Pribudla podpora nových pohybových gest a reproduktorov, ktoré sú zabudované v niektorých modeloch.

Google a výrobcovia hodiniek so systémom Android Wear začali koncom februára sprístupňovať aktualizáciu pre túto platformu na verziu 1.4. Tá je založená na operačnom systéme Android 6.0.1.

Aktualizácia by mala byť dostupná aj na našom trhu pre prevažnú väčšinu hodiniek – spomeňme Huawei Watch, Moto 360 (obe generácie) a ASUS ZenWatch (obe generácie). Aktualizáciu dostali aj hodinky od LG a modely od Samsungu, ktoré majú Android Wear. Hodinky Sony SmartWatch 3 na novú verziu stále čakajú.

Pokiaľ máte niektoré zo spomenutých hodiniek, aktualizácia by sa vám mala stiahnuť automaticky počas nabíjania. Prípadne môžete skontrolovať dostupnosť aktualizácie v Nastaveniach – About – System Updates. Pre hodinky Huawei Watch a Moto 360 bola aktualizácia dostupná na prelome februára a marca, ASUS aktualizoval svoje modely začiatkom tohto týždňa. Ak sa vám dostupnosť novej verzie nezobrazuje a patríte medzi technicky skúsenejších používateľov, môžete si ju stiahnuť do počítača a manuálne nainštalovať do hodiniek. Odkazy na stiahnutie + všetky potrebné informácie nájdete na portáli reddit.com.

Ciferník sa nezmenil, ale verzia 1.4 prináša viacero zmien. Okrem iného aj správu právomocí pre každú aplikáciu

Lepšia optimalizácia a nové funkcie

Android Wear 1.4 prináša lepšiu optimalizáciu operačného systému. Ten pôsobí plynulejšie, náhodné spomalenia sú menej časté ako v prípade predchádzajúcej verzie. Zmeny z hľadiska výdrže batérie sme zatiaľ nepostrehli. Pribudla aj správa právomocí, resp. povolení jednotlivých aplikácií, tak ako je to v prípade systému Android 6.0 na smartfónoch a tabletoch.

Novinkou pre všetky modely sú ďalšie pohybové gestá. Celkovo sú tri a môžete sa pomocou nich vrátiť späť, potvrdiť voľbu alebo skočiť priamo na domovskú obrazovku s ciferníkom. Voľbu potvrdíte, keď vystretou rukou spravíte rýchly pohyb smerom dole a následne sa pomalšie vrátite do pôvodnej polohy. Rovnakým spôsobom – akurát s pohybom ruky hore – sa aktivuje funkcia Späť. Z akejkoľvek obrazovky sa na domovskú obrazovku vrátite potrasením zápästia. K dispozícii je tutoriál, ktorý vás všetkými pohybovými gestami prevedie.

V prípade hodiniek Huawei Watch a ASUS ZenWatch 2 (väčší model WI501Q) pribudla aj podpora integrovaného reproduktora. Ten je v týchto hodinkách už od ich uvedenia na trh, doteraz nebol aktivovaný. Prekvapí však pomerne kvalitnou a hlasnou reprodukciou – vzhľadom k jeho rozmerom. Pomocou hodiniek môžete telefonovať (podmienkou je pripojenie k telefónu cez Bluetooth), počúvať hudbu aj bez slúchadiel a takisto si nastavíte zvukový alarm, ktorý doplní vibračné upozornenia.

Reproduktor majú iba niektoré hodinky, nové pohybové gestá sú dostupné pre všetky modely

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit