Rýchlejší USB port, no budete tápať tak, ako doteraz. Štandard oznámený ešte v roku 2019 dostáva presnejšie kontúry.

Organizácia USB Promoter Group vydala oznámenie o novom štandarde, ktorý by sa mal na trh dostať budúci rok. Bude spätne kompatibilný až k verzii USB 1.0, čo im rozhodne slúži ku cti. Menej už to, že do označovania prinášajú ďalší zmätok. Veľa bude závisieť aj na tom, ako sa k označovaniu postavia výrobcovia počítačov.

Opäť to ale bude znamenať, USB-C po dizajnovej stránke nemusí byť Gen 2, dokonca to ani nemusí byť USB 3.0 ale iba USB 2.0 s tvarom USB-C. Zamotali ste sa? Nie ste jediný a sága USB portov pokračuje.

USB 4 version 2.0 má priniesť prenosovú rýchlosť až 80 Gb/s, na rozdiel od 40 Gb/s dostupnú v najrýchlejšej špecifikácii dneška. Na to ale budete potrebovať aj kompatibilný kábel, ktorý bude podľa slov organizácie aktívny. Nové zariadenia kompatibilné s týmto štandardnom budú mať požiadavku, aby podporovali minimálnu prenosovú rýchlosť na úrovni 20 Gb/s, teda maximum aktuálneho štandardu USB 3.2.

Pozitívna správa je, že konektor zostáva rovnaký. Prenos dát bude fungovať a to bude podstatné. To, či budete môcť využívať najrýchlejší prenos dát, už bude na výrobcovi, aby vám túto skutočnosť oznámil vo vlastnostiach svojho produktu.

USB ako štandard je jedna z najlepších vecí, ktorú vo svete PC a mobilov máme. Je tu ale množstvo záležitostí, ktoré nás netešia. Napríklad pri využívaní portu USB-C na nabíjanie potrebujete mať nabíjačku ale aj kábel od výrobcu smartfónu, aby ste dosiahli najvyššiu rýchlosť nabíjania. Na pohľad rovnaký kábel, no či je tienený na pohľad nepoznáte. Aspoň tu máme farebné rozlišovanie konektorov.

Zdroj: USB.org

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.