Slovenský pavilón na Expo Dubai púta od svojho otvorenia pozornosť návštevníkov. Lákadlom je hlavne vodíkové auto MH2, Slovami Richard Sulíka sa Slovenský pavilón môže porovnávať aj s expozíciami veľkých krajín. Detské problémy sme ale mali.

Prezentácia v Slovenskom dome na EXPO Dubaj s vodíkovým autom a vrtuľníkom Zdroj: Ministerstvo hospodárstva
Prezentácia v Slovenskom dome na EXPO Dubaj s vodíkovým autom a letecký simulátor

Slovensko sa na Expo Dubai prezentuje Slovenský dom má formu 3-podlažného pavilónu s výmerou vyše 2100 m2. Prenajímame si ho od organizátora Expo Dubaj.

Parametre vodíkového auta

Šéfdizajnér slovenského vodíkového auta MH2, Branislav Maukš bol aj pri viacerých modeloch Ferrari. Samotný tvar MH2 je aerodynamický a pripomína štartujúceho atléta na štartovom rošte. Koeficient odporu vzduchu má pod hodnotou 0,2, čo predlžuje dojazd vozidla. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h by malo byť za 4 sekundy. Maximálna rýchlosť vodíkového konceptu je približne 250 km/h. Vystavený model na EXPO Dubaj však nemá motor, teda takéto parametre nie je možné reálne demonštrovať.

Vesmírne vozidloZdroj: MH
Vesmírne vozidlo

Ďalšie produkty

Okrem vodíkového auta je tu aj vesmírny robot Androver, či letecký simulátor VRM. Slovensko ako krajina sa virtuálne prezentuje pomocou 360°obrazovky, ktorá prezentuje oblasti ako Vysoké Tatry, Košice, Levoča či Spišský hrad.

Diela sú súčasných slovenských umelcov Zdroj: MH
Diela sú súčasných slovenských umelcov

Jedinečnú atmosféru Slovenského pavilónu dotvárajú diela súčasných slovenských umelcov. Slovenský pavilón je otvorený do 31. marca 2022.

360° kino s virtuálnou realitou a pozvánkou na SlovenskoZdroj: MH
360° kino s virtuálnou realitou a pozvánkou na Slovensko

Zatiaľ nemáme informácie o nejakej hromadnej návšteve Slovákov na tejto výstave, predsa len je pandemická situácia a do Dubaji to nie je zase len tak na skok. EXPO Dubai je ale hodne navštevované hlavne návštevníkmi z Ázie. Oficiálna stránka výstava uvádza príbehy ľudí, ktorí vstávali veľmi skoro ráno, aby sa na EXPO DUBAI dostali.

Vodíkový pohon

Vodík v redakcii považujeme za jeden z úspešných alternatívnych pohonov v mnohých dopravných prostriedkoch. Bude hrať významnú úlohu aj v iných sektoroch, napríklad v energetike. Vodíkové auto vzniklo v spolupráci MATADOR Group a TUKE – Strojníckou fakultou.

Hlavným nositeľom športového konceptu auta MH2 je jeho vodíkový pohon. Vodík, oproti iným dnes používaným palivám, je špecifický svojimi vlastnosťami a jeho základnou výhodou využívania v doprave je nulová produkcia emisií počas jeho reakcie v palivovom článku. Vodíkový koncept auta MH2 využíva špecifický spôsob uskladňovania vodíka, ktorý si vyžaduje inteligentný teplotný manažment. Hlavnou prednosťou tohto riešenia je vysoká bezpečnosť a relatívne nízke energetické nároky uskladnenia.

  • Slovenské vodíkové auto MH2
  • Slovenské vodíkové auto MH2
  • Slovenské vodíkové auto MH2
  • Slovenské vodíkové auto MH2
  • Slovenské vodíkové auto MH2

Zdroje: Ministerstvo hospodárstva SR, EXPO 2020 Dubai

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.