ZSE Drive prichádza s unikátnym riešením nabíjania osobných elektromobilov. Na Landererovej ulici v Bratislave otvára prvý nabíjací City Hub, ktorý v sebe kombinuje najmodernejšiu nabíjaciu technológiu, nadčasový dizajn v lukratívnej lokalite v centre mesta a udržateľnosť. Vďaka nehlučnosti a bezemisnosti je ideálnym riešením pre oblasti s bytovými domami.

Vybavenie hubu na Landauerovej ulici v Bratislave
Vybavenie hubu na Landererovej ulici v Bratislave

Ako povedal člen predstavenstva ZSE Juraj Krajcár, téma elektromobility predstavuje dôležitú súčasť procesu nevyhnutnej energetickej transformácie 21. storočia. ZSE City Hub zahajuje novú éru mestského nabíjania s najvyšším unikátnym výkonom do 400 kW. Svojou komplexnosťou a inovatívnymi technológiami ide o prvý nabíjací hub tohto druhu nielen na Slovensku, ale dokonca aj v regióne strednej Európy.

Slávnostné otvorenie nabíjacieho hubu
Slávnostné otvorenie nabíjacieho hubu

Vybavenie nabíjacieho hubu

Nový hub ponúka desať nabíjacích miest s nabíjačkami renomovaných výrobcov Alpitronic a Alfen. Spolu sa tu nachádza šesť DC nabíjacích bodov, z čoho dva samostatné s maximálnym výkonom 300 kW a štyri zdieľané s maximálnym výkonom až 400 kW, pričom ako doplnok slúžia dve AC nabíjačky so štyrmi nabíjacími bodmi s maximálnym výkonom 22 kW. Lokalita je riadená inteligentným systémom riadenia záťaže (tzv. dynamic load management) rozdeľujúcim dostupný príkon medzi aktívne nabíjania.

Nabíjacia stanica pre elektrické autá
Nabíjacia stanica pre elektrické autá v nabíjacom hube

Vďaka inovatívnemu nabíjaniu dokáže stanica nabiť automobily najnovšej generácie až na 80 % len v priebehu 18 minút, budúce modely vozidiel pri využití plného výkonu 400 kW dokonca už za 10 minút.

Na nabíjanie elektromobilov bude použitá 100 % certifikovaná elektrina z obnoviteľných zdrojov vyrobená vodnými elektrárňami zo Slovenska, ktorú ZSE Drive využíva pre potreby všetkých svojich nabíjačiek a nabíjacích staníc.

Za elektrinu môžete platiť priamo aj platobnými kartami, ideálne ale je, aby ste mali nabíjaciu kartu, resp. prívesok od ZSE. Vtedy dosiahnete najlepšiu cenu za nabíjanie.

Aby ste čas počas nabíjania strávili čo najpohodlnejšie, je tu aj zázemie. Tu si môžete kúpiť kávu, nápoje, drobné občerstvenie, je tu toaleta a klimatizovaný priestor.

Ekologická udržateľnosť hubu

City Hub prináša nové služby do lukratívnej lokality v rušnom centre mesta. Zaujať dokáže aj unikátnym moderným vzhľadom presklenej zaoblenej fasády, ktorá tvarovo a kvalitou prevedenia nadväzuje na charakter projektu Sky Park.

Umiestnenie nabíjacieho hubu v samotnom centre Bratislavy
Umiestnenie nabíjacieho hubu v samotnom centre Bratislavy

Nabíjací hub je navrhnutý v súlade s filozofiou ekologickej udržateľnosti s ambíciou dosiahnutia úrovne certifikácie LEED Gold. Strecha má vegetačný charakter a obsahuje zeleň nenáročnú na zavlažovanie, ktorá udržuje vlahu. Inteligentné technológie projektu minimalizujú energetickú náročnosť, spotrebu vody, regulujú energiu na vykurovanie v zime a naopak chladenie v lete a udržiavajú kvalitu vnútorného ovzdušia.

Vybavenie nabíjacieho hubu
Vybavenie nabíjacieho hubu

Okrem nabíjacích staníc sa v City Hube nachádza aj inovatívne ekologické riešenie od spoločnosti Ecotank. Zabezpečuje dopĺňanie kvapaliny do ostrekovačov podobným spôsobom, ako je klasické tankovanie, teda bez potreby plastovej nádoby. Akok povedal generálny riaditeľ spoločnosti Ecotank Juraj Saktor, dlhodobým cieľom Ecotanku je znižovať ekologickú stopu a prispievať k ozdraveniu našej planéty. Od vzniku tak firma na celom svete ušetrila stovky ton plastového odpadu.

Automaty na čistiacu látku pre čelné sklá
Automaty na čistiacu látku pre čelné sklá

Pri všetkých typoch nabíjania je využívaná služba pokročilého riadenia výkonu na báze technológie GridX, ktorú ZSE ako prvá spoločnosť v skupine E.ON nasadila v reálnej prevádzke v lokalite nákupného centra Nivy.

Umiestnenie nabíjacieho hubu
Umiestnenie nabíjacieho hubu

ZSE je zároveň vedúcim partnerom medzinárodného projektu V4Grid financovaného v rámci programu Interreg Stredná Európa, ktorého cieľom je transformovať existujúcu technológiu Vehicle-to-Everything (V2X), ktorá uľahčuje integráciu elektromobilov do elektrickej siete, na plne funkčnú službu v strednej Európe.

Nabíjanie elektromobilov
Nabíjanie elektromobilov

Prostredníctvom V2X môžu elektromobily komunikovať s nabíjacími stanicami a sieťou, optimalizovať čas nabíjania, znižovať náklady na energiu ako aj dodávať prebytočnú energiu späť do siete.

Zdroje: vlastné, ZSE Drive

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.