Novinka je tu už dlhšie, je čas napísať prvé dojmy a to čo sa zmenilo.

Tento článok nebude o tom, či na Windows 11 prejsť. Asi áno, či to bude teraz? Veľa skutočne nového vám neprinesie a život vám určite nezmení. Kto má rád nové verzie, môže systém skúsiť. Je bez debaty, že má mnohé vylepšenia. Ak ale nie ste hráči alebo nepotrebujete vyslovene jeho konkrétnu funkciu, budete sa naň pozerať z rovnakého pohľadu ako ja. Zmenila sa ponuka Štart a zmenila sa filozofia ovládania. Niečo ubudlo, niečo pribudlo.

Štart vľavo

A aby som nezabudol, tlačidlá Panelu úloh som si posunul doľava, staré zvyky ale možno sa raz „macOSovsky“ ocitne uprostred. Je to skutočne o zvyku. Chcem aj poslepiačky spraviť myšou vľavo nadol a stlačiť ľavé tlačidlo s istotou, že som sa trafil nad tlačidlo Windows. Viem, je aj kláves Win, je mnoho spôsobov ale toto je zatiaľ môj systém, na ktorý som si zvykol.

Prieskumník?!

Je pekný a prehľadný, to je fakt. Prečo sa ale prestali zobrazovať náhľady obsahu adresárov. Mne veľmi pomáhal náhľad na posledný / najnovší obrázok v danom adresári alebo typ dokumentu ak išlo o adresár so zmiešanými dátami. Prečo zmizla táto funkcia? Je to daň za zaoblené rohy okien?

Na dôvažok ale treba povedať, že oceňujem kompaktné a nekompaktné zobrazenie. V štandardnom nastavení ho už máte zapnuté. Teda zobrazenie položiek pod sebou (čiže štandardné zobrazenie pre všetky adresáre mimo multimediálnych) je vzdušnejšie. Toto sa mi naozaj páči a v tomto smere patrí dizajnérom veľká pochvala.

Prečo nevidím náhľad fotiek v adresároch?

Prečo nevidím popisy aplikácií?

Panel úloh sa zmenil. Vlastne sa mení v každej verzii Windows a je to taká tá vec, ktorú na systéme čakáte. Jasné, čakáte podporu hardvéru, nové DirectX ale v skutočnosti sa tešíte najmä na nové ikony, Prieskumníka ako aj nejaké tie modifikácie v Štart. Teraz konkrétne panel nezobrazuje názvy otvorených aplikácií. Je pod nimi čiarka, že je aplikácia otvorená. Keď si zapnem dve okná prehliadača, musím sa rozkliknúť cez panel a tam si vybrať.

Našťastie zobrazenie náhľadov okien funguje okamžite a nečakáte ani pol sekundy. Aj tak je to šikanovanie a zbytočne to zdržuje. Používatelia MacOS toto majú odjakživa, my Windowsáci to máme prvýkrát v živote a je jasné, že mnohí nebudeme chcieť zmenu akceptovať bezbolestne. Možno niekto príde s nejakou úpravou v registri a budeme môcť popisy vrátiť späť.

Tiež existuje možnosť prepínať okná cez Alt + Tab. Jasné, že je to o zvyku, ale ani vo Windows 10 som nemal aplikácie a otvorené okná bez popisov a zgrupované. Teraz už nemám na výber. Prečo túto funkciu vypustili? Asi aby vyzeral panel krajšie a upratanejšie. Takto sa dnes robia veci, hlavne aby pekne vyzerali.

Zgrupovanie okien – nepríjemné, spomaľujúce, neužitočné

Koniec obnovy okna

Možno otázka zvyku a možno som bol jediný, kto to takto robil. Chcem pretiahnuť nejaký súbor do okna s Prieskumníkom. Vo Windows 10 a všetkých, čo mali Panel úloh, stačilo chytiť súbor a potiahnuť ho myšou na tlačidlo okna Prieskumníka na Paneli úloh. Teraz nič také nefunguje a nad súborom pribudne ikona, ktorá charakterizuje, že táto akcia nebude platná. Prečo toto zmizlo?

Drag&Dropom už aplikáciu nevytiahnete z minimalizovaného stavu

Zobraziť plochu

Podobne nefunguje ani systém ukázania pracovnej plochy. Vo Windows 10 stačilo prísť s ikonou, napríklad prílohou pošty, ktorú ste potiahli, nad pravý dolný roh na Paneli úloh a zobrazila sa plocha. Potom ste súbor pustili na plochu. Detail, viem, ale toto prestalo fungovať tiež. Aký dôvod bol v odstránení tejto funkcie?

Panel Miniaplikácie

Toto sa mi zatiaľ páči, hoci úžitková hodnota je niekde na úrovni 1 z 10. Máme málo správ a potrebujeme ich ešte na nejakom paneli v systéme. Dobre, ale keď dám nejaký príbeh skryť, ešte sa zobrazí otázka prečo ho chcem skryť. Naozaj žasnem nad tým, ako funguje marketing. Ale aj toto raz prejde, no bohužiaľ prídu nové módne trendy.

Lepšia výdrž

Toto je niečo, čo musím vyzdvihnúť, snáď budeme mať všetci rovnako dobré skúsenosti. Na notebooku od Aceru s najnovším CPU od Intelu 11. generácie som získal o 20 % lepší stav batérie. V prepočte, kedy som mal možnosť používať počítač hodinku aj niekoľko minút na Windows 10, tak na Windows 11 som získal celkový čas vyše dvoch hodín.

Ťažko dať exaktné dáta, no všimnete si či máte na notebooku 33 % alebo 51 %. Celý čas v režime práci na batériu bol zapnutý režim šetrenia batérie, to treba dodať. Ale systém fungoval plynulo a bol to veľmi príjemný zážitok.

Výdrž na batériu o cca 20 % dlhšia. Perfektné

Záver

Windows 11 bude bez pochýb prínos, kto si naň trúfa, určite odporúčam prejsť. Zálohujete si pred tým dáta. To bezpodmienečne. Ja nový systém budem používať, jednak ho potrebujem, aby som prinášal informácie o ňom pre vás, ale verím mu.

Cesta to nebude ľahká. Systém sa bude dolaďovať, a roky zvyku budem musieť nahradiť inými. Tak to proste je.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.