Bezpečnosť mnohých používateľov je v ohrození, môže za to veľký únik dát.

O bezpečnosť sa môžete starať ako len chcete, niekedy sa jej ohrozeniu jednoducho nevyhnete. Môžete využívať akékoľvek komplikované heslá, dvojfaktorové overenia prihlásenia a aj ďalšie spôsoby, ako sa ochrániť pred útočníkmi. Ak však príde únik dát, tak sa vaša bezpečnosť môže jednoducho narušiť a nič s tým nenarobíte.

K jednému takémuto úniku dát prišlo aj nedávno, na čo poukázal aj portál cybernews.com. Údaje viacerých používateľov mohli uniknúť, pričom overiť si, či sa nachádzate medzi nimi, je pomerne jednoduché. Okrem toho si prezradíme aj to, čo robiť v prípade, že vaše kombinácie e-mailu a hesla naozaj unikli z databázy.

Únik dát sa objavil 18. septembra

Len nedávno, teda 18. septembra 2023, objavil CEO spoločnosti SecurityDiscovery, Bob Diachenko veľký únik dát. Tieto dáta mali uniknúť zo spoločnosti DarkBeam, ktorá sa zameriava na ochranu digitálnych rizík. Databáza, z ktorej dáta unikali sama o sebe obsahovala až 3,8 miliardy záznamov, čo určite nie je málo. Podľa slov Diachenka, ktorý na tento únik upozornil, bola problémom ľudská nepozornosť a chyba.

HackerZdroj: 123rf
Double exposure of hacker man working on laptop and cityscape

Databáza, z ktorej dáta unikali, odhalila 16 kolekcií, medzi ktorými bolo celkovo množstvo záznamov. Tieto kolekcie obsahovali e-maily od začínajúce číslicou 0 až 9 a taktiež kolekcie e-mailov začínajúcich písmenkom A až F. Každá táto kolekcia pritom obsahovala až 239 635 000 záznamov. V záznamoch sa nachádzali celé páry e-mailov s heslami, ktoré môžu využiť útočníci pre mnohé účely.

Čo robiť, ak ste sa obeťou stali aj vy?

V prvom rade by ste si mali skontrolovať, či sa vaše údaje stali cieľom úniku z databáz. Využiť na to môžete rôzne nástroje, jedným z nich je aj nástroj od CyberNews dostupný na tomto odkaze.

Ak sa únik dát vzťahoval aj na vaše údaje, tak by ste si mali zmeniť heslo nielen do vášho e-mailu, ale aj do rôznych služieb, s ktorými sa váš e-mail spája. Tieto heslá by ste mali mať silné a nie jednoduché. Najlepšie je tak využiť kombináciu malých a veľkých písmen, číslic a špeciálnych znakov.

Odporúčame si aktivovať aj dvojfaktorové overenie pri prihlasovaní do účtov, čím si zabezpečíte lepšiu úroveň bezpečnosti vo vašich účtoch.

V neposlednom rade si však všímajte podozrivú aktivitu, ktorá by mohla nastať. Neklikajte na žiadne podozrivé odkazy vo vašich e-mailoch, aby ste sa nestali obeťami phishingu. Rovnako si dajte pozor aj na aktivitu vo vašich účtoch a sledujte všetko, čo vyzerá podozrivo.

Zdroj: cybernews.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.