Dočkáme sa aj reálneho nasadenia?

Za ostatných pár rokov sme už viackrát mohli počuť o sklách, ktoré majú samoregeneračné schopnosti. Znie to skôr ako rozprávka, ktorá sa nikdy nesplnila. Teda trochu áno, ale v čase LG G Flex išlo iba o zadnú stenu smartfónu. Iba tá mala samoregeneračné schopnosti.

Najnovšie však indickí vedci informujú o vytvorení samoopraviteľného skla. Ďalej však neprezradili, kedy by sa mohlo dostať k výrobcom smartfónov, aby ho mohli začať používať. Inovatívne sklo vytvorili vedci z Indického inštitútu pre vedecké vzdelávanie a výskum (IISER) v Kalkate. Je to tvrdé a priehľadné sklo, ktoré dokonca vie opraviť praskliny.

Je založené na piezoelektrickom organickom materiáli schopnom premieňať mechanickú energiu na elektrickú energiu a naopak. V dôsledku tejto manipulácie sa tvoria ihličkovité kryštály s dĺžkou 2 mm a šírkou 0,2 mm.

Jedinečný molekulárny základ materiálu umožňuje, aby sa jeho jednotlivé častice alebo kryštály spojili a zacelili trhliny. Samotní vedci sú presvedčení, že ich vývoj je ideálny pre smartfóny a materiál je 10-krát tvrdší ako predchádzajúce riešenia. Je pritom nepravdepodobné, že by táto technológia dokázala celkom zaceliť aj veľké trhliny. Malé poškodenia sú opraviteľné úplne.

Teraz musíme už len čakať, či nezostane opäť iba pri sľuboch.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Xiaomi neustále rastie: Je svetovou dvojkou

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.