USB-C port je čoraz rozšírenejší.

Bežne ho nájdete vo výbave smartfónov, tabletov, notebookov, mobilných zariadení aj konvertibilných riešení. Často pritom ide o jediný port vo výbave zariadenia, alebo o jeden z mála, z čoho profitujú výrobcovia príslušenstva. Tí prostredníctvom rôznych doplnkov rozširujú funkcie, ktoré v základnej výbave nemáte k dispozícii. Mnohokrát pritom ide o základné funkcie, ktoré potrebujete v rámci každodenného používania.

Do kategórie pre náročných, sme zaradili USB-C príslušenstvo ponúkajúce nadštandardné funkcie.

1. Trust USB-C Multiport Adapter je naším favoritom. Tento adaptér kombinuje USB-C port pre potreby nabíjania zariadenia, HDMI výstup a USB 3.1 port pre dátové prenosy a pripojenie iných zariadení. Všetky tieto funkcie získate po pripojení do USB-C portu na vašom zariadení. Ide teda o veľmi dobré riešenie do kancelárie alebo domácnosti, pretože stačí položiť mobilný počítač na stôl, pripojiť adaptér a razom získate možnosť používať externý displej, vaše zariadenie sa bude nabíjať a k dispozícii bude extra USB 3.1 port pre potreby príslušenstva alebo USB disku.

Trust USB-C Multiport Adapter

USB-C port na adaptéri umožňuje nabíjanie s výstupom až do 3A/60W, čo v praxi zahŕňa aj takmer všetky notebooky, MacBooky a Windows tablety na trhu, ktoré umožňujú nabíjanie cez USB-C port. Je však škoda, že USB-C port slúži iba na prenos energie a napr. neumožňuje prenos dát z USB-C disku. V prípade HDMI portu výrobca neudáva obmedzenie, my sme pri testovaní používali Full HD monitor. Očakávame, že adaptér zvládne prenos až do 4K. K USB 3.1 portu nemáme pripomienky. Snáď len, že porty sú umiestnené pomerne blízko pri sebe, takže ak máte hrubší HDMI konektor a hrubší USB kľúč, môže sa stať, že sa vám nepodarí pripojiť oba konektory. V prípade USB disku so samostatným káblom však problémy mať nebudete.

V závislosti od zariadenia vám môže trochu vadiť aj kratší kábel adaptéra. Je zrejmé, že výrobca ho navrhoval najmä pre notebooky, ktoré majú USB-C port umiestnený v oblasti klávesnice. Počas používania sme si Trust USB-C Multiport Adapter obľúbili a našiel si svoje stabilné miesto na našom redakčnom stole. Funguje dokonca aj so smartfónom či Android tabletom, avšak v takom prípade umožňuje iba nabíjanie, ak pripojíte napájací adaptér s USB káblom a pripojenie USB úložiska. HDMI ani výstup obrazu či zvuku, logicky, nefunguje.

Zapožičal: Trust
Cena: 49,99 EUR

 

2. Trust Moda Universal 60W USB-C Charger je univerzálna nabíjačka pre USB-C zariadenia. Nejde iba o adaptér, ale o kompletné riešenie aj so zabudovaným káblom. Toto príslušenstvo je určené pre všetky typy mobilných zariadení s USB-C portom. Dokáže ponúknuť výstup na úrovni až 3A/60W, takže nabije aj notebooky, MacBooky a konvertibilné Windows tablety. Samozrejme nabije aj smartfóny a Android tablety.

Výhodou tohto riešenia je, že prispôsobuje výstupný prúd až do 3 A a napätie na úrovni 5/9/12 a 20 V podľa typu pripojeného zariadenia. V praxi to znamená, že náš Windows tablet nabíjal s výstupom 60 W, avšak dokázal zabezpečiť potrebný výstup aj pre technológie rýchleho nabíjania smartfónov Huawei Mate 9 či HTC U Ultra, ktoré využívajú technológie rôznych výrobcov procesorov. Treba však dodať, že superrýchle nabíjanie v prípade Huawei Mate 9 adaptér nedokázal zabezpečiť. Na to treba originál adaptér aj kábel priamo od výrobcu.

Trust Moda Universal 60W USB-C Charger

Trust Moda Universal 60W USB-C Charger je výborné riešenie z toho hľadiska, že nabije hocaké USB-C zariadenie, pričom dokáže využiť (takmer) maximálnu možnú rýchlosť nabíjania pre jednotlivé zariadenia. Nakoľko nabíja s výstupom až 60 W, rozmery tohto príslušenstva pripomínajú adaptér notebookov a je to teda rozmernejšie riešenie v porovnaní s nabíjačkou smartfónov. Ak však so sebou nosíte nabíjačku pre notebook a aj adaptér s káblom pre smartfón, toto môže byť za určitých podmienok praktickejšie riešenie. Ak dokážete optimalizovať nabíjanie dvoch zariadení jednou nabíjačkou a ak váš notebook či Windows tablet umožňuje nabíjanie pomocou USB-C portu, aj keď je zariadenie úplne vybité.

Počas nášho testovania sme sa stretli s dvoma kategóriami zariadení – jedna skupina umožňuje nabíjanie cez USB-C port iba v prípade, ak má aspoň 1 % batérie a dá sa ešte zapnúť. Sem patria najmä zariadenia, ktoré síce podporujú nabíjanie cez USB-C, avšak majú aj samostatný nabíjací port a nabíjačka v balení je tomu prispôsobená. Teda, USB-C nie je primárna forma nabíjania. Druhá skupina zariadení umožňuje nabíjanie cez USB-C vždy, aj keď je zariadenie totálne vybité a nedá sa zapnúť. Sem patria zariadenia, ktorá majú USB-C nabíjačku priamo v balení. Výhoda riešenia od Trustu v porovnaní s nimi spočíva v tom, že sa univerzálna nabíjačka Moda prispôsobí rôznym typom zariadení, čo adaptéry, ktoré sú priložené k notebookom a tabletom, obvykle nevedia.

Zapožičal: Trust
Cena: 69,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit