Keď sa v roku 2010 dostal na trh telefón Galaxy S, zrejme nikto nečakal, že takou veľkou mierou zasiahne a ovplyvní mobilný svet.

S každou generáciou sa výstavná skriňa radu Galaxy naučila niečo nové a nikdy neprešľapovala len tak na mieste. Jubilejný pätnásty rad, ktorý sa tento rok objaví na trhu, sľubuje zatiaľ najväčšiu inováciu za posledné roky. Pripravte sa na to, že smartfóny už nikdy nebudú to, čo bývali.

Galaxy UnpackedZdroj: Samsung
Galaxy Unpacked

Vývoj najvýkonnejšieho radu od Samsungu odštartoval postupne zvyšujúci sa výkon čipsetov, ktoré postupne dostávali viac jadier. Zvyšovala sa operačná pamäť a pribúdali funkcie telefónu, zatiaľ čo juhokórejský výrobca vylepšoval displejovú technológiu AMOLED. Práve vďaka Galaxy S sú tieto displeje žiadané nielen pri tých najvýkonnejších telefónoch. Neskôr prišiel na rad dizajnový prerod, ktorý sa spájal s prechodom k displejom s minimálnymi rámčekmi, takže pre tlačidlo pod displejom už nezostalo žiadne miesto.

Samsung experimentoval s materiálmi a dizajnom. Skúšal prechod od zaoblených rohov k rovným hranám, telefóny prirovnával k okrúhlym kameňom, vymyslel špeciálne kryty a doplnkové puzdrá. A to všetko v dobe, keď začal pozvoľný technologický prerod. Namiesto plastu sa v rade Galaxy S začali presadzovať prémiové materiály: rámček z kovu a zo zadnej strany z odolného skla.

Ak už ste používali, obľúbili si, alebo ho iba videli u ľudí okolo vás, Galaxy S mal za posledné roky mnoho podôb. Zo začiatku sa na trh dodávali aj zmenšené varianty, lenže smerovanie trhu bolo neúprosné. Displeje Galaxy S sa neustále zväčšovali a s nimi aj kapacita batérií. Väčší priestor na zadnej strane telefónu uvoľnil priestor pre väčší počet fotoaparátov. Rekordmanom je Ultra, ktorý sa pýši hneď dvoma teleobjektívmi.

A zatiaľ čo predtým bol súčasťou slávnostnej premiéry len jeden telefón, preferencie používateľov sa postupne menili. Samsung tak na trh začal dodávať dva varianty telefónu. Aj to však bolo málo. Pribudol k nim ešte najvyšší model, ktorý sa posledné dva roky stal dizajnovým pokračovateľom ikonického radu Note. A s tým súvisí dotykové pero, ktoré sa zasúva do tela telefónu, ale aj špičkový veľký displej s bočným zakrivením.

Galaxy UnpackedZdroj: Samsung
Galaxy Unpacked

Vývoj radu Galaxy S neustále pokračuje. Udáva technologické trendy, za ktorými stojí najväčší svetový výrobca smartfónov s Androidom. A tomu už teraz nestačí iba bežný medzigeneračný update. To, čo prinesie tohtoročný rad Galaxy S bude svojím spôsobom prelomové. Konečne dôjde na podstatu označenia „smartphone“ (v preklade „inteligentný telefón“). Telefón dostane všetky potrebné nástroje k tomu, aby o vás vedel viac, aby mohol adekvátne reagovať a aby vedel urobiť všetko, čo od neho budete potrebovať.

Lenže týmto inteligentné telefóny prekročia svoj tieň a je pravdepodobné, že slovo „smartphone“ už ich podstatu nedokáže vystihnúť. Nový rad Galaxy S bude prvým svojho druhu. Pozývame vás na premiéru telefónu, ktorý prekročí všetky bariéry a umožní vám to, čo doposiaľ nebolo možné. Neveríte? Presvedčte sa sami.

V TOUCHIT-e takisto pripravujeme náš tradičný komentovaný živý prenos s odborníkom zo spoločnosti Samsung, ktorý budete môcť sledovať na našom YouTube už 17. januára od 19. hodiny. Detaily zverejníme na webe touchit.sk neskôr, avšak už teraz môžeme potvrdiť, že priamo zo San Jose sa pripojí Ondrej Macko. Prinesieme vám teda informácie priamo z centra diania.

Prečítajte si aj: