Odpoveď na ochranu dát vo voľne pohodených flash diskoch je tu.

Aplikácia USB Lockit sa hodí najmä vtedy, keď nepoužívate BitLocker alebo inú šifrovaciu technológiu. Ideálna je pre používateľov so systémom Windows 10 alebo 11 Home, ktorí nemajú k dispozícii pokročilé šifrovanie partícií. Aplikáciu netreba inštalovať, stačí ju spustiť z flash disku, ktorý chcete šifrovať.

Funguje na princípe šifrovania súborového systému a podobný spôsob používa aj firma Western Digital vo svojich diskoch. Jej prínos je v tom, že odteraz si môžete zabezpečiť aj vaše flash disky, ktoré natívne nepodporujú niektorý zo systémov zabezpečenia. Je treba ale zobrať do úvahy fakt, že musíte použiť súborový systém FA32 / exFAT. Iné súborové systémy nie sú podporované. Využiť ju môžete vo verzii pre Windows a takisto aj pre Android.

usb lockit
Aplikácia USB Lockit je dostupná aj pre Android

Na ochranu sa používa PIN kód, ktorý môže mať dĺžku až 6 číslic. Dá použiť aj na systéme Android, k čomu je určená samostatná aplikácia. Pre tento systém máte možnosť bezpečného kopírovania cez flash disky medzi telefónom a počítačom.

Softvér zapĺňa bezpečnostnú medzeru, ktorú vlastne predstavujú bežné pamäťové médiá tým, že nie sú šifrované. Bežne máte úložisko smartfónov zašifrované a rovnako tak môžete mať zašifrovaný aj disk v počítači s Microsoft Windows. Akonáhle ale kopírujete dáta mimo týchto zariadení a používate na to nechránené vymeniteľné médiá, tak sa údaje dešifrujú. Stratený USB kľúč následne predstavuje problém v potenciálnom zneužití dát.

Zdroj: www.usblockit.com

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.