Obrovské herné svety a detailná grafika si vyžadujú svoju daň. Nemálo hier má veľkosť približujúcu sa k 100 GB hranici.

Podľa magazínu PC Gamer veľkosť herných súborov narastá. Ide najmä o veľké herné Áčkové tituly a takzvané sandboxové hry. Tým, že hry využívajú otvorené svety a poskytujú oveľa viac možností ako v minulosti, znamená to aj zobrať si svoju daň z diskovej kapacity. Podľa služby Steam sťahuje priemerný Američan hry rýchlosťou približne 12 MB/s. To znamená, že sťahovanie aktuálne najväčšej hry Star Wars Jedi: Survivor s veľkosťou 130 GB zaberie viac ako 3 hodiny.

Časy kedy ste si nainštalovali hru, pretože ju chcete vyskúšať a chcete sa rýchlo niečo zahrať sú dávno preč. Na hranie hry sa treba nachystať vopred. Pokračovať by sme mohli aj titulom Forspoken, ktorý má 120 GB alebo napríklad Hogwarts Legacy so 73 GB veľkosťou.

Výber zo šampiónov vo veľkosti v GB:

  • Star Wars Jedi: Survivor – 130GB
  • Forspoken – 120GB
  • Redfall – 100GB
  • The Last of Us Part 1 – 100GB
  • Atomic Heart – 90GB
  • Diablo 4 – 90GB
  • Wild Hearts – 80GB
  • Hogwarts Legacy – 73GB
  • RE4 Remake – 56GB
  • Dead Island 2 – 45GB

Rebríček Steamu, ktorý pravidelne zverejňuje štatistiky toho, na čom hráči hrávajú, hovorí aj o tom, že používatelia majú najčastejšie 1 TB alebo menší SSD disk. Stiahnutie obľúbenej hry a ponechanie na disku bude v systéme určite cítiť. Dnešné hry sú náročné vzhľadom na svoj veľký svet a je najlepšie umiestňovať ich práve na tento typ disku.

Inštalácia veľkej hry na väčší otáčkových disk nebude mať pravdepodobne až taký význam, pretože ten bude brzdiť váš zážitok z hrania. Spomínanú kapacitu má len necelá polovica hráčov, ďalej nasleduje veľkosť 250 až 500 GB. Tú má necelá štvrtina a zvyšok hráčov sa pohybuje v kategórii okolo 750 GB a viac.

K tomu môžeme ešte pripočítať edície vylepšujúce grafiku, ako napríklad v hre Age of Empires. Okrem základného niekoľko gigabitového inštalačného balíka vás čaká ešte ďalší niekoľko gigabitový doplnkový balík, ktorý vám zlepší textúry na 4K a pridá ďalšie rozšírenie obsahu. Z tohto prieskumu, ale aj z praxe vyplýva, že najpohodlnejší bude 1 TB disk. V prípade, že si budete chcieť zahrať viacero hier, nebude potrebné každú hru odinštalovať alebo neustále strážiť zostávajúcu kapacitu na vašom pevnom disku.

Medzi veľkosťou 1 a 2 TB je priepastný cenový rozdiel. Dalo by sa povedať, že ide o takmer dvojnásobný rozdiel na cene. Porovnať môžeme aj napríklad kapacity diskov Samsung 970 EVO PLUS 1000 GB za 71,90 eur a Samsung 970 EVO PLUS 2000 GB za 134,90 eur. Tu ide o NVMe disky, pričom riešením by ešte mohlo byť použitie doplnkového disku SATA, napríklad Patriot P210 2 TB za 95 eur. Nebude tak pomalý ako otáčkový disk, no nie tak rýchly ako typ NVMe.

Mnohí hráči pravdepodobne používajú lokálne zálohy svojich hier na externom disku. Predtým, než ich odinštalujú, si ich skopírujú na iné miesto, či už ručne alebo prostredníctvom nástrojov, ak to herná platforma umožňuje. Takisto aj vývojári myslia na to, že ich hry majú skutočne obrovské veľkosti a napríklad Activision umožnila odinštalovať jednotlivé časti hry Call of Duty: Modern Warfare 2 + Warzone 2 (celková veľkosť 98 GB), ak ich už nehráte.

Rok 2023 ale aj tie ďalšie budú v znamení narastajúcej veľkosti jednotlivých hier a napríklad Baldur’s Gate 3, ktorého aktuálne zostavenie tzv. skorého prístupu už má 103 GB. Oficiálne systémové požiadavky však hovoria o tom, že finálna hra bude mať 150 GB. Možno je čas na kúpu väčšieho disku.

Zdroj: PC Gamer

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.