Bezdymová zóna na festivale Pohoda 2023, ktorú priniesla spoločnosť Philip Morris Slovakia spolu s iniciatívou „Svet bez dymu“, opäť zaujala svojim programom.

Vynovená Bezdymová zóna bola tento rok na Pohode navrhnutá s dôrazom na udržateľnosť a zameraná na recykláciu. Tisícky návštevníkov sa zabavili na skvelých stand-upoch Simony Salátovej a jej hostí, Joea Trendyho a Jakuba „Zitrona“ Ťapáka. Návštevníkov pritiahli aj vynikajúce DJ Sety a vystúpenia hudobných interpretov Pištu Kráľoviča alias FVLCRVM a Adama Pavlovčina alias ADONXS.

Nás zaujala najmä talkshow „EcoButtni svet svojou cestou“ o recyklácii tabakových filtrov so Simonou Salátovou a jej hosťami – Hugom Repáňom z EcoButt, Luciou Blahovou z Philip Morris Slovakia, Veronikou Repiskou z Upracme Slovensko a Radoslavom Hoppejom (Nie je túra bez Štúra).

Bezdymová zóna na Pohode 2023Zdroj: PMI
Talkshow „EcoButtni svet svojou cestou“

EcoButt je unikátny slovenský technologický startup, ktorý sa snaží vyriešiť problém s ohorkami z cigariet a tabakovými náplňami – pokiaľ sú odhodené na zem, zbytočne znečisťujú životné prostredie.

Cigaretový ohorok obsahuje približne 7 000 toxických a karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri horení tabaku. Akonáhle fajčiar hodí cigaretový ohorok na zem a zaprší, všetky toxické látky sa dostávajú do podzemných vôd a pôdy a kontaminujú tak postupne celý ekosystém,“ vysvetľuje Hugo Repáň z EcoButt a dopĺňa: „Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že už jeden cigaretový ohorok kontaminuje až 5 litrov vody, čo je veľmi veľa pri množstvách, ktoré každý deň skončia na zemi. Treba si uvedomiť ten environmentálny aspekt.“

Ekologické využitie ohorkov a náplní v asfaltovej ceste

EcoButt prišiel s riešením. Ohorky a náplne recykluje a využíva ich v asfaltových cestách. Takto vyrobená cesta už nie je nebezpečenstvom pre prírodu. Čierne spojivo, ktoré spája asfalt dokopy, uzatvára toxické látky a tie sú bezpečne zakonzervované v asfaltovej zmesi.

Nejde iba o víziu – EcoButt už v októbri 2022 vyasfaltoval v Žiari nad Hronom prvú cestu a dnes okrem klasických ohorkov recykluje aj náplne zo zariadenia na nahrievanie tabaku. Vďaka partnerstvám so spoločensky zodpovednými firmami objem recyklácie stále rastie. „Dnes vyzbierame a spracujeme mesačne len v spolupráci s Philip Morris viac ako pol tony tabakových náplní zo zariadení na nahrievanie tabaku, čo vystačí približne na 1000 m2 cesty.“

Aj z tohto dôvodu EcoButt aktuálne inovuje svoj proces spracovania ohorkov a náplní a snaží sa ho zautomatizovať. O tom, ako funguje proces recyklácie cigaretových ohorkov a tabakových náplní, sa návštevníci Bezdymovej zóny dozvedeli na workshope Huga Repáňa.

Svet bez dymu na Pohode 2023Zdroj: PMI
Svet bez dymu na Pohode 2023: Asfalt s prímesou recyklovaných tabakových filtrov

Projekt podporuje aj Simona Salátová

Spoločnosť Philip Morris motivuje svojich zákazníkov zbierať použité tabakové náplne, ktoré EcoButt na predajniach pravidelne vyzdvihuje a recykluje. Neinak tomu bolo aj na Pohode 2023 – návštevníci Bezdymovej zóny si mohli zobrať špeciálne vrecúško na ohorky a náplne, resp. tento odpad vhodiť do niektorého zo 70 EcoButt košov, ktoré boli rozmiestnené po celom areáli festivalu.

Nadšenou podporovateľkou myšlienky EcoButt je aj komička Simona Salátová: „Ecobutt je geniálny nápad, sama ho podporujem a zbieram tabakové náplne v nádeji, že budú zapracované do nejakej asfaltovej cesty. Okolo celej tejto myšlienky sa opäť združujú šikovní ľudia. Možno aj samotný úspech je odrazom tejto skutočnosti, že v zákulisí tohto celého si pomáhame, smejeme sa spolu, vymýšľajú sa nové spôsoby ako ísť vpred. Za celým nápadom stojí mladý chalan Hugo Repáň a už jeho energia je naozaj nákazlivá.“

Bezdymová zóna na Pohode 2023Zdroj: PMI
Hugo Repáň z EcoButt a Lucia Blahová z Philip Morris Slovakia pri jednom zo 70 EcoButt košov na Pohode 2023

Svet bez dymu s jedinečnou dizajnovou inštaláciou

Dospelí návštevníci (18+) mali možnosť na Pohode 2023 navštíviť aj interaktívne laboratórium „Svet bez dymu“. Vo vynovenom laboratóriu mohli preskúmať jedinečnú dizajnovú inštaláciu z asfaltu s prímesou recyklovaných tabakových filtrov. Súčasťou laboratória bola aj pohodlná chillout zóna so sedením a možnosťou relaxu pri tabletových kvízoch.

„Na festival sme aj tento rok priniesli návštevníkom edukačné vedecké laboratórium profesora Dohorela, kde sa dozvedeli viac o škodlivosti cigaretového dymu, rozdiel medzi dechtom a nikotínom, ale aj o dostupných vedeckých riešeniach určených dospelým fajčiarom, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet,“ uviedla Beáta Kujanová, komunikačná manažérka Philip Morris Slovensko.

V Bezdymovej zóne na festivale Pohoda bola zároveň exkluzívne predstavená nová limitovaná edícia IQOS ILUMA WE. Farebnosť limitovanej edície znázorňuje rozmanitosť, ale aj jednotu a spolupatričnosť komunity dospelých na celom svete, ktorí prestali fajčiť klasické cigarety a prešli na túto bezdymovú alternatívu. 

Svet bez dymu na Pohode 2023Zdroj: PMI
Svet bez dymu na Pohode 2023
Svet bez dymu na Pohode 2023Zdroj: PMI
Svet bez dymu na Pohode 2023
Bezdymová zóna na Pohode 2023Zdroj: PMI
Bezdymová zóna na Pohode 2023

Článok vznikol v spolupráci s Philip Morris.

Prečítajte si aj: