Apple včera predstavila nový model iPhone 12. Ako možno vidieť každý rok, o tieto podujatia sa nezaujímajú len používatelia Applu, ale aj podvodníci.

Počas prvých deviatich mesiacov tohto roka zaznamenala spoločnosť Kaspersky neutíchajúci záujem podvodníkov o používateľov produktov Apple ako aj o ich účty. Napríklad, každý mesiac sa expertom spoločnosti Kaspersky podarilo identifikovať okolo 100 podozrivých domén na celom svete, kde sa spomína spoločnosť „Apple“. Väčšina z týchto webových stránok vyžaduje, aby používatelia zadali svoje Apple ID a heslo. Počet týchto zdrojov sa v septembri rapídne zvýšil a ku koncu mesiaca ich bolo už 1950.

Po analýze názvov týchto zdrojov už odborníci spoločnosti Kaspersky vedia, že niektoré z nich ponúkajú služby nájdenia stratených telefónov, zatiaľ čo iné ponúkajú pomoc s obnovením prístupu k účtom používateľov. Existujú tiež phishingové stránky, ktoré napodobňujú služby podpory spoločnosti Apple. Je pravdepodobné, že tieto zdroje boli vytvorené s cieľom ukradnúť účty používateľov. Avšak nefungovali správne a boli len akýmsi softvérovým výčnelkom. Podvodníci tieto stránky radi využívajú ako prevenciu, pretože keď dôjde k zablokovaniu jedného zo zdrojov, môžu aktivovať ďalší.

Bezpečnostná expertka spoločnosti Kaspersky Tatiana Sidorina vyzýva používateľov produktov Apple k ostražitosti a hovorí: „Toto opätovné oživenie záujmu podvodníkov o produkty a služby spoločnosti Apple ukazuje, že sa radi priživia na čomkoľvek, čo vzbudzuje zvýšenú pozornosť používateľov. Uvedenie nového iPhonu na trh tak môže byť pre podvodníkov vynikajúcou príležitosťou na šírenie škodlivých aktivít.“

Aby ste sa nestali obeťou takéhoto typu podvodu, spoločnosť Kaspersky odporúča:

  • Buďte voči akýmkoľvek správam či veľkorysým promo ponukám skeptický.
  • Overte si, že správy vám prichádzajú z dôveryhodných zdrojov.
  • Neklikajte na odkazy z podozrivých e-mailov alebo zo správ v messengeroch či na sociálnych sieťach.
  • Skontrolujte pravosť webových stránok, na ktoré vás odkazujú.
  • Nainštalujte si bezpečnostné riešenie s aktuálnymi databázami, ktoré zahŕňajú najnovšie poznatky o zdrojoch spamu a phishingu.

Viac o predstavení iPhone 12

Apple predstavil iPhone 12 a 12 Mini (5G) s keramickou ochranou displeja, magsafe a vylepšenými fotoaparátmi

Značky: