Externý disk sa stáva základnou súčasťou mnohých používateľov, ktorí chcú zálohovať alebo len nemať všetok obsah v notebooku. Verbatim Store ‚n‘ Go je disk s USB 3.0 rozhraním a dostupný v trochu kapacitách – 500 GB, 1 a 2 TB. My sme vyskúšali 500 GB verziu. V našom prípade sme si okamžite všimli tichý chod a absenciu vibrácií. Je to dané aj telom šasi, ktoré je v štandardnej hrúbke. Nie je síce najtenšie na trhu, no pár milimetrov pre nás nehrá žiadnu úlohu. Vo vnútri je disk Toshiba s 5400 ot./min.

53193-53193-no-packaging-top_vyd2016_2_nowat

Priemerná rýchlosť čítania aj zápisu vyťaží disk na maximum a dostanete sa na 110 MB/s. Pri prenose objemných niekoľko gigabajtových dát dosiahnete maximálnu rýchlosť 123 MB/s. A to stojí za to, najmä pri potrebe rýchleho zálohovania multimediálnych súborov. Menšie súbory ako 1 MB boli čítané rýchlosťou 41 MB/s a zapisované rýchlosťou 21 MB/s. To sú slušné výsledky, ktoré by ste pri pomalšom USB 2.0 pripojení nedosiahli. Na zálohovanie môžete využiť aj softvér Nero BackItUp Essentials, ktorý je zadarmo súčasťou disku.

K disku sa dodáva aj utilita Green Buton, ktorá šetrí energiu vypínaním disku, no vždy je pripravený, keď z neho budete chcieť čítať obsah alebo do neho dáta zapisovať. Je kompatibilný s rozhraním USB 2.0 a je pred formátovaný súborovým systémom FAT32. Použiť ho môžete okamžite po zapojení na Windows aj OS X.

Cena: 59 EUR
Zapožičal: Verbatim

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.