Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Špičková technológia batérií umožňuje jazdu bez lokálnych emisií až do vzdialenosti 55 kilometrov — Celosvetovo populárny prémiový model strednej triedy BMW X3 bude v budúcnosti dostupný s konvenčným spaľovacím motorom, s plug-in hybridným pohonom a aj ako čisto elektrické vozidlo.

Unikátna kombinácia inteligentného pohonu všetkých kolies BMW xDrive a špičkovej technológie BMW eDrive prináša trvalo udržateľnú radosť z jazdy do ďalšieho modelového radu značky BMW. Nový model BMW X3 xDrive30e je už tretím vozidlom z kategórie Sports Activity Vehicle (SAV) v aktuálnej modelovej ponuke značky, ktoré spája nabíjateľný plug-in hybridný pohon a prenos výkonu na všetky štyri kolesá. Ponúka tak výnimočnú všestrannosť a zážitok z jazdy na čisto elektrický pohon ako aj výnimočne nízku spotrebu paliva a nízke emisie. Spolupráca 4-valcového spaľovacieho motora a elektromotora plug-in hybridného modelu prináša maximálny systémový výkon 215 kW (292 k).

Výnimočné spojenie inteligentného pohonu všetkých kolies BMW xDrive a špičkovej technológie BMW eDrive znižuje priemernú spotrebu paliva na úroveň medzi 2,4 až 2,1 l/100 km. Emisie CO2 dosahujú hodnotu 54 až 49 g/km. Kombinovaná spotreba elektrickej energie nového BMW X3 xDrive30e sa pohybuje medzi 17,2 až 16,4 kWh/100 km. Vysokonapäťové lítiovo-iónové batérie využívajú najnovšiu technológiu článkov, čím umožňujú dojazd na čisto elektrický pohon do vzdialenosti 51 až 55 kilometrov.

Nové BMW X3 xDrive30e sa bude od decembra 2019 vyrábať spolu s konvenčne poháňanými verziami modelu BMW X3 v závode BMW v americkom meste Spartanburg. Začiatok predaja je celosvetovo naplánovaný na jar 2020. Spoločnosť BMW Group tak dôsledne pokračuje v elektrifikácii svojho modelového portfólia a zároveň napĺňa produktovú stratégiu zameranú na napĺňanie rôznych potrieb svojich zákazníkov. Celosvetovo populárny model z kategórie stredne veľkých SAV je prvým modelom značky, ktorý bude v ponuke s konvenčným spaľovacím motorom, s nabíjateľným plug-in hybridným pohonom a v priebehu roka 2020 doplní ponuku aj čisto elektricky poháňaná verzia.

Sports Activity Vehicle s obratnou ovládateľnosťou, výnimočnými terénnymi vlastnosťami a s vynikajúcou spotrebou.
Nový model BMW X3 xDrive30e spája typické vlastnosti vozidla zo segmentu Sports Activity Vehicle s výnimočne účinnou technológiou pohonu. Nabíjateľný plug-in hybridný model sa tak vyznačuje obratnou ovládateľnosťou a športovými jazdnými vlastnosťami, robustnou všestrannosťou, variabilným interiérom, prémiovou kvalitou a pokročilými možnosťami konektivity. Pohon všetkých kolies BMW xDrive neustále rozdeľuje výkon podľa potreby medzi predné a zadné kolesá a to aj počas jazdy na elektrický pohon. Zaručia sa tak športové jazdné vlastnosti na vozovke a výnimočné výkony na nespevnených cestách. Výkon pochádza zo 4-valcového benzínového motora s objemom dva litre s výkonom 135 kW (184 k), ktorý využíva technológiu BMW TwinPower Turbo a z elektromotora s výkonom 80 kW (109 k) umiestneného vo vnútri 8-stupňovej automatickej prevodovky Steptronic. Obe pohonné jednotky spoločne dodávajú systémový výkon 215 kW (292 k). Hybridný systém dopĺňa maximálny krútiaci moment 420 Nm. Nový model BMW X3 xDrive30e vďaka tomu zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 210 km/h.

V závislosti od režimu a aktuálnej situácie na ceste môže elektrický motor v novom modeli BMW X3 xDrive30e slúžiť buď na čisto elektrický pohon vozidla alebo na podporu spaľovacieho motora. V režime MAX eDrive, ktorý sa dá zvoliť pomocou tlačidla eDrive umiestneného na stredovej konzole, dokáže nový model BMW X3 xDrive30e dosiahnuť maximálnu rýchlosť 135 km/h, pritom nevypúšťať žiadne lokálne emisie a zároveň jazdiť v podstate úplne potichu. V štandardnom nastavení Auto eDrive dokáže vozidlo jazdiť na elektrický pohon do rýchlosti 110 km/h. Spaľovací motor sa štartuje iba vo vyšších rýchlostiach, prípadne pri veľmi vysokom zaťažení. Pokiaľ pracujú obe pohonné jednotky, upravuje sa účinnosť a rovnako tak aj schopnosť zrýchľovania nového modelu BMW X3 xDrive30e.

Pri zrýchľovaní sa citeľne prejaví spontánny nárast výkonu elektromotora, pri konštantných rýchlostiach sa zase elektromotor stará o zníženie spotreby paliva a emisií. Podpora elektromotora zaručuje, že spaľovací motor dokáže pri čiastočnom zaťažení dosahovať mimoriadne nízku spotrebu paliva. V ponuke jazdných režimov sa nachádza aj nastavenie BATTERY CONTROL, ktoré udržiava vysokonapäťové batérie nabité na úrovni, ktorú si zvolil vodič. V tomto prípade sa môže elektrická energia skladovať a využívať počas dlhších ciest na to, aby poháňala vozidlo iba v mestských oblastiach s vyhlásenými bezemisnými zónami.

Vysokonapäťové batérie založené na najnovšej technológii článkov pre maximálnu účinnosť; veľký a variabilný batožinový priestor.
Lítiovo-iónové batérie nového modelu BMW X3 xDrive30e sa nachádzajú úsporne uložené pod zadnými sedadlami, zatiaľ čo palivová nádrž sa posunula nad zadnú nápravu. To znamená, že objem batožinového priestoru sa zmenšil iba mierne. So 450 dm3 sa batožinový priestor modelu BMW X3 xDrive30e takmer zhoduje s modelmi poháňanými konvenčnými motormi. Po sklopení operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 sa objem batožinového priestoru zväčší na 1 500 dm3. Vďaka špičkovej technológii batérií a celkovej kapacite energie s hodnotou 12,0 kWh, sa vysokonapäťové batérie spolupodieľajú na výnimočnej účinnosti a zároveň aj na excelentnom dojazde nového modelu BMW X3 xDrive30e. Výsledkom je, že plug-in hybridný model sa dá využívať na veľký podiel každodenného využívania bez toho, aby vypúšťal lokálne emisie. A to aj mimo centier miest.

Vysokonapäťové batérie sa dajú pomocou štandardne dodávaného nabíjacieho kábla nabíjať aj z konvenčnej domácej siete. Týmto spôsobom sa batérie nabijú za menej ako šesť hodín. S pomocou nabíjacej zásuvky BMW i Wallbox sa rovnaký proces môže skrátiť na tri a pol hodiny. Nabíjacia zásuvka sa nachádza pod krytom umiestneným v ľavom prednom blatníku vozidla. Elektrická energia uložená vo vysokonapäťových batériách sa používa aj na napájanie 12-voltovej elektrickej siete vozidla.

Vďaka značnému dojazdu na elektrinu môže vozidlo získať evidenčné čísla pre elektrické vozidlá a spolu s tým aj viaceré daňové výhody.
Vzhľadom na hodnoty elektrického dojazdu spĺňa nový model BMW X3 xDrive30e požiadavky na zaradenie medzi elektrické vozidlá a z toho vyplývajú s nimi spojené výhody v oblasti premávky na verejných komunikáciách. Zároveň sa v Nemecku na toto vozidlo vzťahuje aj znížené daňové zaťaženie platné pre firemné vozidlá. Pri výpočte daňového zaťaženia spojeného s benefitmi užívania služobného vozidla na súkromné účely sa ráta iba s polovicou cenníkovej ceny. Alternatívu k základnej verzii nového modelu BMW X3 xDrive30e tvoria verzie výbavy Advantage, xLine, Luxury a M Sport. Sériová výbava obsahuje aj systém akustickej výstrahy chodcov. Pri jazde na elektrickú energiu pri nízkych rýchlostiach vypúšťa vozidlo z reproduktorov do okolia špeciálny zvuk vytvorený exkluzívne pre elektrické modely značky BMW. Zvuk upozorňuje okolie na prítomnosť vozidla a zároveň nijako neznižuje akustický komfort posádky.

Sériová výbava nového modelu BMW X3 xDrive30e štandardne obsahuje klimatizáciu. Tú možno prostredníctvom aplikácie pre mobilné telefóny BMW Connected ovládať aj na diaľku: vodič si tak môže v zime vozidlo vyhriať na príjemnú teplotu a v lete vychladiť. Nové služby pomáhajú zatraktívniť a zjednodušiť nabíjanie vysokonapäťových batérií zvlášť pri cestách do neznámeho prostredia. Digitálne služby podporia vodiča pri hľadaní a výbere verejných nabíjacích staníc. Zároveň prostredníctvom diaľkovo ovládaných funkcií umožnia kontrolu nabíjacieho procesu a prenos dát spojených so stavom nabíjania, dojazdu na elektrinu aj na benzín a individuálnu spotrebu energie. Tieto údaje sa potom môžu prenášať do mobilného telefónu, prípadne do iného zariadenia vodiča.

Okrem toho je pre plug-in hybridný model k dispozícii takmer kompletná ponuka na požiadanie dodávaných prvkov výbavy dostupná pre konvenčne poháňané verzie modelu BMW X3. Zväčší sa tak radosť z jazdy, komfort aj individuálny štýl vodiča. Ponuka obsahuje prvky ako Adaptívny podvozok, Variabilné športové riadenie a Brzdy M Sport, BMW Head-up displej, Aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go, Driving Assistant Plus s Asistentom riadenia a jazdného pruhu ako aj Rozšírený asistent parkovania. Ďalším prvkom, ktorý rozširuje túto paletu prvkov dodávaných na želanie, je Sklopné ťažné zariadenie s elektrickým ovládaním. Nový model BMW X3 xDrive30e môže ťahať brzdený príves s maximálnou hmotnosťou až do 2 000 kilogramov.

Značky: