O šifrovaní sa toho dnes hovorí viac ako inokedy.

Dôvodom, je práve internetová bezpečnosť a skutočné zabezpečenie vašich dát. Dáta v cloude nemusia byť zabezpečené celkom tak, ako by ste si mysleli. Ak zálohujete tam alebo prenášate svoje súbory na flashdisky, tento program by nemal ujsť vašej pozornosti.

Ashampoo Privacy Protector

Privacy Protector zašifruje vaše dáta do jedného chráneného súboru

Toto je program, ktorý bude šifrovať a dešifrovať dáta. Je vhodný pre tých, čo potrebujú mať nezávisle zabezpečené súbory. Zároveň je vhodný vtedy, ak nechcete použiť nejaký iný program, napríklad správcu súborov alebo kompresné utility, ktoré by takúto funkciu mali. Program má jednu špecialitu navyše a tou je vytvorenie bezpečnostného kľúča. Nebudete musieť použiť klasické heslo pri zabezpečení alebo dešifrovaní vašich súborov. Privacy Protector má dve hlavné funkcie. Šifruje súbory a stará sa o čistenie systému, teda zvyškov stôp, ktoré po vás zostávajú v prehliadači. Dobrá funkcia na občasné použitie, netreba to však s jej aplikovaním príliš preháňať.

Čistenie citlivých údajov v systéme a programoch

Podstatné je ale spomínané šifrovanie. Dáta môžete priamo v programe poslať niekomu emailom alebo napáliť. Najväčšie využitie vidíme hlavne v bežnom kódovaní. Podporuje nielen súbory, ale aj celé adresárové štruktúry. Program sa neintegruje do Windows, napríklad do kontextovej ponuky Prieskumníka. Je teda potrebné vytvárať všetky akcie priamo v programe.

Vyberiete si súbory a následne zvolíte priečinok, kam uložíte šifrované dáta. Program zároveň ukáže, koľko priečinkov a súborov celkovo budete šifrovať. Dáta sa dajú po dokončení procesu overiť. V prípade potreby pridáte kompresiu alebo vytvoríte samorozbaľovací archív. To je jedna z najlepších vecí, ak si zabezpečujete súbory. V budúcnosti nebudete závislí ani na tomto programe. Archív sa rozbalí rovnako, ako tie vytvorené komprimačnými programami.

Takto vyzerá sprievodca šifrovaním

Ďalšia dobrá funkcia je mazanie súborov po ich pridaní do šifrovaného súboru. Tá sa rozdeľuje na dva typy, a to obyčajné a bezpečné mazanie. S touto voľbou opatrne a nie je nevyhnutné ju používať zakaždým. Najmä, ak budete spracovávať veľa súborov na bežnom disku. Prepísanie dát na bezpečné vymazanie je vhodné vtedy, aby ste znemožnili ich obnovenie. Darmo zašifrujete dáta, keď ich potom len obyčajne zmažete a niekto si ich bude môcť obnoviť. No a extra vlastnosť je možnosť odstrániť zamknuté súbory po reštarte systému. Neraz ich zamkne internetový prehliadač alebo nejaká kancelárska aplikácia. Najmä situácia s prehliadačom nie je nič výnimočné. Nakoniec aj samostatné mazanie dát je fajn. Nemusíte súbory šifrovať, aby ste ich potom bezpečne odstránili. Je na to samostatná funkcia.

Registrácia

Počas inštalačného procesu treba zadať vašu emailovú adresu. Ak ste už niekedy registrovali program od tohto výrobcu, zobrazí sa informácia na zadanie hesla a potom budete môcť program používať v úplnej verzii. Nebude treba zadávať žiadne registračné číslo. V prípade, že registrujete program prvýkrát, program si vypýta zadanie hesla k novému účtu, ktorý si práve vytvoríte. V oboch prípadoch je registrácia po slovensky a nevyžaduje žiadne zvláštne znalosti.

Hlavné výhody:

  • Samorozbaľovacie šifrované archívy, bezpečné odstraňovanie dát

Bezplatné stiahnutie TU

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.