Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak je reč o elektromotoroch, mnohí ľudia si už tak nejak podvedome predstavia tie najmodernejšie elektromobily, ktoré pomaly ale isto vytláčajú z ciest autá so spaľovacími motormi.

Omnoho dlhšie sú však elektromotory doménou výrobných prevádzok a priemyslu. V nejednej továrni sú to práve elektromotory, ktoré zabezpečujú chladenie, pohon dopravníkových pásov a celého radu ďalších zariadení. Moderné elektromotory sú schopné dosahovať efektivitu viac ako 90 %, nie vždy je to však samozrejmosť. Pozreli sme sa preto na faktory dosahovania a udržiavania vyššej efektivity pri prevádzke priemyselných elektromotorov.

Výber správnej veľkosti a parametrov elektromotora je základ

Hoci efektivita elektromotorov je vo všeobecnosti veľmi vysoká, stále je v prevádzke dosť starších pohonných zariadení, ktoré sú v tejto disciplíne o čosi horšie. Podľa odhadov je aktuálne v prevádzke väčšina elektromotorov s triedou účinnosti IE3. Kým sa pozriete na to, kde nájdete všechny elektromotory skladem, treba si uvedomiť že až vyše 45 % spotrebovanej energie v priemyselných podnikoch pripadá práve na elektromotory. V praxi to znamená, že na dosiahnutie veľkého efektu stačí, aby sa účinnosť zlepšila len o pár percent, alebo naopak, aby sa v priebehu rokov a prevádzky elektromotora aspoň neznižovala.

Ak je maximálna efektivita elektromotora vašou absolútnou prioritou, oplatí sa pozerať po elektromotoroch triedy IE5, ktoré v porovnaní s triedou IE3 ponúkajú až o 42 % nižšie straty. Ide o novú a zároveň najvyššiu normu, ktorá by pri obmene pohonných zariadení nemala ujsť vašej pozornosti. Nejde pochopiteľne o jediný parameter, ktorý treba brať do úvahy.

Elektrické motory Vybo ElectricZdroj: vyboelectric.sk
Elektrické motory Vybo Electric

Ak si prezriete ponuku elektromotory Olomouc, zistíte, že je skutočne široká a naozaj nie je problém vybrať si. To je bezpochyby možné považovať za výhodu, no jedným dychom treba dodať, že vybrať si ten najlepší elektromotor pre konkrétnu aplikáciu je absolútne kľúčové. Sledovať pri výbere treba nielen parametre a triedu účinnosti, ale aj veľkosť elektromotora a spôsob montáže. Poddimenzovaný ani predimenzovaný zdroj pohonu nie je vhodný, takže ani výber štýlom „radšej viac ako menej“ nie je tou správnou cestou. Predimenzovaný elektromotor totiž spotrebuje príliš veľa energie vzhľadom na to, koľko jeho výkonu sa bude dať využiť.

Doplnenie frekvenčného meniča

Kvalitní frekvenční měniče prakticky v rámci každej aplikácie dokážu preukázať svoju schopnosť šetriť energiu a zdokonaľovať riadenie procesov. Moderné meniče sú schopné výrazne zlepšiť ovládanie motorov, a to všetko pri menších rozmeroch a minimalizovaní doby inštalácie. Vývoj v oblasti frekvenčných meničov sa postupne posúva od univerzálneho ovládania motora, ktoré už spĺňa požiadavky trhu, smerom k ďalšími métam a trhovým faktorom, predovšetkým znižovaniu nákladov na inštaláciu, automatizácii a zefektívňovaniu celkovej prevádzky. V prípade, že hľadáte spôsoby, ako znížiť spotrebu energie a predĺžiť životnosť elektromotora, tak frekvenčný menič by už dávno mal byť vo vašej výbave.

Elektromotor a frekvenčný meničZdroj: vyboelectric.sk
Elektromotor a frekvenčný menič

Uplatňovanie preventívnej údržby

Nároky na údržbu elektromotora sú pomerne nízke a v porovnaní s inými zdrojmi pohonu doslova až minimálne. Treba ale dodať, že asi neexistuje priemyselný elektromotor, ktorý by si nevyžadoval určitú pozornosť a údržbu. Zásadnou zmenou vo výrobnom segmente je prechod z reaktívnej na tzv. preventívnu údržbu. Zjednodušene ide zásah údržby tak, aby sa predchádzalo poruchám už vopred. Preventívna údržba elektromotorov spočíva najmä v pravidelnej starostlivosti, od čistenia až po kontrolu mazania či optimalizáciu na základe údajov z prevádzky. Nevyhnutným predpokladom pre účinnú preventívnu údržbu sú presné údaje, ktoré budete mať možnosť správne interpretovať a ideálne aj automatizovane spracovávať.

Ak chcete dosiahnuť zefektívnenie prevádzky pomocou elektromotorov a frekvenčných meničov, neváhajte sa obrátiť na KELHEIM – dodavatel elektromotorů, kde pre vás pripravia konkrétny plán zohľadňujúci všetky vaše špecifické požiadavky.

Značky: