Ide o nevyhnutnosť.

Kolonizácia Mesiaca v podobe vytvorenia lunárnej základne má byť v budúcnosti pre ľudstvo prvým krokom k vesmírnym cestám na vzdialenejšie telesá Slnečnej sústavy, napríklad Mars. Jedným z predpokladov na osídlenie Marsu je ale aj taká prozaická vec, ako vytvorenie časového pásma.

Ako informuje portál Bgr.com, potreba takéhoto časového pásma vyplýva z nutnosti poskytovať presnejšie údaje o polohe používateľom na povrchu Mesiaca. V súčasnosti misie na Mesiaci synchronizujú svoje hodiny s tými na Zemi.

Podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) by sa to však v budúcich misiách ukázalo ako nedostatočné, najmä keď bude lietať na Mesiac viac misií, čo je pre zrýchľujúce sa preteky o jeho kolonizáciu pravdepodobné. Pomohlo by teda zavedenie samostatného mesačného časového pásma.

Rozhovory o vytvorení osobitného časového pásma pre Lunu sa začali v novembri minulého roka počas stretnutia v Európskom centre pre vesmírny výskum a technológie ESA v Holandsku. Štandardizované časové pásmo na Mesiaci je tiež súčasťou širšieho úsilia NASA o vytvorenie siete LunaNet, teda digitálnej infraštruktúry, ktorá má umožniť komunikáciu a navigáciu na Mesiaci. Na tento účel by slúžili okrem iného satelity Moonlight, ale zatiaľ nie je známy ani približný termín ich možného vypustenia.

Takisto nie je jasné, kedy by mohlo byť vytvorené spomínané časové pásmo na Mesiaci a je otázne, ako by sa líšilo od našich časových pásiem na Zemi. Potreba niečoho takého však len rastie, takže bude zaujímavé sledovať, ako to ESA bude riešiť.

Orion prelet okolo MesiacaZdroj: NASA

Späť na Mesiac

Pripomeňme, že ľudia boli na Mesiaci naposledy pred viac ako 50 rokmi v rámci misie Apollo 17. Ďalšie desaťročia zostala obežnica Zeme opustená, pretože vesmírne preteky medzi vtedajším Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi americkými sa zmiernili a vlády už neboli ochotné investovať obrovské prostriedky financií do tohto segmentu kozmického programu.

Prednosť dostalo budovanie vesmínych staníc na obežnej dráhe Zeme či program opätovne použiteľných raketoplánov. V súčasnosti sú ale plány na návrat na Mesiac, či už v rámci misie Artemis II od NASA, alebo plánov súkromnej spoločnosti SpaceX.

Tá od roku 2016 vyvíja program Starship. Ide o superťažkú dvojstupňovú raketu, ktorá má slúžiť na prepravku posádky a nákladu nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj na Mesiac, Mars, prípadne dokonca do vzdialenejších končín Slnečnej sústavy.

Pred týmito misiami však SpaceX plánuje použiť Starship na prvý civilný let k Mesiacu. Ten by sa mal udiať už v najbližších rokoch. Všetky miesta vykúpil japonský miliardár Yusaku Maezawa a ako spolucestujúcich si vybral ôsmich umelcov, ktorých má táto cesta inšpirovať k novým dielam. Je medzi nimi aj český tanečník s nigérijskými koreňmi Yemi A. D.

Zdroj: Bgr.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.