Leto je v plnom prúde a spolu s ním aj letné dovolenky a všemožné výlety. Či už budete v lete na Slovensku alebo v zahraničí, pripravili sme pre vás výber užitočných aplikácií, ktoré využijete nielen počas letných mesiacov.

Aby ste sa nestratili a vedeli, čo sa oplatí vidieť

Mapy Google

Aplikáciu Mapy Google pravdepodobne netreba nikomu bližšie predstavovať. Je predinštalovaná v zariadeniach so systémom Android a takisto je k dispozícii pre iOS zariadenia. Väčšina používateľov však nevie naplno využiť jej potenciál.

Mapy Google sú užitočné pri navigácii v aute počas šoférovania a tiež aj pri pešej navigácii. Zároveň obsahujú údaje o mestskej hromadnej doprave v mnohých svetových mestách, takže vám poradia, na aký autobus alebo metro máte nastúpiť a kde treba prestúpiť. Faktom je, že Mapy Google používame na dovolenkách aj služobných cestách a ešte sme sa s nimi nestratili. Niekedy v prehustených metropolách býva problém s GPS signálom a tak pri pešej navigácii priebežne sledujte, či idete správne.

Praktickou funkciou je obrazovka Pre vás, kde vám aplikácia ponúka prispôsobené tipy na zaujímavé lokality. Mapy Google tiež umožňujú jednoducho vyhľadávať reštaurácie, potraviny, atrakcie či hotely vo vašom okolí. Zároveň máte k dispozícii recenzie ostatných používateľov, čo vám pomôže s výberom. A Mapy Google ponúkajú aj offline režim, mapové podklady si môžete stiahnuť do zariadenia a znížiť tak spotrebu dát počas dovolenky.

Google Play
App Store

Sygic Travel

Sygic Travel je praktická aplikácia na cestovanie, ktorá funguje ako turistický sprievodca. K dispozícii máte mapu miesta, kam idete na dovolenku alebo výlet a tiež aj zoznam miest, ktoré sa oplatí vidieť. Pomocou aplikácie si tiež môžete vopred vytvoriť itinerár a ním sa následne riadiť pri prehliadke mesta.

Sygic Travel obsahuje viacero praktických informácií a prepojenie s ďalšími službami. Vďaka tomu máte na jednom mieste informácie o atrakcii, otváracie hodiny, výšku vstupného a tiež aj údaje o tom, ak danú atrakciu môžete navštíviť pomocou niektorej z turistických kariet. Z tohto hľadiska ide o praktickú aplikáciu počas cestovania kdekoľvek.

Google Play
App Store

GetYourGuide

GetYourGuide je aplikácia s ponukou platených atrakcií vo vašom okolí. Ak teda prídete do cudzieho mesta, ktoré si popozeráte a premýšľate, čo ďalšie robiť, táto aplikácia môže pomôcť. V ponuke nájdete všemožné prehliadky mesta, návštevy múzeí a ďalších atrakcií, ale aj celodenné výlety či transport na letisko a späť.

Výhoda aplikácie spočíva najmä v jednoduchom a pohodlnom používaní. Okamžite si môžete pozrieť, čo je možné robiť vo vašom okolí alebo v meste, kam sa chystáte. Ak vás niečo zaujme, kúpa zážitku je taktiež rýchla a pohodlná – váš nákup takisto netreba tlačiť, preukážete sa mobilným kupónom, ktorý je k dispozícii priamo cez aplikáciu. Praktické.

Google Play
App Store

Locus Map

Mapy Google sú užitočným pomocníkom pri spoznávaní mestských oblastí, avšak turistické chodníky ešte podrobne nepoznajú. Pre tento účel odporúčame aplikáciu Locus Map.

Tá ponúka outdoorovú navigáciu pre rôzne aktivity, ako je turistika, jazda na horských bicykloch, beh, cykloturistika alebo geocaching. Aplikácia ponúka aj offline režim a bohatú databázu rôznych máp a trás. Takisto si môžete vytvoriť, upravovať a plánovať vlastné trasy a tréningy a tie importovať a exportovať v rôznych formátoch.

Google Play
App Store

Vypadni.sk

Vypadni.sk je najlepšia aplikácia s databázou atraktívnych miest na Slovensku. Pokiaľ teda chcete počas leta spoznávať krásy našej krajiny, odporúčame vám stiahnuť a nainštalovať si aplikáciu Vypadni.sk. V jej ponuke nájdete množstvo skrytých pokladov, keďže obsahuje viac ako 2000 objektov a tisícky fotografií z celého Slovenska.

Aplikácia ponúka vyhľadávanie objektov, GPS kompas, informácie o vstupnom a otváracích hodinách a tiež aj priame prepojenie na navigačnú aplikáciu.

App Store

Aby ste si zhotovili najkrajšie spomienky a neprišli o ne

PhotoTime

Poznáte pojem zlatá a modrá hodina? Zlatá hodina označuje prvú a poslednú hodinu slnečného svitu, kedy svetlo okolo vás vytvára špecifický fotografický efekt a fotky majú vďaka tomu unikátny nádych. Obdobie zlatej hodiny je pre fotografov obľúbený čas na fotenie a aplikácia PhotoTime vám jasne povie, kedy začína a končí zlatá hodina vo vašej lokalite. Je to praktické najmä počas dovoleniek.

PhotoTime tiež obsahuje informácie o modrej hodine. V tomto prípade ide o svitanie alebo súmrak, kedy je obloha tmavomodrá a obvykle svieti aj pouličné osvetlenie. Výsledkom je unikátna scenéria, ktorú si môžete odfotiť.

App Store

Snapseed

Aby ste získali z vašej fotky maximum, je vhodné ju upraviť v nejakom editore fotografií. Do pozornosti dávame aplikáciu Snapseed, pretože je dostupná zadarmo a ponúka skutočne bohatú paletu nástrojov. Snapseed môže z hľadiska funkcionality konkurovať aj viacerým plateným aplikáciám.

Snapseed je vhodný na jednoduché a rýchle úpravy fotiek, ale aj na pokročilejšiu editáciu a používanie nástrojov, ako je selektívne retušovanie expozície, sýtosti jasu a teploty farieb. Aplikácia tiež obsahuje databázu filtrov a rôzne efekty na rýchle dosiahnutie žiadaného efektu.

Google Play
App Store

Fotky Google

Aplikácia Fotky Google je predinštalovaná v zariadeniach so systémom Android a je k dispozícii aj pre platformu iOS. Ide o jedno z najlepších riešení pre zálohovanie fotiek do cloudu. Dôvodov je niekoľko.

Fotky Google vám ponúkajú neobmedzené úložisko, pokiaľ sa rozhodnete zálohovať fotky vo vysokej kvalite. Pri fotení pomocou smartfónu je strata kvality pri zálohovaní v tomto nastavení minimálna. Zálohovať môžete všetky fotky, prípadne iba tie, ktoré sa rozhodnete manuálne uložiť do cloudu.

Praktické je, že Fotky Google vám vybrané fotky automaticky vylepšia a tiež vám pripravia albumy z dovolenky či výletov. Táto služba takisto ponúka rýchle a praktické vyhľadávanie podľa dátumu, lokality, osôb alebo objektov na fotkách. Najnovšie pribudla možnosť vyrobiť si fotoknihu priamo z vašich fotiek, ktoré máte vo Fotkách Google.

Google Play
App Store

Ďalšie praktické aplikácie

Google Lens

Aplikácia Google Lens využíva rozšírenú realitu, aby vám poskytla praktické informácie. Váš smartfón môžete napríklad namieriť na historickú budovu a Google Lens vám povie, čo je to za objekt.

Aplikácia tiež ponúka automatické rozpoznávanie textu, ktorý si môžete skopírovať a editovať vo vašom telefóne. K dispozícii je aj funkcia prekladania – telefón namierite na nápis v cudzom jazyku a na displeji sa zobrazí preklad v slovenčine alebo v inom jazyku, ktorý si zvolíte. Google Lens tiež pomôže pri návšteve reštaurácie s výberom jedla a identifikuje rôzne produkty.

App Store

Prekladač Google

Ak cestujete do cudziny a obávate sa jazykovej bariéry, stiahnite si aplikáciu Prekladač Google. Ten vám umožní prekladať cudzí jazyk do slovenčiny a to bez ohľadu na to, či ide o písaný vstup alebo hlasovú konverzáciu.

Prekladač Google tiež obsahuje funkciu, ktorá využíva fotoaparát smartfónu. Pomocou tejto funkcie si môžete jednoducho preložiť informačné tabule alebo ďalšie rôzne nápisy.

Google Play
App Store

FLIO

FLIO je praktická aplikácia pre každého, kto často využíva leteckú dopravu. FLIO obsahuje informácie o letiskách a tiež aj rozvrh príletov a odletov. K dispozícii sú informácie o reštauráciách a doprave z letiska a na letisko. FLIO v niektorých prípadoch ponúka aj výhodnejšie ponuky alebo údaje o letiskových salónikoch. Zároveň je to aplikácia, do ktorej si môžete ukladať vaše budúce a minulé lety.

FLIO tiež ponúka integráciu s Google Kalendárom a službou TripIt, lety z týchto služieb integruje automaticky. A do aplikácie si môžete uložiť aj váš palubný lístok – či už vo forme screenshotu alebo ho importujete zo súboru vo formáte pkpass.

Na aplikácii oceňujeme prehľadný dizajn a praktické informácie. Pridanou hodnotou je možnosť uložiť si údaje o vernostných kartách či miestach, kde parkujete.

Google Play
App Store

AccuWeather

Smartfóny obvykle ponúkajú predinštalované aplikácie na predpoveď počasia, avšak ak hľadáte alternatívu, môžete vyskúšať službu AccuWeather. Tá patrí medzi najobľúbenejšie aplikácie vo svojej kategórií a ponúka podrobnú hodinovú predpoveď počasia a ďalšie praktické informácie, pričom nechýba ani dlhodobá predpoveď. K dispozícii sú aj animované radarové a satelitné snímky.

Google Play
App Store

UVLens

Informácie o UV žiarení nájdete v mnohých aplikáciách na predpoveď počasia. Aplikácia UVLens však ide v tomto smere o krok ďalej a ponúka aj viacero podrobnejších informácií, ktoré súvisia so slnečným žiarením.

Aplikácia vám odporučí, kedy je najlepší čas na vonkajšie aktivity a poradí vám, ako sa chrániť pred UV žiarením. Nechýbajú ani pripomienky na opätovné nanesenie ochranného krému. Ide teda o užitočnú aplikáciu, ktorú oceníte nielen na letnej dovolenke pri mori.

Google Play
App Store

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit