Nateraz to vyzerá na dobré riešenie, ktorý vnieslo poriadok do sveta USB štandardu.

Problém, ktorý sme rozoberali aj v tomto článku je, že sa reálne v portoch USB nevyznáte. Minimálne v tých, s konektorom používaným v štandarde USB-C. S vysvetlením toho, ako to bude vyzerať prišiel web USB Enabling Connections. Ten ukazuje, ako sa budú označovať jednotlivé generácie, rýchlosti a tiež aj káble s podporou prenášania daného výkonu.

Totiž z teplotného hľadiska nemôžete použiť hocijaké káble, okrem toho, že vnútorná štruktúra pozostáva z tienenia vodičov. Tým sa dosahujú vyššie rýchlosti a je to bežne používaná konštrukcia či laicky povedané prepletenie káblov.

Tie samé o sebe nestačia a na strane hardvéru potrebujete aj odpovedajúci radič. Toto je niečo, čo zisťovať nebudete. Zaujímať sa budete predovšetkým o to, aký rýchly je daný konektor a či USB-C kábel, ktorý máte, bude fungovať aj so 120 W nabíjačkou k mobilu alebo notebooku.

Zdroj: USB Enabling Connections

Nutné ale dodať, že aktuálny návrh zatiaľ nič nehovorí o tom, či sa dozviete o podpore DisplayPortu cez USB-C. Naopak problematiku implementácie PowerDelivery by ste sa dozvedieť mali.

Dnes je problém v tom, že máte port USB-C a spravidla nebýva nijako označený. V prípade notebookov treba hľadať informácie na webe a zisťovať, aká je jeho výbava podľa typového čísla. Na stránkach výrobcu sa vám potom môže podariť nájsť informáciu o tom, aké funkcie porty USB-C obsahujú. Pri pohľade na konektory tohto typu u väčšiny notebookov netušíme nič nielen o jeho funkciách ale ani o rýchlosti. Do toho ešte skutočne neprehľadné pomenovávanie s prívlastkom Gen.

Nová situácia

Obrázky v tomto článku vám najlepšie znázornia, ako to bude po novom. Zjednotí sa aspoň názov a označovanie. Ako príklad poslúži USB 3.0, ktoré malo prívlastok ako SuperSpeed, v skratke sú konektory označované ako SS. To je v poriadku a väčšinou takéto označenie na notebookoch a počítačoch nájdete. Čo však znamená USB 3.2 Gen 1? Presne to isté, čo u USB SuperSpeed s rýchlosťou 5 Gbps. Označenie USB 3.2 Gen 2 označuje prenosové rýchlosti 10 Gbps. Gen 2×2 charakterizuje rýchlosť 20 Gbps.

Zdroj: USB Enabling Connections

Nové označenie USB4 a USB4 2.0 tak vnáša jednoznačný chaos. Na vine sú ale aj výrobcovia, pretože tí vedia, akí konektor (a radič atď.) vo svojom zariadení použili. Avšak kvôli obave o narušenie dizajnu vám to nepovedia. Pamätáte si ešte časy, keď ste presne vedeli, akú tlačidlovú Nokiu držíte v rukách? Potom označenie zmizlo a zostal iba názov značky.

K tejto móde sa svorne pripojili aj ostatní výrobcovia. Na notebookoch dnes máte aspoň typové označenie série na viditeľnej časti. Produkty tohto typu až taký problém nemajú pretože, na spodnej časti je názov typového označenia aj s doplnkovými číslami a písmenami charakterizujúce určitú konfiguráciu.

Zdroj: USB Enabling Connections

Ak by teda prišlo k zjednodušeniu označovania, možno tu bude väčšia ochota vám priamo vedľa konektoru nechať popis toho, o akú verziu presne ide. Potom budete vedieť, že konektor USB-C podporuje aj PowerDelivery a môžete ním notebook nabíjať.

Kým ale príde k zjednoteniu popisov a najmä budú nové produkty na trhu s novšími pravidlami označovania, ubehne niekoľko rokov. Dodržiavanie logickej postupnosti zrozumiteľných názvov by tak mohlo vniesť do chaosu s menom USB-C poriadok.

Zdroj: USB Enabling Connections

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.