Inteligentným domácnostiam alebo v IT názvosloví smarthome riešeniam sa venujeme stále častejšie, nakoľko je to aktuálna téma, ktorá zaujíma čoraz viac ľudí. Inteligentná domácnosť nie je len o tom, že sa pozriete do obývačky cez IP kameru alebo vypnete lampu, ktorá je pripojená do smart zástrčky.

Je to súhrn viacerých činností a možností, ktoré vám urobia život v domácnosti komfortnejší a efektívnejší ako kedykoľvek predtým. Či už je to pocit väčšieho bezpečia, pohodlia alebo ušetrenia financií vďaka optimalizácii elektrickej spotreby. Každý si nájde to svoje. Najprv si však treba vybrať správne zariadenia, ktoré vám tie možnosti zabezpečia. Prednedávnom sme sa venovali špičkovému smarthome riešeniu od spoločnosti Fibaro, ktoré má svoje výhody, ale zariadenia sú drahšie.

V aktuálnom teste sme sa venovali cenovo dostupnejšiemu zariadeniu – riadiacej jednotke VeraEdge. Toto zariadenie umožní ovládať kompletnú Z-Wave sieť, teda moduly, ktoré komunikujú na princípe Z-Wave, čo je najrozšírenejší protokol pre smarthome. Je to dané jeho malou energetickou spotrebou, ktorú od batériových zariadení vyžaduje a taktiež má výborný dosah.

VeraEdge je miniatúrne zariadenie, ktoré je nenáročné na inštaláciu, a taktiež na následnú obsluhu. Na komunikáciu s modulmi používa vyššie uvedenú technológiu v najnovšej verzii Z-Wave plus. Výhodou tohoto a podobných zariadení je, že vďaka Z-Wave komunikujú s množstvom modulov a doplnkov od všemožných výrobcov. RJ VeraEdge sme testovali so senzormi a doplnkami od spoločnosti Fibaro, pričom ich funkčnosť bola bezproblémová.

 

VeraEdge je jednoduché zariadenie, ktoré nevyžaduje odbornú montáž

 

Samotné zariadenie dokáže byť v prevádzke do niekoľkých minút. Pribaleným adaptérom sa pripojí k elektrickej sieti, pričom v zadnej časti má vstup pre ethernetový kábel (RJ45), ktorým sa prepojí s Wi-Fi routerom alebo modemom. Po prvej konfigurácii je možné pripojiť zariadenie aj bezdrôtovo, pomocou Wi-Fi.

Prvé nastavenie odporúčame realizovať cez webové rozhranie. Do prehliadača treba zadať URL home.getvera.com a postupovať podľa pokynov. Samozrejmosťou je nutnosť vytvoriť vlastný profil/konto, pod ktorým sa budete do vášho smarthome prihlasovať. Pre niekoho môže byť nevýhodou absencia slovenskej lokalizácie, teda všetky nastavenia a rozhranie sú v angličtine, a to platí aj pre aplikáciu Vera.

Webové rozhranie so všetkými dôležitými upozorneniami na jednom mieste

Po vytvorení profilu sa dostanete na základnú plochu vašej domácnosti. Nasledujúce kroky sú individuálne, pričom záleží od toho, čo od zariadenia očakávate, resp. aké zariadenia pridáte. Pridávanie nových zariadení je jednoduché, stačí prejsť do sekcie Devices, kliknúť na ikonu Add device, vybrať typ zariadenia a následne nájsť v zozname konkrétny produkt. V tejto sekcii nám síce chýba vyhľadávanie, ale zariadenia sú aspoň zoradené abecedne.

Ak zariadenie nájdete, pridáte ho podľa pokynov. Najčastejšie treba viackrát stláčať párovacie tlačidlo na moduloch. Po úspešnom pridaní máte zariadenie ihneď aktívne a ak to jeho funkčnosť umožňuje, môžete pokračovať v ďalšej konfigurácii, napr. pri termostatoch, zámkoch dverí a pod.

Pridávanie nových zariadení vo webovom rozhraní

Ďalej záleží na používateľovi, čo od smarthome riešenia požaduje. Najčastejšie je to tvorba scén, teda spustenie viacerých zariadení za sebou na základe podmienok. Ak máte dostatok modulov, môže to v praxi vyzerať takto: odídete z domu > po vyjdení z určitej zóny sa vypnú všetky svetlá > zatiahnu sa rolety > spustí sa alarm > zníži sa teplota na kúrení.

Predtým než prídete domov sa teplota na kúrení zvýši > deaktivuje sa alarm > vytiahnu sa rolety > prípadne sa spustí hudba a príprava horúceho nápoja. Kreativite sa tu medze nekladú, záleží iba na tom, čo požadujete, či chcete výhradne šetriť, zabezpečiť domácnosť alebo iba ovládať všetko z pohodlia aplikácie v smartfóne.

Doplnkom sú štyri vopred pripravené režimy, ktoré si podľa potrieb nakonfigurujete a spúšťate. Výhodou je to, že k nim máte rýchly prístup a jednoducho sa konfigurujú. Režimy sú nasledovné: Doma, Mimo domova, Noc a Dovolenka. Každý z nich aktivujete jedným kliknutím, to platí pre aplikáciu, ako aj webové rozhranie.

Predpripravené módy sú užitočným doplnkom, pričom si ich nakonfigurujete podľa aktuálnych potrieb

Aplikácia Vera (zdarma pre iOS a Android) ponúka takmer totožné možnosti ako webové rozhranie, ale má aj niečo navyše. Je tu položka „Geofencing“, v ktorej si z mapy vyberiete vašu lokalitu a jej okruh, pričom jej pridelíte meno, napr. dom, práca a pod. To znamená, že zariadenia zohľadňujú to, v akej lokalite sa aktuálne nachádzate.

Základné rozloženie prvkov v aplikácii Vera

Poloha sa preberá z vášho smartfónu. Nechýbajú ani nastavenia notifikácií, ktoré môžu byť interné alebo zasielané na mail, pričom vždy vidíte celú históriu aktivácie/narušenia jednotlivých modulov. RJ dokáže komunikovať aj s existujúcou IP kamerou, ktorú je možné zakomponovať do systému. Intuitívne rozhranie 7. generácie Vera Control vám bude nápomocné, pričom sa v celom systéme veľmi ľahko zorientujete. Páči sa nám aj možnosť zabezpečenia aplikácie odtlačkom prsta alebo kódom.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Domácnosť môžete ovládať aj na základe vašej polohy, stačí vyznačiť lokalitu a jej okruh

Zaujímavosti z testu

VeraEdge disponuje jedným USB-A vstupom, ktorý má špeciálnu funkciu. Môžete doň pripojiť 3G modem, ktorý automaticky nabehne v prípade výpadku domáceho internetu. K tomu nám ale chýba záložný batériový zdroj, ktorý by držal zariadenie pri živote aspoň niekoľko hodín. Užitočnou funkciou je aj zálohovanie nastavení systému a vytvorených scén v prípade poruchy.

Záložný zdroj internetu je užitočnou funkciou, avšak mierne predraží celý systém

VeraEdge má z časti otvorený operačný systém, čiže je možné inštalovať pluginy alebo rozšírenia k rôznym typom zariadení a doplnkov. To najpodstatnejšie na koniec. Keďže VeraEdge pracuje na princípe cloudu, celú domácnosť môžete ihneď po inštalácii ovládať aj mimo domova. Systém by mal byť dostatočne zabezpečený a komunikácia šifrovaná.

Verdikt

VeraEdge je dobre použiteľné zariadenie, ktoré vám umožní jednoducho zautomatizovať vašu domácnosť. Keďže pracuje s protokolom Z-Wave plus, je kompatibilné s viac ako 1200 zariadeniami od rôznych výrobcov, čo z neho robí multifunkčný nástroj. Plusom je jednoduchosť, možnosť ovládania cez web alebo aplikáciu a napokon aj priaznivá cena. Samozrejme, nedokáže toho toľko ako drahšia konkurencia, aj bezpečnosť je diskutabilná, ale ak sa s inteligentnou domácnosťou zoznamujete, toto môže byť dobrý odrazový mostík.

Zapožičal: www.homesystem.sk
Cena: 148 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE