Aj keď sa Veľká noc spája s mnohými prísloviami, tradíciami a zvykmi, zrejme nikto z nás nerátal s karanténou či obmedzením pohybu ľudí počas sviatkov.

Náš bežný život sa síce zmenil, ale nezastavil. Aj vďaka online svetu sa nám aspoň čiastočne zdá, že veci plynú ako obvykle. I keď, ako ukazujú veľkonočné rebríčky Googlu, predsa len badať isté posuny v tom, čo nás v tomto sviatočnom období zaujíma najviac.

Veľká noc zahalená rúškom

Ešte koncom marca vládla veľkonočnému rebríčku tvárová ochrana dýchacích ciest. V rámci témy Veľkej noci najviac vzrástol záujem o „Veľkú noc v rúšku“. Niet sa čo diviť, nikto z nás podobnú situáciu ešte nezažil. V tomto období sme ešte stále presne nevedeli, kedy Veľká noc bude. O tom, že sa tejto novej situácii snažíme prispôsobiť svedčí aj tretie miesto, kde sme sa síce, tak ako po minulé roky, zaujímali o veľkonočné ozdoby, tentokrát ale s dodatkom – urob si sám. Trendový rebríček uzatvárajú už tradičnejšie veľkonočné výrazy ako Kvetná a Veľkonočná nedeľa.

O týždeň na to už bola situácia úplne iná, vláda počas veľkonočných sviatkov obmedzila slobodu pohybu počnúc polnocou od stredy (8. apríla). A od toho sa vyvíjali aj ďalšie výrazy spojené s témou Veľkej noci – zákaz vychádzania, vyhlásenie vlády či opatrenia od 6. apríla.

Trendové rebríčky na tému Veľkej noci

Posledný marcový týždeň

  1. Veľká noc v rúšku
  2. Veľká noc 2020 dátum
  3. veľkonočné ozdoby urob si sám
  4. Kvetná nedeľa 2020
  5. Veľkonočná nedeľa

Prvý aprílový týždeň

  1. obmedzenie pohybu Veľká noc
  2. zákaz vychádzania Veľká noc
  3. vyhlásenie vlády
  4. opatrenia od 6.4 2020
  5. otváracie hodiny Veľká noc

Veľká noc ide cez žalúdok

Aj keď sa koncom marca ešte vôbec nezdalo, že by sme mali veľkonočné chute, keďže záujem vzrástol najmä o recepty s medvedím cesnakom či o Opitého Izidora, hneď ako sme sa prehupli do apríla, všetko sa zmenilo. Kráľovnou sa stala Veľká noc a veľkonočná paska. Nechýba ani veľkonočný baranček či jednoducho veľkonočný koláč.

No jeden recept predsa len zaujal viac ako ostatné. Aj vám chýba droždie? Jeho recept sa koncom marca dostal do prvej päťky. Na zúbok sme sa preto pozreli aj kvásku. Najviac vzrástol záujem o kvások z piva či výraz „ako nahradiť droždie“. Týždeň na to sme už vo Vyhľadávači Google zháňali „múky na kváskovanie“ a piekli „vianočku z kvásku“.

Trendové rebríčky receptov

Posledný marcový týždeň

  1. medvedí cesnak
  2. opitý izidor
  3. kulajda polievka
  4. droždie
  5. špargľa

Prvý aprílový týždeň

  1. veľkonočná paska
  2. vanilkové rožky
  3. syrová roláda
  4. veľkonočný baranček
  5. veľkonočný koláč

Trendové rebríčky s „kváskom“

Posledný marcový týždeň

  1. kvások z piva
  2. kvásková mapa
  3. ako nahradiť droždie
  4. kváskovanie recepty
  5. domáci chlieb recept

Prvý aprílový týždeň

  1. múky na kváskovanie
  2. vianočka z kvásku
  3. domáce kvasnice
  4. kvások z polohrubej múky
  5. droždie z piva

Učíme sa byť kreatívni

Nedostatok spomínaného droždia nás však neodradil a tradičných jedál či potravín sme sa rozhodli nevzdať. Piecť doma nás teda rozhodne baví, najväčšmi chlieb, rožky a pizzu a pred Veľkou nocou aj posúchy a lángoše.

Najvyhľadávanejšie rebríčky „bez droždia“

Posledný marcový týždeň

  1. chlieb
  2. pizza
  3. rožky
  4. žemle
  5. knedľa

Prvý aprílový týždeň

  1. chlieb
  2. rožky
  3. pizza
  4. posúch
  5. lángoše

Poznámka:

  • Trendové rebríčky sú výrazy, o ktoré za sledované obdobie najviac vzrástol záujem vo Vyhľadávači Google na Slovensku oproti predchádzajúcemu obdobiu
  • Najvyhľadávanejšie rebríčky sú najobľúbenejšie hľadané výrazy vo Vyhľadávači Google na Slovensku za vybrané obdobie
  • Posledný marcový týždeň predstavuje obdobie od 24. do 31. marca 2020
  • Prvý aprílový týždeň predstavuje obdobie od 31. marca do 7. apríla 2020

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.