Udržanie životaschopnosti drvivej väčšiny firiem je v súčasnej situácii otázkou pomoci od štátu a času, ako dlho budú trvať dočasné opatrenia. Desiatky tisíc zatvorených podnikov sú každým dňom bližšie k definitívnemu ukončeniu činnosti. Tí, ktorí mohli, otvorili e-shopy. Pozrite sa na porovnanie, ako rýchlo dostanete svoj tovar a koľko vás to bude stáť.

„Tak, ako asi všetky e-shopy, aj my môžeme hovoriť o náraste objednávok cez web, napríklad oproti minulému týždňu je to 47 %. Zákazníci si môžu objednať tovar nonstop počas 24 hodín, najčastejšie je to však medzi 9 a 10 hodinou, najsilnejšie sú štvrtky a víkendy,“ konkretizuje Juraj Nedeliak, obchodný riaditeľ spoločnosti najväčšej siete elektropredajní na Slovensku PLANEO Elektro, ktorej 50 predajní sa zmenilo na výdajne eshopu. Práve jej web www.planeo.sk sa tak stal doslova záchranným lanom pre cca 450 zamestnancov. „Za iných okolností by sme mohli byť spokojní, no v skutočnosti sa ani zďaleka nepribližujeme k obratu, ktorý nám generovalo 50 predajní PLANEO Elektro po celom Slovensku,“ hodnotí dopad vládnych opatrení, ktoré chápe, no na druhej strane sa obáva o zamestnanie všetkých svojich kolegov.

Šijacie stroje idú stále, stúpa záujem o záhradný nábytok

Na začiatku zavedenia obmedzení spojených s koronavírusom bol najväčší záujem o hygienické potreby, čističky vzduchu, domáce pekárne a šijacie stroje, predaj ktorých stúpol rádovo v stovkách percent. „V momentálnej dočasnej situácii tento trend stále pokračuje. Pretrváva aj zvýšený záujem o mrazničky a hracie konzoly. So stúpajúcimi teplotami vonku stúpa aj záujem o záhradný nábytok, nástroje a vybavenie do záhrady, ako sú vertikutátory, kosačky, dopyt je aj po griloch,“ približuje Juraj Nedeliak záujmy zákazníkov.

Z predajní sa stávajú výdajné miesta

Online nakupovanie je pohodlné a s minimálnym zdravotným rizikom. Kvôli bezpečnosti svojich pracovníkov mnohé zrušili možnosť vynesenia a nainštalovania tovaru, niektoré e-shopy ponúkajú vynesenie tovaru pred dvere bytu, iné len po prvé dvere. O priazeň zákazníka bojujú online obchody akciovými cenami, ako aj rýchlosťou a cenou dopravy, pričom mnohé zriadili aj výdajné miesta, kam si po tovar môžu zájsť zákazníci osobne.

Ako rýchlo dostanete svoj tovar a koľko vás to bude stáť?

Porovnali sme e-shopy s elektronikou, v ktorých kúpite aj domáce potreby, hobby predmety, darčeky či záhradný nábytok – jednoducho tie veci, ku ktorým sa dnes inak prakticky nedostanete.

Alza.sk

Rýchlosť doručenia: Vo vybraných mestách do 90 minút, cez víkendy aj večer

Cena dopravy: Zdarma pri špeciálnych akciách a pri členstve Alza Premium (9,50 €/mesačne), inak od 1,18 €, platí sa aj za osobné vyzdvihnutie

Platba: karta, hotovosť, dobierka

Výdajné miesta: 13 predajní, 35 AlzaBoxov

Informácie a pomoc pri online nákupe: telefonicky

AndreaShop.sk

Rýchlosť doručenia: do 3 pracovných dní
Cena dopravy: zadarmo v rámci akcie alebo pri nákupe nad 30 € a platbe vopred, doručenie na iné výdajné miesto okrem vlastného od 0,50
Platba: karta, hotovosť
Výdajné miesta: 7 vlastných, Zásielkovňa, BalíkoBox, Pošta,
Informácie a pomoc pri online nákupe: telefonicky, online chat

Hej.sk

Rýchlosť doručenia: Vybrané produkty a pri platbe na dobierku do 24 hodín, v Bratislave pri objednávke do 15-tej a osobnom vyzdvihnutí o 4 hodiny
Cena dopravy: na vybrané produkty zadarmo, inak od 3,90 €
Platba: na dobierku, online kartou
Výdajné miesta: 16, BalíkoBoxy, Pošta
Informácie a pomoc pri online nákupe: telefonicky, e-mailom

Planeo.sk

Rýchlosť doručenia: do 24 hodín pri objednávkach do 15:00 a platbe na dobierku alebo online kartou
Cena dopravy: zadarmo na všetok tovar
Platba: online kartou, na dobierku, prevodom
Výdajné miesta: 50, minimálna čakacia doba na výdaj
Informácie a pomoc pri online nákupe: online, telefonicky, chat, e-mail

Značky: