Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako tri štvrtiny objemu platieb (78%) v internetových obchodoch realizujú klienti v „domácich“ eshopoch*.

Štatistiky ČSOB o transakciách kartou zároveň potvrdzujú, že v nich platia aj výrazne vyššie sumy, ako pri nákupoch zo zahraničia. Nie je prekvapením, že spomedzi zahraničných eshopov je aj medzi slovenskými spotrebiteľmi najpopulárnejší AliExpress.

Kým v slovenských a českých obchodoch* platia klienti kartou najčastejšie sumu okolo 32 eur, v prípade zahraničných je to až 9 krát menej, medián predstavoval vlani len 3,70 eura. V oboch prípadoch sa priemerná výška zvyšovala v závere roka, v novembri a decembri, čo pravdepodobne súviselo s nákupom vianočných darčekov.

„Ak sa pozrieme na popularitu jednotlivých zahraničných eshopov z pohľadu počtu nákupov, jednoznačne dominuje AliExpress. Až 97% vlaňajších platieb v zahraničných eshopoch klienti realizovali u tohto obchodníka. Ak by sme sa pozreli na všetky transakcie v eshopoch, vrátane tých slovenských, Aliexpress mal 69-% zastúpenie z pohľadu ich počtu. Tieto čísla však treba vnímať v kontexte toho, že spotrebitelia tento web využívajú skôr na drobné nákupy a od viacerých obchodníkov, čo zvyšuje počet realizovaných platieb. Priemerná výška jednej transakcie je veľmi nízka, najčastejšie okolo 3,50 eura. Druhý najpopulárnejší bol vlani Amazon,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Zaujímavosťou je, že pravidelne s blížiacimi sa Vianocami stúpa podiel nákupov v  domácich eshopoch na úkor tých zahraničných. Vlani v decembri tvorili platby v nich až 92-% podiel, zatiaľ čo priemer roka sa pohyboval na úrovni 78%.

„Môže to súvisieť s tým, že pred Vianocami nakupujú v internetových obchodoch aj spotrebitelia, ktorí to nezvyknú počas roka. Nákup cez eshop na Slovensku preto považujú za väčšiu istotu, ak s týmto nakupovaním nemajú skúsenosť. Zároveň môžu mať spotrebitelia obavy, že by im tovar zo zahraničia nedorazili včas pod stromček,“ dodáva Jamborová.

Z pohľadu popularity eshopov medzi jednotlivými vekovými skupinami dominujú najmä spotrebitelia od 30 do 40 rokov.

Ako nakupovať a platiť bezpečne

Klientom doporučujeme platiť v internetových obchodoch so zabezpečením 3D-Secure, v rámci ktorého sú platby verifikované ešte prostredníctvom SMS kódu. Všetky platobné karty ČSOB majú túto funkcionalitu nastavenú. V prípade platby cez PayPal, prípadne u obchodníka bez 3D-Secure, klientovi doporučujeme byť obozretný a opatrný pri zadávaní údajov o svojej platobnej karte, v súlade s pravidlami bezpečného používania platobných kariet:

  1. Používajte iba legálne zakúpený software, pravidelne si aktualizujte operačný systém a používajte antivírusový softvér,
  2. platobnou kartou plaťte iba v internetových obchodoch, ktoré sú overené a zabezpečené,
  3. ak vám bol zaslaný verifikačný SMS kód, pričom ste žiadnu transakciu nevykonávali, okamžite zablokujte kartu, napríklad cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking,
  4. nastavte si primeraný limit pre platby na internete,
  5. pri platbách cez internet nevyužívajte neznáme alebo nezabezpečené wifi siete,
  6. nepovoľujte ukladanie prihlasovacích údajov v internetovom prehliadači alebo v pamäti zariadenia, na ktorom pracujete,
  7. nesťahujte súbory z nedôveryhodných zdrojov, ktoré môžu do zariadenia nahrať nebezpečný softvér.

*Viaceré eshopy pôsobiace na Slovensku majú platobnú bránu v ČR, preto sú ako domáce eshopy označené aj internetové obchody s platobnou bránou v Českej republike. 

Značky: