Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Špeciálna zbierka, ktorú Samsung zostavil v spolupráci s nadáciou Fundació Gala-Salvador Dalí, obsahuje 12 ikonických surrealistických obrazov. Teraz si ich môžete zobraziť na televízore Samsung Frame.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že v internetovom obchode Samsung Art Store[1] bude k dispozícii 12 ikonických diel legendárneho maliara Salvadora Dalího. Zbierka vznikla v spolupráci so súkromnou nadáciou Fundació Gala-Salvador Dalí, ktorú založil sám maliar s cieľom šíriť svoje umelecké, kultúrne a intelektuálne posolstvo v Španielsku aj za jeho hranicami.

Salvador Dalí sa preslávil po celom svete vďaka svojmu surrealistickému štýlu. Charakterizujú ho snové motívy, pôsobivé ilúzie a starostlivá práca s detailmi, vďaka tomu všetkému je jedným z najvyhľadávanejších a zároveň najzáhadnejších výtvarných umelcov uplynulej stovky rokov. Jeho obrazy vyzývajú divákov, aby pristúpili bližšie a preskúmali prekvapivú súhru každodenností a kuriozít. Takto na milovníkov umenia Dalí pôsobí už od svojej prvej výstavy v Barcelone v roku 1925.

„Vďaka partnerstvu so spoločnosťou Samsung sa nadácia Fundació Gala-Salvador Dalí dostáva k milovníkom umenia po celom svete, ale predovšetkým k novej digitálnej generácii. Tej môže ponúknuť Dalího dynamické majstrovské diela a celý jeho odkaz,“ vysvetľuje Andrea Fisher-Scherer, riaditeľka pre merchandising a licenčnú politiku v organizácii Artists Rights Society, ktorá sprostredkovala dohodu medzi Fundació Gala-Salvador Dalí a Samsungom. „Tieto obrazy, vybrané v spolupráci s internetovou galériou Samsung Art Store, nám umožňujú predstaviť širokej verejnosti najlepšie Dalího diela a zároveň predviesť prednosti skvelej obrazovky televízora The Frame.“

Medzi ponúkané diela patria niektoré z najslávnejších Dalího obrazov, napríklad Perzistencia pamäti (1931), Pokušenie svätého Antona (1946) či Labute (1937). Vybrali ich odborníci oslovení Samsungom a pochádzajú z majetku Fundació Gala-Salvador Dalí aj z ďalších zbierok inštitúcií a súkromných zberateľov po celom svete.

Dalí sa narodil a vyrástol v meste Figueras v Katalánsku, v regióne na severovýchode Španielska prežil skoro celý život. Svojimi prelomovými surrealistickými maľbami inšpiroval výtvarníkov i divákov mnohých generácií, vždy však túžil predstaviť svoje umelecké vízie ešte oveľa širšiemu publiku. Vystavoval v Paríži, Londýne, New Yorku aj inde, súčasne aktívne vyhľadával inšpiráciu prostredníctvom spolupráce s ďalšími svetovými umelcami a intelektuálmi. Medzi ne patrili napríklad Coco Chanel, Sigmund Freud alebo Pablo Picasso.

Dalí patrí k najslávnejším umelcom svetových dejín a po jeho dielach je v obchode Samsung Art Store vysoký dopyt, nové partnerstvo má teda veľký význam pre milovníkov umenia po celom svete. Fundació Gala-Salvador Dalí môže týmto spôsobom ponúknuť okamžitý prístup k digitálnym verziám niektorých z Dalího najvýznamnejších obrazov.

„Galériu Samsung Art Store využívajú milióny majiteľov televízorov Frame po celom svete, vďaka nej môžu mať na svojich obrazovkách svetovo preslávené diela z najslávnejších múzeí, galérií a súkromných zbierok. Dalí patrí k najpopulárnejším a najvyhľadávanejším tvorcom v galérii, preto sme veľmi radi, že v spolupráci s Fundació Gala-Salvador Dalí môžeme rozšíriť ponuku jeho diel,“ hovorí Daria Greene, globálna kurátorka Samsung Art Store. „Tieto Dalího obrazy nestratili nič zo svojej jedinečnosti a atraktivity, dnes sú rovnako pôsobivé ako v čase svojho vzniku. Sme nesmierne radi, že ich môžeme ponúknuť novým divákom na digitálnej platforme, vďaka ktorej za nimi nemusia chodiť do múzea, ale zobrazia si ich v pohodlí domova.“

„Jedným z Dalího najväčších prianí bolo presláviť sa a ponúknuť svoje umenie širšiemu publiku,“ potvrdzuje Clàudia Galli, kunsthistorička pracujúca pre Fundació Gala-Salvador Dalí. „Mal by nesmiernu radosť, že toľko ľudí má jeho obrazy doma.“

Okrem týchto nových Dalího obrazov môžu majitelia televízorov Frame v Samsung Art Store vyberať z tisícov ďalších umeleckých diel. V ponuke sú legendy svetového umenia ako Claude Monet, Johannes Vermeer alebo Julia Contacessi, prípadne ponuka svetovo preslávených inštitúcií (patria medzi ne napríklad Múzeum Viktórie a Alberta v Londýne, Národná galéria v Singapure, viedenská galéria Belvedere, Prado v Madride alebo štátne múzeá v Berlíne)

Pri príležitosti novej kolekcie Salvadora Dalího v Samsung Art Store predstaví Samsung 8. augusta krátky dokument o jeho živote a práci v rámci seriálu Meet the Artist. Odkaz na dokument nájdete tu.


[1] Členstvo v Art Store stojí 5,99 EUR mesačne alebo 59,90 EUR ročne.

Značky: