Ide o druhú veľkú aktualizáciu softvéru tohto zariadenia.

Tablet Lenovo Yoga Tab 13 prišiel na trh v máji 2021 s Androidom 11. Hoci bol o rok neskôr aktualizovaný na Android 12, s ďalšou veľkou verziou tohto operačného systému sa výrobca akosi neponáhľal, hoci ju predtým prisľúbil. Vyzeralo to, že s „dvanástkou“ napokon tablet aj definitívne skončí.

Našťastie sa tak nestalo a v týchto dňoch tablet skutočne dostal aktualizáciu na Android 13, o čom sme sa presvedčili aj na našom redakčnom zariadení. Aktualizačný balíček mal veľkosť zhruba 1,3 gigabajtu a aktualizácia prebehla bez problémov. Zároveň sa zvýšila úroveň zabezpečenia Androidu k 5. 6. 2023.

Po aktualizácii sú hneď na prvý pohľad viditeľné viaceré zmeny. V spodnej časti obrazovky pribudol panel s aplikáciami, ktoré sa dajú odtiaľ rýchlo spustiť nielen v režime celej obrazovky, ale aj v plávajúcom okne či režime rozdelenej obrazovky. Tú je po novom možné aktivovať aj dvojitým poklepaním tromi prstami. Bohužiaľ, z gest stále chýba možnosť prebudenia tabletu dvojitým poklepaním jedným prstom, ktorú pôvodne mal, ale výrobca ju z neznámych dôvodov odstránil.

Medzi ďalšie novinky, ktoré zdôrazňuje výrobca, patrí aj žiadosť novostiahnutých aplikácií o povolenie zobrazovať upozornenia, kopírovanie medzi viacerými zariadeniami, zlepšená kontrola nad prístupom k fotografiám a videám, vylepšený prehrávač médií, lepšia správa aplikácií na pozadí a celkovo širšie možnosti nastavení.

Lenovo Yoga Tab 13 je výnimočný svojím zabudovaným stojanom, ktorý umožňuje používanie tabletu vo viacerých polohách, vrátane jeho zavesenia. Výnimočná je aj jeho veľkosť (13-palcová obrazovka) a má tiež Micro HDMI slot, vďaka čomu ho je možné priamo pripojiť k počítaču ako druhý monitor (kábel je v balení). Poteší aj veľmi dobrý zvukový prejav vďaka štyrom silným a dobre znejúcim reproduktorom.

Naopak, určitou nevýhodou je len 60 Hz obnovovacia frekvencia obrazovky, za čo bol tablet kritizovaný už v čase predstavenia, hlavne vzhľadom k cene, ktorá vtedy začínala na 800 eurách. Pre niekoho môže byť nevýhodou, že Lenovo Yoga Tab 13 nemá zadný fotoaparát, iba 8 Mpix prednú kameru.

K tabletu sa dá dokúpiť aj dotykové pero, ale jeho odozva a celkovo používanie nie je také pohodlné ako u Samsungu a jeho stylusu S Pen.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.