Cyklistická sezóna je v plnom prúde.

Ak aj vy patríte medzi športuchtivých a súťaživých jedincov, ktorí radi svoje výkony a dosiahnuté úspechy v cyklistike porovnávajú so svojimi známymi, máme tu pre vás zopár tipov na užitočné aplikácie. S nimi budete mať svoje napredovanie vždy pod kontrolou a zároveň vás dostatočne motivujú k posúvaniu hraníc na vyššiu úroveň.

Bike Gear Calculator

Niekedy sa môžete snažiť viac ako ostatní avšak nepodáte taký výkon, ako by ste chceli. Možno máte správny bicykel, ale nemáte dobre nastavené prevody alebo nepoužívate správnu veľkosť kolies. Aplikácia Bike Gear Calculatro je určená pre tých, ktorí zvládnu dať dole predné koleso, ideálne aj zadné a nepoškodiť si kotúčové brzdy.

Kalkulačka v aplikácii vám na základe vašich parametrov vypočíta aké tempo otáčok za minútu musíte zvoliť na prejdenie určitej vzdialenosti. Takisto zobrazuje aj časový údaj, takže sa dozviete, ako dlho vám bude trvať prejdenie určitej vzdialenosti za časový úsek. Všetko sa tu dá pekne nastaviť. Prevodový pomer sa bude počítať automaticky, rovnako tak sa dozviete aj počet striedaní pedálov.

Ak chcete zájsť ešte ďalej, môžete tu plánovať dlhšie úseky a dozvedieť sa, aké tempo na jednotlivých prevodových stupňoch zvoliť.

Aplikácia je vhodná pre všetky typy bicyklov, teda napríklad aj pre BMX, cestné, horské alebo cyklokrosové.

Google Play
App Store

Cyklotrasy Malá Fatra

Nájsť vhodné trasy pre cyklistov nie je vôbec jednoduché a už vôbec sa nemôžete spoľahnúť na Google Mapy. Neraz totiž nie je chodník alebo cesta dobre označená a končí sa plotom záhradkárskej oblasti.

Mapové podklady pre oblasť Malej Fatry vám pomôžu nájsť vhodné trasy na menšie i celodenné výlety alebo dokonca pre zjazdy. Vďačiť za to možno mape, ktorá patrí medzi najlepšie, čo sme kedy videli.

Prezeranie mapy môžete robiť aj v režime off-line. Ideálne je využiť preddefinované trasy, pri ktorých je vidieť cez aké dediny alebo oblasti vedú, aké sú náročné, prípadne či sú vhodné pre rodiny s deťmi.

Informácie o celkovej dĺžke sú doplnené o graf prevýšenia po celej trase. Nechýbajú fotografie alebo doplňujúce informácie o danej oblasti.

Trasy sú rozdelené na dve hlavné časti: na bežné trasy z bodu A do bodu B a na okruhy.

Google Play
App Store

Endomondo

Rozšírená aplikácia, ktorá ponúka nielen tréningové programy pre cyklistiku, ale aj beh. Využiť sa dajú trasy iných používateľov, ktorí ich pridali ako svoje obľúbené. Pri každej z nich je vidieť odporúčanie, či ide o cyklotrasu alebo bežeckú trasu.

Užitočná informácia je nielen to, aká je dlhá, ale aj ako ďaleko sa od vami vybranej trasy nachádzate. Je tu hlasový asistent, podpora meračov tepovej frekvencie, tréningový denník a samozrejme sledovanie údajov.

Displej sa dá prispôsobiť, a tak vidíte len to, čo vás zaujíma – tempo, rýchlosť, spálené kalórie…

Zaujímavosťou, ktorú isto oceníte, je napojenie na priateľov. Vďaka tomu sa môžete porovnávať s vašimi priateľmi, sledovať najlepšie výkony a pokroky. Aplikácia je  zadarmo, no dá sa zakúpiť prémiová verzia, kde nájdete tréningové plány, detailnejšie štatistiky o vašom cvičení alebo napríklad rozdelenie na zóny podľa tepovej frekvencie.

Aplikácia je univerzálna a dá sa využiť na viac športov, napríklad na turistiku alebo kardio chôdzu.

Google Play
App Store

Runtastic Road Bike

Aplikácia je vhodná nielen pre cestné, ale aj horské bicykle. No ak chcete špecializovanú aplikáciu, môžete využiť ekvivalent pre horské bicyklovanie. Výrobca ju ponúka v obchode aplikácií.

Jednou z veľkých výhod sú kvalitné mapové podklady a silná komunita používateľov. Môžete vytvárať vlastné obľúbené trasy alebo využiť už hotové, ktoré pridali iní používatelia Runtasticu.

Na sledovanie presnej polohy je tu GPS, no v prípade potreby ho môžete vypnúť. Nechýba ani hlasový asistent informujúci o aktuálnej rýchlosti, prejdenej vzdialenosti, ba aj detaily o prevýšení.

K vašim aktivitám viete pridávať fotografie. Keď si dáte niekde prestávku, stačí si odfotiť krajinku a mať potom fotky ako súčasť vašich tréningových informácií. Aplikácia podporuje napojenie na srdcové snímače, no ak máte nejaký iný spôsob merania tepu, môžete si zadať údaje ručne.

Aplikácia sleduje tempo a pri tréningu vykonáva automatické pauzy. Slúži aj ako cyklopočítač a vy si sami nastavíte, aké údaje chcete na displeji vidieť.

Google Play
App Store

Samsung Health

Aplikácia je určená nielen pre bicykle, ale aj na iný druh športu. V každom prípade, teraz nás zaujíma práve tento typ športovej aktivity a aplikácia je jedným slovom vynikajúca. Zaznamenáva vašu aktivitu a pokojne ju môžete spustiť ešte skôr než sadnete na bicykel.

Aplikácia vie rozpoznať, kedy si spravíte pauzu a tréning pozastaví. Health má tiež hlasového sprievodcu, takže telefón môžete mať pokojne v zadnom vrecku trička. Dozviete sa všetko podstatné, napríklad počet prejdených kilometrov alebo zostávajúci počet kilometrov do cieľa.

Sprievodca sa dá vypnúť, rovnako tak napríklad aj automatická detekcia prestávok.

Cieľov si môžete dať viac – či už časové alebo dĺžkové. V sumáre je vidno prevýšenie, prejdená vzdialenosť, najrýchlejší úsek, nadmorská výška alebo napríklad maximálna rýchlosť či maximálne alebo priemerné tempo. Aplikácia funguje nielen s telefónmi Samsung.

Google Play
App Store

Strava Running and Cycling GPS

Aplikácia je zameraná na bežcov a cyklistov, no môžete ju využiť aj na iné tréningy. Mapa vašej trasy bude zaznamenaná rovnako.

Počas turistiky či napríklad bicyklovania sa údaje zaznamenajú automaticky a budú ich môcť vidieť vaši priatelia. Môžete si vytvárať rôzne priateľské súťaže, pridávať vlastné mapy, jednotlivé segmenty ak je trasa dlhá a chcete ju rozdeliť na viac častí.

Aplikácia toho zvládne podstatne viac. Tréningy sa dajú pridávať aj ručne, no najlepšie je použiť automatický záznam aktivity. Väčšina funkcií je zadarmo. Medzi prémiové funkcie patrí napríklad analyzovanie vášho tempa alebo zdieľanie vašej polohy s priateľmi.

Funkcia Get Home Safety, ktorú nájdete v rámci aplikácie, bude ostatným slúžiť na to, aby videli, kde sa nachádzate. Aplikácia podporuje hodinky s Android Wear a možnosť napojiť sa na zariadenia s meračom srdcového tepu na získanie presnejších dát.

Google Play
App Store

Vsetci na bajk

Aplikácia tohto typu je vynikajúca najmä pre tých, čo sa radi bicyklujú v okolí Bratislavy. Je to vlastne zároveň súťaž, ktorá prebieha až do konca augusta. V nej zbierate body za návštevu každého z vyše 200 miest. Či už sa vyberiete na Kamzík, oddychovú zónu nad Krasňanmi alebo k pamätníku na Slavíne. Podrobné pravidlá o súťaži sa dozviete na stránke www.vsetcinabajk.sk.

Ide o slovenskú aplikáciu, ktorá sa dá dobre využiť aj ako zoznam bodov záujmu. Stačí si zvoliť, kam by ste sa chceli vybrať a nechať sa navigovať cez Google Mapy alebo Sygic, ak ich máte nainštalované. Dozviete sa, ako ďaleko od vás je cieľový bod a je to pekná aplikácia na spontánne plánovanie výletov.

Pri každom bode je vidno charakteristickú fotku prostredia, stručný popis o aké miesto ide a aká je tam atmosféra.

Google Play
App Store

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.