Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

“ Európska únia musí urobiť jednotný a radikálny krok a od roku 2025 zakázať výrobu aj používanie vozidiel na spaľovací pohon“—oznámil dnes Richard z Košíc v Národnej rade Slovenskej republiky.

“Nepanikárme, ale plánujme“ odpovedala Rebeka zo Sučian. „Potrebujeme viac času.“

Na konci debaty porota v pomere 6:1 rozhodla v prospech tímu z Košíc, ktorý obhajoval tézu: Od roku 2025 by mali byť v Európe zakázané spaľovacie motory.

Išlo o výnimočnú debatu v parlamente krajiny s najvyšším počtom vyrobených automobilov na obyvateľa na svete. Nedávne vlny protestov mladých ľudí na Slovensku a v celej Európe a správa IPCC, ktorá dáva svetu 12 rokov, aby stihol významnou dekarbonizáciou včas reagovať na najhoršie hrozby klimatickej zmeny, však vytvorili politické prostredie na debaty tohto typu v parlamentoch po celej Európe.

Dnešné zasadnutie však nebolo skutočným zasadnutím slovenského parlamentu. Išlo o finálové kolo Slovenskej debatnej ligy 2019 a diskutérmi boli dva najlepšie debatné tímy Slovenska z Košíc a Sučian.

“Mladí ľudia si debatovaním zdokonaľujú kritické myslenie, teda schopnosť rozlišovať fakty od názorov, argumenty od demagógie, dôveryhodné zdroje informácií od nedôveryhodných”, povedal Andrej Schulz, riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie.  “Tiež sa učia lepšie komunikovať, zvládať stres a pracovať v tíme.”

Študenti súťažiaci v tejto súťaži patrili do najlepšie hodnotených tímov z celého Slovenska a dva tímy, ktoré diskutovali v slovenskom parlamente boli najlepšími z tejto skupiny.

Hlavným partnerom podujatia bola spoločnosť GreenWay Infrastructure, najväčší poskytovateľ nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá v regióne strednej a východnej Európy.

“Veľmi by sa mi páčilo, keby aj v skutočnom slovenskom parlamente prebehla reálna diskusia o našej prílišnej závislosti na výrobe vozidiel so spaľovacími motormi, ktoré svojimi emisiami tak výrazne škodia životnému prostrediu”, povedal Peter Badík, spoluzakladateľ spoločnosti GreenWay Infrastructure. “Zatiaľ sme hrdým sponzorom týchto debát a podporujeme dnešných študentov, aby prinášali svoje nápady ako dosiahnuť čistejšiu budúcnosť a pripravili sa na to, aby sa na týchto zmenách mohli sami podieľať.”

Celý záznam finálovej debaty bude čoskoro dostupný na facebooku Slovenskej debatnej asociácie.

Značky: