microUSB.

 

Rozlíšenie kamery je 640 × 480 Px / 30 fps. Ako sme spomínali, na takéto účely je to postačujúce. Kamera má okolo optiky aj šesť LED diód na prisvietenie. Tie sú s nastaviteľným jasom, pomocou jedného tlačidla na zariadení. Stláčaním jas pridávate aj uberáte, systém kolobehu. Výrobca si očividne nič nekomplikoval. Kamera je taktiež vode-odolná so stupňom krytia IP67.

 

Aplikácia CameraFi pripomína klasické prostredie fotoaparátu. Tu prepínate režim snímania fotografií alebo nahrávania video-záznamu. Súbory sa ukladajú do pamäti zariadenia a taktiež má aplikácia aj svoju vlastnú galériu. V balení nájdete aj „vyslobodzovacie“ príslušenstvo v podobe háčiku, magnetu alebo zrkadielka pre uhlové prezeranie.

Na záver môžeme skonštatovať, že takýto gadget sa v domácnosti vždy hodí. A nie len tam, ak ju už máte, využitie si nachádza sama. A za 8 eur to je naozaj šikovné zariadenie.

Možnosť zakúpenia: Geek, Ebay, AliExpress

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE