Niekomu vyhovuje paušál, niekto dáva prednosť predplateným kartám.

Predplatené mobilné služby prinášajú nesporné výhody pre určitú skupinu používateľov – nemajú žiadnu viazanosť a platíte iba za to, čo pretelefonujete. A pokiaľ telefonujete málo, je často výhodnejšie používať predplatenú kartu ako napr. najlacnejší paušál. Samozrejme, každý si musí reálne zvážiť svoje potreby a spočítať si reálne výdavky. To platí vždy, nielen keď máte nízku spotrebu.

Predplatené mobilné služby sa medzičasom prispôsobili moderným potrebám používateľov, ktorí už aktívne využívajú aj pripojenie do internetu. Dá sa predpokladať, že najväčší dátovači siahnu skôr po nejakom paušále, avšak v kombinácii s doplnkovým dátovým balíčkom sa dá rozumne využívať mobilný internet aj s predplatenou kartou.

V redakcii sme porovnali aktuálnu ponuku predplatených SIM kariet. Prehľadné informácie nájdete v priloženej tabuľke, prinášame aj naše postrehy:

4kaJuroFunfón FérofkaTesco mobile BodkaEasyŠikovná PrimaO2 Voľnosť
Cena za 1. minútu4 centy5 centov7 centov3,9 centa10 centov12 centov10 centov za celý hovor
Cena za SMS4 centy5 centov7 centov3,9 centa6 centov6 centov5 centov
Cena za 1. MB dát1 cent5 centov7 centov50 centov na deň10 centov79 centov50 centov na deň
Dátové balíky1 GB / 2 eur500 MB / 2 eur na týždeň1 GB / 5 eur500 MB / 3 eur1 GB / 6 eur1 GB / 6 eur1 GB / 5 eur
Platnosť kredituneobmedzená12 mesiacov30 až 120 dní12 mesiacov90 dní až 12 mesiacov90 dní12 mesiacov
  • Pri zostavovaní tabuľky sme sa snažili stanoviť jednotné podmienky, ktoré čo najlepšie reflektujú potreby bežného používateľa. Preto napr. porovnávame cenu za 1. minútu hovoru, nakoľko v prípade niektorých služieb sa cena za minútu hovoru líši podľa toho, ako dlho telefonujete.
  • Podobne je to aj v prípade ceny za MB bez dátového balíčka. Väčšina služieb má jednotný cenník, Šiková Prima však rozlišuje cenu za dáta na základe celkovej spotreby za daný mesiac. Avšak pri pohľade na ceny prenesených dát bez dátového balíka – pokiaľ chcete dátovať, oplatí sa kúpiť dátový balík.
  • Výnimkou môže byť 4ka, ktorá si za MB dát účtuje iba 1 cent. V praxi to znamená, že pokiaľ prenesiete za mesiac menej ako 200 MB, nemusíte si kupovať dátový balík.
  • 1 GB dát za 2 eurá v 4ke je bezkonkurenčná ponuka v porovnaní s ostatnými predplatenými službami.
  • Pri pohľade na tabuľku stojí za zmienku, že niektoré predplatené karty ponúkajú výhodnejšie ceny, ak splníte určité podmienky. Ak si budete napríklad nabíjať kredit v službe Juro každý mesiac vo výške 5 eur, cena za minútu, SMS a MB dát sa zníži na 2 centy. Juro neumožňuje prístup do 4G siete, môžete ho využívať maximálne v 3G.
  • Platnosť kreditu je v prípade väčšiny SIM kariet 12 mesiacov.
  • Vo 4ke kredit nikdy neprepadne, SIM karta má platnosť 16 mesiacov od posledného dobitia, ak zároveň nebola za posledné 3 mesiace vykonaná žiadna odchádzajúca aktivita. Pokiaľ vám prestane platiť SIM karta 4ky a mali ste na nej kredit, 4ka vám ho na požiadanie zašle na bankový účet

4ka

4ka: Výhodná a jednoduchá ponuka

4ka má jednoduchú a výhodnú ponuku. Volania a SMS správy sú za 4 centy, po 3. minúte telefonujete v sieti 4ka zadarmo. Atraktívne sú aj ceny mobilných dát a to bez balíčka a aj s ním. Cena 1 cent za MB znamená, že ak mesačne spotrebujete menej ako 200 MB, nemusíte si aktivovať dátový balíček. GIGA za 2 eurá sa však oplatí, je to najvýhodnejšia cena naprieč všetkými predplatenými kartami. Ak potrebujete dátovať vo veľkom, je dobré pozrieť ponuku paušálov SLOBODA, ktoré sú z hľadiska dát ešte výhodnejšie.

4ka má najdlhšiu platnosť kreditu na trhu. Ten neprepadne nikdy, obmedzením môže byť iba platnosť SIM karty – 16 mesiacov od posledného nabitie, ak zároveň nebola za posledné 3 mesiace vykonaná žiadna odchádzajúca aktivita. Následne však môžete požiadať operátora, aby vám zostávajúci kredit z už neplatnej SIM karty vrátil na účet.

4ka má zo všetkých operátorov najmenšie vlastné pokrytie 4G siete, na úrovni 70%+. Využíva však národný roamingu od Orangeu, takže jej SIM kartu môžete využívať prakticky na celom Slovensku. Uvedené ceny platia bez ohľadu na to, v ktorej sieti sa práve nachádzate – či v 4G sieti 4ky alebo v 2G/3G sieti Orangeu. Pri kúpe novej SIM karty 4ky získate teraz bonusový kredit vo výške 4 eurá.

Juro: Iba v 3G sieti a s cenami od 2 centov

Juro využíva sieť operátora Slovak Telekom. Základná cena je 5 centov, prvých 30 dní po aktivácii novej karty však voláte a dátujete za zvýhodnenú cenu 2 centy. Tú je možné opätovne získať, ak si nabijete kredit vo výške aspoň 5 eur. Výhodnejšie ceny vždy platia 30 dní.

Juro funguje iba v 2G a 3G sieti Telekomu a aj pri pohľade na jeho dátové balíky je zrejmé, že nie je určený náročným dátovačom. Ponúka 500 MB balík za 2 eurá, jeho platnosť je však iba 7 dní. Bez balíka surfujete za 5 centov za 1 MB s limitom na úrovni 20 centov/100 MB. Platnosť kreditu je 12 mesiacov.

Juro

Funfón Férofka: Jednoduchá matematika

Funfón Férofka má jednotné ceny vo výške 7 centov. Za denný internet zaplatíte maximálne 40 centov za 200 MB. K dispozícii je dátový balík 1 GB za cenu 5 eur. Platnosť kreditu je od 1 do 4 mesiacov podľa výšky dobitia. Funfón využíva sieť Orangeu, funguje aj v 4G.

Okrem základných predplatených služieb je možné aktivovať na tejto karte aj balíček Funfón SMART s mesačným poplatkom vo výške 8, 12 alebo 20 eur. Jednotlivé parametre balíčka si môžete nastaviť sami. Funfón SMART je v podstate niečo ako balíky SLOBODA v prípade 4ky – ide o paušály bez viazanosti, za ktoré platíte vopred a môžete ich kedykoľvek zrušiť.

Tesco mobile Bodka: V sieti O2

Bodka má ceny za minútu a SMS vo výške 3,9 centa. Dátovanie bez dátového balíčka je spoplatnené poplatkom 50 centov, získate 300 MB do konca daného dňa. K dispozícii je 500 MB dátový balíček za cenu 3 eurá. Tesco mobile využíva sieť operátora O2, funguje aj v 4G s obmedzenými rýchlosťami do 25/15 Mbps.

Easy: Telefonáty počas celého dňa za 50 centov

S Easy kartou zaplatíte za minútu hovoru 10 centov. Za deň však nezaplatíte za telefonovanie viac ako 50 centov. Pokiaľ teda máte pár dní v mesiaci, ktoré doslova pretelefonujete, toto môže byť atraktívna ponuka. SMS správa stojí 6 centov, za 1 MB dát zapaltíte 10 centov. Denný limit je 50 centov, k dispozícii budete mať 200 MB.

V príapde Easy karty stojí 1 GB dát 6 eur. Telekom ponúka aj cenovo výhodnejšie ročné dátové balíky. Platnosť kreditu je v závislosti od výšky nabitia 3 mesiace až rok.

Šikovná Prima: So zbytočne komplikovaným cenníkom

Predplatená karta od Orangeu má zbytočne komplikovaný cenník. Cena za minútu hovoru sa odvíja od jeho dĺžky, za prvú minútu však zaplatíte 12 centov. SMS stojí 6 centov a za prvý MB dát si operátor účtuje 79 centov. Výhodnejšie je preto kúpiť si dátový balíček. Ten ponúka 1 GB a stojí 6 eur. Platnosť kreditu je iba 90 dní.

Ceny pre O2 Voľnosť platia na Slovensku aj v EÚ

O2 Voľnosť: Celý hovor za 10 centov

O2 Voľnosť má jednoduchú matematiku. Za prvú minútu hovoru zaplatíte 10 centov a to je zároveň aj výška poplatku za celý telefonický hovor. Je jedno, či voláte jednu sekundu alebo hodinu, cena je jednotná – 10 centov. SMS správa stojí 5 centov, v prípade dátových prenosov bez dátového balíčka zaplatíte 50 centov a získate 250 MB až do konca daného dňa.

Balík s 1 GB dát stojí 5 eur, platnosť kreditu je 12 mesiacov.

Verdikt

Ktorú predplatenú kartu si vybrať? V prvom rade si musíte zvážiť vaše potreby a spraviť si matematiku. Easy aj O2 Voľnosť môžu byť atraktívne pre určitú skupinu používateľov z hľadiska ich jednotnej ceny za telefonát, resp. telefonovanie počas celého dňa v prípade Easy.

Ostatné služby potešia jednoduchým cenníkom, viete si tak ľahko odhadnúť, koľko zaplatíte a ktorá služba je pre vás atraktívna. 4ka v priamom porovnaní s konkurenciou poteší najlacnejším dátovým balíčkom a vysoko atraktívnymi cenami za minútu, SMS aj dátovanie bez balíčka.

Bez ohľadu na to, ktorú službu si vyberiete, výhodou predplatených SIM kariet je, že sú bez viazanosti. Podľa potreby si tak môžete vyskúšať aj viacero služieb. Sami si tak vyberiete tú, ktorá vám optimálne vyhovuje.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit