Vera Secure je multiprotokolová riadiaca jednotka („RJ“) pre inteligentné domácnosti, ktorá dokáže komunikovať s množstvom zariadení a spájať ich do scén, ktoré budú pracovať presne podľa vašich predstáv, resp. nastavenia. To ale nie je všetko, toto zariadenie je okrem RJ pre inteligentné domácnosti aj samostatným zabezpečovacím systémom, ktorý má integrovanú batériu, 3G modul a hlasnú sirénu.

Ak náhodou vypadne v domácnosti/kancelárii elektrický prúd alebo internet, tak sa nič nedeje a objekt bude stále zabezpečený. V zariadení je integrovaná SIM karta, ktorá nahradí Wi-Fi a 2400 mAh batéria nahradí zdroj energie na približne 4 hodiny. Na tomto systéme sa nám páči jeho jednoduchosť, množstvo funkcií a platforma, ktorá komunikuje s rôznymi protokolmi – Z-Wave, ZigBee, Bluetooth a tiež môže slúžiť ako rozširovač Wi-Fi signálu.

„Inteligentná domácnosť nie je len o tom, že sa pozriete do obývačky cez IP kameru alebo vypnete lampu, ktorá je pripojená do smart zásuvky. Je to súhrn viacerých činností a možností, vďaka ktorým bude váš život v domácnosti komfortnejší a efektívnejší ako bol predtým. Či už je to pocit väčšieho bezpečia, pohodlia alebo ušetrenia financií vďaka optimalizácii spotreby energie.“

Samotné zariadenie dokáže byť v prevádzke už do niekoľkých minút. S pribaleným adaptérom sa pripojí k elektrickej sieti a eternetovým káblom k Wi-Fi routeru alebo modemu. Prvé nastavenie odporúčame realizovať cez webové rozhranie a nie aplikáciu. Do prehliadača treba zadať URL – home.getvera.com a postupovať podľa jednoduchých pokynov. Nutnosťou je vytvorenie vlastného profilu, pod ktorým sa budete do vášho smarthome systému prihlasovať. Pre niekoho môže byť nevýhodu absencia slovenskej lokalizácie. Všetky nastavenia, ako aj rozhranie je v angličtine, to platí aj pre aplikáciu Vera.

Webové rozhranie je prehľadné a všetky nastavenia, vrátene tvorby scén, zrozumiteľné

Po vytvorení profilu sa dostanete na základnú plochu „vašej domácnosti“. Nasledujúce kroky sú individuálne, pričom záleží od toho, čo od zariadenia očakávate, resp. aké zariadenia máte k dispozícii. Pridávanie nových zariadení je jednoduché, stačí prejsť do sekcie – Devices, kliknúť na ikonu – Add device, vybrať typ zariadenia a následne nájsť v zozname konkrétny produkt. V tejto sekcii nám chýba pokročilejšie vyhľadávanie, ale zariadenia sú aspoň abecedne zoradené. Ak zariadenie nájdete, pridáte ho podľa pokynov. Najčastejší spôsob pridávania zariadení je viacnásobné stláčanie párovacieho tlačidla na moduloch. Po úspešnom pridaní máte zariadenie ihneď aktívne a ak to jeho funkčnosť umožňuje, môžete pokračovať v ďalšej konfigurácií. To platí pre termostaty, zámky dverí, videovrátnikov a pod.

Po inštalácii máte prístup k vašim zariadeniam v rámci domácej Wi-Fi siete, ale i mimo nej. Vzdialený prístup je aktívny okamžite po spustení zariadenia, čo je veľkou výhodou. K vašej domácnosti, resp. k pripojeným zariadeniam máte prístup odkiaľkoľvek zo sveta. Môžete kontrolovať stav kúrenia, nastavovať otváranie/zatváranie žalúzií alebo na diaľku otvoriť dvere kuriérovi. To je šikovné, však? Rýchla doba si vyžaduje smart riešenia, ktoré vám uľahčia množstvo  činností a starostí. No a napokon nesmie chýbať ani dostatočne zabezpečený systém a šifrovaná komunikácia.

Nastavení a možností je veľa, ale záleží iba na používateľovi, čo od smarthome riešenia požaduje. Najčastejšie je to tvorba scén, teda spustenie viacerých zariadení za sebou na základe podmienok. Toto je najviac využívanou funkciou, ktorá dá vášmu domovu nový „zmyslel“. Tvorba scén záleží na potrebách, ale aj na dostupných zariadeniach. Čím viac ich máte, tým máte väčšie možnosti v tvorbe pokročilých scén. Zariadenia sa môžu riadiť aj na základe aktuálneho počasia alebo vašej polohy, čo je nespornou výhodou. Kreativite sa tu medze nekladú. Základom sú štyri vopred pripravené režimy (doma, mimo domova, noc a dovolenka), ktoré si podľa potrieb nakonfigurujete a následne spúšťate. K týmto módom máte jednoduchý prístup z uvítacej plochy v aplikácii, ale aj vo webovom rozhraní. Idete preč z domu? Aktivujte režim „Away“ a všetky už nepotrebné spotrebiče a svetlá sa vypnú. Následne sa stíši kúrenie alebo klimatizácia, čo je nielen praktické, ale aj ekonomické riešenie.

Aplikácia Vera ponúka všetky možnosti z webového rozhrania a navyše slúži ako lokalizátor. Na základe vašej polohy sa môžu spúšťať rôzne scény a zariadenia

Systém je možné kompletne nastavovať a ovládať aj cez aplikáciu – Vera (pre iOS a Android), ktorá ponúka niekoľko bonusov. Je tu položka Geofencing, vďaka ktorej sa môže vaša domácnosť prispôsobovať podľa vašej aktuálnej polohy, ktorá si aplikácie preberie zo smartfónu. Samozrejme, musíte mať zapnuté lokalizačné služby. V položke Geofencing si vyberiete z mapy vašu lokalitu, resp. jej okruh a pridelíte jej názov – napr. dom, práca a pod. Funguje to jednoducho, ak sa budete blížiť domov, tak sa môže zapnúť kúrenie, rozsvietiť svetlo pred domom a pod. Taktiež môžete mať prehľad o tom, kto sa aktuálne doma nachádza a kto nie. Ideálne na kontrolu detí. Aplikácia ponúka aj pokročilejšiu správu notifikácií, ktoré môžu byť zasielané interne, na smartfón alebo na nastavenú emailovú adresu. V rámci notifikácií je k dispozícii aj história narušenia alebo aktivácie jednotlivých modulov. Výhodou je aj možnosť komunikácie s existujúcimi IP kamerami, ktoré môžete zakomponovať do systému cez rôzne pluginy. Ešte spomenieme, že aplikáciu je možné zabezpečiť pomocou odtlačku prsta alebo kódom.

Zaujímavosti a výhody Vera Secure

  • Užitočnou funkciou je automatické zálohovanie nastavení systému a vytvorených scén. Jednotlivé zálohy sa dajú v prípade potreby obnoviť, bez nutnosti opätovného nastavovania celého systému a scén
  • Vera Secure má sčasti otvorený operačný systém, do ktorého je možné inštalovať rôzne pluginy alebo rozšírenia k rôznym typom zariadení a doplnkov
  • Výdrž integrovanej batérie (2400 mAh) je 4 až 5 hodín, v závislosti od vyťaženia systému. Ak sa systém prepne na záložný zdroj, dostanete o tom informáciu
  • Každý používateľ môže spravovať a nastavovať rôzne zariadenia, ktoré mu dovolí správca systému ovládať.

Verdikt

Vera Secure je dobre použiteľné zariadenie, ktoré vám umožní jednoducho zautomatizovať a zabezpečiť vašu domácnosť. Keďže pracuje s viacerými protokolmi, tak máte skoro neobmedzené možnosti pripájania rôznych zariadení a modulov, ktoré budú zastrešovať chod vašej domácnosti. Okrem toho vás poteší aj jednoduchým prostredím, ktoré je prehľadné a ľahko sa v ňom orientuje. Ak potrebujete zautomatizovať a zároveň zabezpečiť vašu domácnosť, tak Vera Secure bude tým správnym zariadením, ktoré vám to umožní úplne jednoducho a bez potreby zložitých inštalácií.

Zapožičal: www.smarterhome.sk

Cena: 327 €

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE