Tentokrát vám prinášame výber softvéru pre tých, čo si radi menia nastavenia systému, no nechcú ísť príliš do rizika.

WinOptimizer síce optimalizuje systém, no umožní vám vrátiť sa späť v prípade akýchkoľvek problémov. Softvérová aplikácia Oscar Senior je určená pre vašich starých rodičov, ktorým chcete uľahčiť ovládanie smartfónu.

Ashampoo WinOptimizer 2017

Prehľad systému z pohľadu optimalizácie

Nová optimalizačná utilita prináša opäť súpravu overených nástrojov. Všetky využijete v systéme Windows, pričom program nevynecháva ani optimalizáciu pre Windows 10. Jeho úlohou sú tri hlavné oblasti, a to čistenie, optimalizácia rýchlosti a ochrana systému.

Dozviete sa tak napríklad, ktoré typy systémového zdieľania máte nastavené alebo koľko cookies vám pozostávalo v prehliadačoch.

Program vnímame ako užitočný, no upozorňujeme, že by ste ho nemali používať neustále. Maximálne párkrát do mesiaca, napríklad na uvoľnenie miesta na disku. Avšak nie po dočasných súboroch systému, ale napríklad po aktualizačných súboroch. Tie už potrebné nebudú, ak sa nerozhodnete aktualizácie odinštalovať. Tie prvé, teda dočasné súbory, nemá zmysel odstraňovať, pretože systém si ich vytvorí znova.

Program pracuje takmer automaticky a všetky nájdené problémy a odporúčania spraví za vás. Ak ste čo i len trochu pokročilí, využijete možnosť vlastnej kontroly nad súbormi. My takisto máme radi, keď vidíme, čo všetko program našiel a chce odstrániť.

Moduly v programe WinOptimizer 2017

Funkčná výbava je naozaj komplexná a nemá zmysel ju priveľmi rozoberať. Vidíte ju aj na našom obrázku. Preto poukážeme len na najzaujímavejšie funkcie. Jedna z nich má za úlohu nájsť najväčšie súbory. Disková kapacita nie je neobmedzená a občas sa v adresároch zatúlajú veľké súbory, ktoré už možno nepotrebujete. Celkovo je tu veľa modulov, ktoré poodstraňujú z diskov všemožné súbory. Netreba sa toho obávať, ide o bezpečný proces. Viac nás ale zaujala správa podstatných nastavení systému na jednom mieste. Neraz aj takých, ktoré bežne nájdete len v registroch alebo musíte zložito hľadať v hlavných nastaveniach. Môžete si nastaviť automatické prihlasovanie do systému, prispôsobiť to, ako bude obrazovka na prihlásenie vyzerať a iné voľby. Zmeniť sa dajú vlastnosti plochy, hardvérových nastavení, správy diskov, Prieskumníka a samostatná sekcia je tu aj pre tých, čo majú ešte Windows 8.

Všetko, čo v programe urobíte, sa zálohuje. Pokojne môžete zmeniť nastavenia Windows na nepoznanie. Jedným kliknutím sa dokážete vrátiť naspäť. Platí to aj pre iné moduly. Napríklad pre tie, ktoré odstraňujú súbory a menia nastavenia registrov.

Pre používateľov Windows 10 je tu samostatná sekcia nastavení súkromia. Vďaka nej majú všetky voľby na jednom mieste.

Registrácia

Počas inštalačného procesu treba zadať vašu emailovú adresu. Ak ste už niekedy registrovali program od tohto výrobcu, zobrazí sa informácia na zadanie hesla a potom budete môcť program používať v úplnej verzii. Nebude treba zadávať žiadne registračné číslo. V prípade, že registrujete program prvýkrát, program si vypýta zadanie hesla k novému účtu, ktorý si práve vytvoríte. V oboch prípadoch je registrácia po slovensky a nevyžaduje žiadne zvláštne znalosti.

Hlavné výhody:

  • Slovenské rozhranie, zálohovanie všetkých činností, optimalizácia systému, ochrana súkromia vo Windows 10, modifikovanie vzhľadu systému

Link na bezplatné stiahnutie: tiny.cc/winoptim2017

Oscar Senior

Aplikácia Oscar Senior a jej hlavná obrazovka

Program pre smartfón a tablet pre vašich rodičov alebo starých rodičov. Je to presne ten program, ktorý títo rodinní príslušníci ocenia a zo smartfónu a tabletu im spraví ľahšie použiteľnejšie zariadenie.

S touto aplikáciou môžete dokonca konfigurovať aplikáciu pre rodičov na diaľku. Nainštalujete ju k sebe na telefón a zároveň aj všetkým ostatným používateľom. Máte možnosť premeniť aplikáciu na hlavnú obrazovku zariadenia. Teda vždy, keď stlačia tlačidlo Domov, zobrazí sa Oscar Senior, namiesto napríklad štandardného rozhrania androidového telefónu.

Sami budete môcť konfigurovať na diaľku to, aké aplikácie sa zobrazia na displeji. Napríklad povolíte správy, internetový prehliadač, Facebook alebo napríklad fotografie či zoznam úloh. Do zoznamu úloh môžete zapisovať aj vy. Napríklad, aby si dedko nezabudol zobrať liek alebo aby babka nezabudla navariť vaše obľúbené jedlo 😊. Aplikácia je prispôsobená ľahkému ovládaniu. Žiadne malé prvky, na ktoré je problém sa trafiť, ale veľké tlačidlá a ikony. Takýmto spôsobom môžete posielať rodičom alebo starým rodičom aj fotografie z dovolenky. Žiadne internetové linky, ktoré im nemusia fungovať. Jednoducho z galérie vášho telefónu odošlete cez aplikáciu Oscar Senior fotografie, ktoré by si mohli pozrieť.

Hlavnou výhodou aplikácie je zjednodušenie zložitého rozhrania smartfónov. Druhou záležitosťou je, že môžete pomôcť s nastavením a ovládaním telefónu na diaľku. No a nakoniec určite oceníte aj možnosť lokalizovať každého z používateľov, ktorých máte v rodine pridaných.

Diaľkové nastavenie toho, ako má vyzerať aplikácia u jedného zo starých rodičov

Registrácia

Na to, aby ste mohli program používať dlhšie ako jeden mesiac skúšobnej doby, je potrebné ho zaregistrovať. Stačí vložiť promo kód z konta administrátorskej verzie aplikácie. Teda nie z tej, ktorú ste nainštalovali rodičom, ale vám ako správcovi.

Promo kód: TouchIT

Hlavné výhody:

  • Veľké čitateľné tlačidlá a ikony, ovládanie a nastavenie aplikácie na diaľku, posielanie pripomienok a fotografií

Link na bezplatné stiahnutie: stiahnutie z Google Play, aplikácia Oscar Senior

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.