Chystáte sa na turistiku, prípadne plánujete podniknúť nejaký výlet do prírody?

Nasledujúcich 12 aplikácií dajú vašej ceste nový rozmer, uľahčia vám rozhodovanie, ukážu správny smer, inšpirujú vás alebo sa pri nich len zabavíte.

Runtastic Altimeter & Compass

Mapy v telefóne sú fajn, no ak sa len tak túlate lúkami a chcete ísť podľa kompasu, táto aplikácia bude rovnako užitočná. Môžete na nej vidieť smer podľa kompasu, tiež aj západ a východ slnka a ďalšie užitočné informácie. Napríklad počasie, vďaka ktorému vás nezastihne silný vietor, blesky alebo iné vcelku predvídateľné stavy prírody. Okrem toho budete vidieť vaše GPS súradnice a na spríjemnenie je tu aj technicko-multimediálna funkcia. Môžete totiž odfotiť váš aktuálny pohľad a zobraziť si aj aktuálnu výšku.

Google Play
App Store

Runtastic Pedometer Step Count

Turistika je hlavne o chodení. Ak teda chcete vedieť, koľko kilometrov ste prešli a koľko krokov ste spravili, toto je veľmi dobrý pomocník. Mať túto aplikáciu v mobile je užitočné aj cez bežný pracovný deň, ak teda nosíte mobil všade so sebou. Počíta aj dĺžku aktivity a tak si môžete sledovať, koľko vám napríklad trval výstup a koľko následný návrat. Vyskúšať si ju môžete vo verzii zadarmo, ktorá má všetko základné v sebe.

Počítanie krokov je motivujúce. Navyše budete mať prehľad o tom, aké dlhé boli vaše výlety.

Verzia Pro zobrazuje napríklad priemerný počet krokov a ďalšie prepočty. Výsledok sledovania sa ukladá aj s informáciou o počasí a k tomu si môžete pridať, na akom povrchu ste kráčali a cez systém emotikonov aj informáciu, ako ste sa cítili.

Google Play
App Store

Offline Maps

Toto sú mapy celého sveta s možnosťou stiahnutia do telefónu. To sa rozhodne hodí, pretože aj keď budete mať v prírode signál, môže byť len slabý a môžete byť v pokrytí siete EDGE. Na mapy je vhodné mať lepší smartfón, inak sa dlhšie prekresľujú pri zmene mierky. Dajú sa vyhľadávať lokality podľa zadania adresy a čísla domu, podľa súradníc a zobrazia sa vám tu aj turistické miesta. Na použitie pre vybrané oblasti si treba pred cestou vždy overiť, čo všetko v danej krajine zobrazia. Ak potrebujete pokryť off-line väčšiu oblasť, môžete si stiahnuť niekoľko podkladov a pomenovať ich. Podobne ako pri Google Maps.

App Store

Nájdi kopec

Situáciu, keď sa rozhliadate okolo seba a netušíte, na čo sa vlastne pozeráte, pozná asi každý z vás. Práve toto je aplikácia, ktorá vám ukáže, čo vlastne máte pred sebou. Charakteristický názov hovorí o kopcoch, na ktoré máte namierený fotoaparát telefónu. Dozviete sa nielen ich názov a výšku, ale aj ako ďaleko sú od vás. Zmapovaných je cez 240-tisíc svetových vrchov a aplikácia funguje aj v režime off-line.

Neviete, aký vrch je pred vami? Namierte naň fotoaparát s touto aplikáciou a dozviete sa to.

V rámci doplnkovej výbavy má v sebe aj kompas. Zaujímavosťou je tiež zobrazenie informácie, na akom kopci sa práve nachádzate. Ideálne, ak sa ocitnete na nejakom priestranstve a rozhodujete sa, kam ďalej.

App Store

Turista v Mobilu

 

Ide o aplikáciu na cestovanie po Českej republike. Známe miesta si môžete vybrať pri ceste autom alebo pešo. Dozviete sa o nich detaily, samozrejme aj cestu k nim a ako ďaleko je dané miesto. Hlavné rozdelenie je podľa krajov, potom si môžete zobraziť pútnické miesta, pamiatky, ale aj iné body záujmu. Napríklad hrady a zámky, jaskyne, múzeá a galérie, tiež aj hotely, penzióny, kaviarne a reštaurácie. Skrátka všetko, čo by ste mohli pri výlete potrebovať. Mapy obsahujú aj cyklotrasy, náučné a turistické chodníky alebo cesty vhodné pre in-line korčuliarov.

DoKostola

Takáto špeciálna aplikácia existuje aj pre návštevníkov kostola. Ak sa chcete ísť pozrieť na omšu a neviete kedy sa koná, toto je najlepšia cesta na preverenie. V aplikácii si zadáte okruh v kilometroch na vyhľadanie najbližších kostolov. Tie sa zobrazia na mape a v zozname pod ňou sa ukážu časy, kedy sa začína omša. Do kostola sa môžete nechať aj navigovať alebo zobraziť o ňom ďalšie informácie. Aby ste sa náhodou nepomýlili, je tu informácia o jazyku, v ktorom sa omša bude konať.

App Store

CG Transit

Aplikácií na cestovné poriadky je neúrekom. Sú dokonca zadarmo a mnohé sa dajú použiť aj priamo na webe v mobilnom zobrazení. Táto aplikácia má vynikajúce rozhranie, keď dokážete behom niekoľkých sekúnd vyhľadávať rôzne kombinácie spojov. Toto iné aplikácie nemajú.

MHD a spoje na Slovensku nájdete aj úplne zadarmo. Táto aplikácia je platená a máte mesiac na jej vyskúšanie. Uvidíte, že potom za cestovné poriadky v tejto aplikácii radi zaplatíte.

Zobrazuje meškanie vlakov a môžete si dokúpiť rôzne balíčky spojov. Napríklad pre SR alebo Európu na jeden rok. Vtedy získavate nielen vlaky a autobusy, ale aj MHD. Samozrejme, dokupovať si cestovné poriadky môžete podľa potreby. No balíčky sú lacnejšie a máte záruku pokrytia celej republiky. Nikdy neviete kam budete cestovať. Hľadať môžete podľa spojov, zastávok alebo na mape. Celkovo je to špičková „appka“, za ktorú sa naozaj oplatí zaplatiť.

Google Play
App Store

Podme Von! Lite

Verzia Lite nemá zásadné obmedzenia, potrebujete však internetové pripojenie. V aplikácii nájdete rôzne body záujmu, turistické trasy ako aj aktuálne podujatia. Okrem toho je vhodná aj pre cyklistické a lyžiarske trasy alebo na geocaching. Aby ste nemali zaplnenú mapu bodmi záujmu, ktoré vás nezaujímajú, vyberáte si ich so zoznamom. Rozdelenie je na pamiatky, prírodné úkazy, stravovanie, ubytovanie a ďalšie. No tiež môžete hľadať podľa udalostí. Teda nejaké športové podujatia, wellness, jarmoky a výstavy alebo iné kultúrne podujatia.

App Store

Turistická mapa SR

Toto je špecializovaná mapa na pešiu turistiku s off-line režimom. Je tu možné aj vyhľadávanie, no vtedy je potrebné internetové pripojenie. Počas túry si môžete nechať nahrávať vaše prejdené trasy. Tie budú potom zakreslené do mapy a vypočítajú sa aj rôzne štatistiky. Samozrejmosťou sú funkcie, ako zobrazenie vašej polohy na mape, zobrazenie GPS súradníc a nadmorskej výšky. Nahraté trasy sa dajú odoslať na email a exportovať do formátov GPX a KML. Východiskové podklady pre mapy sú na základe OpenStreetMap.

App Store

Horská záchranná služba

Informačná aplikácia na vysokohorskú turistiku. Zobrazuje výstrahy, napríklad pred lavínovým nebezpečenstvom a tiež má podporu pre nepočujúcich. Môžete udať svoju polohu, opis zranenia a ďalšie informácie o sebe v textovej forme priamo do aplikácie. Môžete vďaka nej odosielať SMS s vašou GPS polohou alebo priamo vytočiť linku Horskej záchrannej služby. Súčasťou je aj obrazový sprievodca prvej pomoci. Je to výborné riešenie, najmä keď si predstavíte, že v strese zabudnete aj číslo na RZP.

App Store

Geocaching

Najznámejšia aplikácia na vyhľadávanie kešiek. Aplikácia obsahuje obrovské množstvo kešiek a zobrazuje ich na mape. Zvýrazňuje aj ich stupeň náročnosti pri hľadaní a veľkosť. Pomôže to tak pri hľadaní aj rozhodovaní sa, za ktorou sa vybrať. Celkom vhod príde aj informácia o teréne. Využiť ju môžete nielen vo svete, ale aj na Slovensku, zastúpených je 185 krajín. S ostatnými používateľmi si môžete písať aj správy a požiadať ich napríklad o pomoc. Graficky dobre zvládnutá aplikácia vychádza z portálu Geocaching.com. Ide vlastne o oficiálnu aplikáciu k tomuto webu a dokúpiť si môžete prémiové funkcie, napríklad na detailnejšie možnosti hľadania a previazanosť s informáciami uvedeného portálu.

Google Play
App Store

c:geo

Ďalšia geocachingová aplikácia na vyhľadávanie kešiek, navyše spolupracuje s portálom Geocaching.com. K dispozícii je živá mapa na sledovanie stavu úkrytov a nových kešiek, môžete vyhľadávať úkryty najbližšie k vašej polohe a ukladať si zaujímavé do zoznamu. Ten neskôr môžete použiť na ich nájdenie. Pri každej z nich máte možnosť zobrazenia zložitosti pri hľadaní, terénu, vzdialenosti a tiež aj hodnotenia používateľmi. V detailoch si môžete pozrieť, ktoré sú vhodné napríklad na vychádzku so psom alebo pre tých, ktorí majú nejaké pohybové obmedzenia.

App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Prečítajte si aj: 

7 aplikácií, ktoré vám pomôžu zlepšiť výkon na bicykli

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.