Čoskoro bude možné v prehliadači hrať zložitejšie hry než len Bubble Shooter či Mahjong.

Zásadný prelom pri hraní hier v rámci internetového prehliadača môže priniesť nové API rozhranie od Google s názvom WebGPU. Webovým aplikáciám poskytne lepší prístup ku grafickej karte, čo umožní dosiahnuť novú úroveň výkonu hier bežiacich v prehliadači.

Pochopiteľne, hranie AAA hier vo webovom prehliadači je ešte ďaleko, ale je možné, že vďaka tejto novej technológii sa hranie v prehliadači, vrátane náročnejších 3D hier, stane bežnejšou záležitosťou a nebude obmedzené prevažne iba na hry s jednoduchou grafikou.

WebGPU je už teraz k dispozícii v prehliadači Chrome 113 v beta verzii. Keď sa skončí beta testovanie, má byť toto rozhranie v Chrome, ktorý je celosvetovo najpopulárnejším prehliadačom, štandardne povolené.

WebGPU sa ale nemusí obmedzovať len na hry. Ako uvádza spoločnosť Google, môžu z toho profitovať aj aplikácie strojového učenia. Práve hry sú však obrovskou príležitosťou, kde by sa táto technológia mohla uplatniť.

Mohli by sme sa dočkať oveľa komplexnejších hier, ktoré by bežali výhradne v prehliadači, prípadne portov existujúcich hier pre prehliadač. Samozrejme, je potrebný aj záujem a angažovanosť vývojárov, inak môže táto technológia zostať nevyužitá a bez dostatočného povšimnutia.

Prvá verzia WebGPU je k dispozícii v operačných systémoch ChromeOS, macOS a Windows. Podpora ďalších platforiem príde podľa Google neskôr v priebehu tohto roka.

Zdroj: Developer.chrome.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.