Prieskum spoločnosti Xiaomi na vzorke 1156 rodičov detí od 6 do 18 rokov realizovaný v auguste ukázal kedy kupujeme deťom smartfóny.             

Smartfón či tablet sú dnes bežnou súčasťou života ľudí rôzneho veku. Xiaomi Slovensko  zrealizovalo na Facebooku prieskum medzi viac ako tisíckou rodičov, aby zistili ako je to s deťmi.

Najčastejšie sa prvý mobil dostáva do rúk 8- až 9-ročnými deťom (31,4 %), štvrtina opýtaných rodičov tento vek posúva na 10 až 12 rokov (25,7 %). Prekvapením je, že viac ako pätina rodičov kúpila alebo plánuje kúpiť prvý smartfón svojmu potomkovi už pri nástupe na základnú školu, teda vo veku 6 až 7 rokov (23,4 %).

Koľko stojí prvý mobil?

Drvivá väčšina rodičov (86,7 %) volí smartfóny do 300 eur. Len 10,7 % opýtaných volí deťom prvý mobil z úrovne do 500 eur a 31 rodičov z 1156 opýtaných (2,7 %) kúpi prvý mobil pre svojho potomka v sume od 500 do 1 000 eur. Aj na základe tohto prieskumu Xiaomi pripravilo akciu zameranú na obľúbené smartfóny Xiaomi, Redmi či POCO.

Prečo deti potrebujú mobil?

Hlavným dôvodom nákupu mobilu pre dieťa je bezpečnosť. Rodičia chcú mať istotu, kde sa ich dieťa nachádza. Takto sa rozhoduje až 69,7 % rodičov. Druhým dôvodom je zábava pre dieťa a tretím tlak okolia. Dieťa bez mobilu v škole je dnes zvláštny úkaz a otvorene povedané, je to aj prejav istého postavenia.

Nie je to len smartfón

Nie všetci rodičia kupujú deťom smartfón, takto sa rozhoduje 41,2 % opýtaných rodičov. Ale až 38,2 % z nich ako prvé zariadenie pre svoje deti volí radšej tablet a 15 % zase inteligentné hodinky. Notebook je až na štvrtom mieste.

Až 71,5 % opýtaných využíva rôzne rodičovské funkcie ako sledovanie polohy mobilu, kontrolu aplikácií alebo času stráveného pred obrazovkou. Polovica z opýtaných pomocou mobilných technológií zároveň stráži, kde sa ich potomkovia nachádzajú.

Zároveň sú slovenskí rodičia pomerne prísny, čo sa dĺžky používania mobilov týka. Len 24,3 % necháva deťom mobil bez obmedzenia času. Tretina opýtaných povoľuje denne stráviť s mobilom maximálne 3 hodiny, ďalšia tretina len 1 hodinu. Sú rodičia, ktorí nechávajú deťom mobil len na nevyhnutný telefonický kontakt.

Čo je dôležité pre rodičov?

Dôležité je, aby bol mobil v takom stave, aby sa dalo dieťa kontaktovať. Musí byť preto nabitý a funkcia rýchleho nabíjania je tak pre rodičov veľmi dôležitá. Odísť do školy s vybitým mobilom nie je pre nikoho príjemné. Až 81% rodičov je z toho podráždených a nespokojných.

„Napríklad POCO M4 Pro za necelých 200 eur podporuje 33W nabíjanie či Redmi Note 11 Pro+ 5G dokonca až rekordné 120 W nabíjanie, ktorému stačí na plné nabitie len približne 15 minút”, hovorí L. Žáčková zo Xiaomi Slovensko. Xiaomi od 5. septembra až do konca mesiaca bude v rámci kampane Back to school na Mi STORE SK (mi-store.sk) a u vybraných partnerov ponúkať zaujímavé zľavy.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.