Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Verejné Wi-Fi siete sú častým zdrojom internetového pripojenia pre mnohých používateľov. Okrem toho, že tieto voľne dostupné siete nám ponúkajú instantný prístup k internetu po celom svete, sú tiež bezpečnostným rizikom.

Odborníci z Aliter Technologies varujú pred nezabezpečenými sieťami, cez ktoré môžu užívatelia prísť o cenné dáta a upozorňujú na čo si dať pozor pri využívaní takýchto pripojení.

Najmä v zahraničí na dovolenkách zvyknú používatelia šetriť svoje dáta a pristupovať k internetu pomocou nezabezpečených sietí. „Častokrát sú možnosti obmedzené a práve v týchto chvíľach siahame po nezabezpečených voľných Wi-Fi sieťach s prístupom na internet. Tak, ako už bolo neraz povedané – nič však nie je zadarmo. Pripojením sa na takúto sieť podstupujete riziko. Verejné Wi-Fi siete sú totiž miestom, kde môžete neopatrnosťou prísť o veľmi cenné dáta,“ vysvetľuje Daniel Suchý, odborník na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies a dodáva: „Hrozí, že vám niekto, kto je pripojený na rovnakej sieti alebo predstiera, že poskytuje dané Wi-Fi pripojenie, môže ukradnúť vaše dáta, prihlasovacie údaje či uvidí vašu komunikáciu. V horšom prípade môže dôjsť až k strate súkromia či identity. Dokonca aj vaše kontakty môžu byť cieľom útočníkov, ktorí vedia zneužiť nielen ich samotné, ale aj dôležité dokumenty a citlivé informácie s nimi spojené, ktoré môžu šíriť ďalej.“

Odborník upozorňuje, že pre hakerov sú najužitočnejšie práve osobné informácie s prihlasovacími údajmi k rôznym účtom. Stať sa to pritom môže nielen pri nezabezpečených sieťach, ale tiež pri ľahšie zaheslovaných prístupoch, akými disponujú napríklad reštaurácie, hotely, apod. „V prvom rade, pokiaľ sa potrebujete prihlásiť na verejnú Wi-Fi sieť, nikdy nezdieľajte citlivé údaje a neprihlasujte sa do účtov, v ktorých máte cenné informácie. Tými sú napríklad e-mailové konto, sociálne siete či napríklad internet banking. Na tieto úkony radšej vždy použite mobilné dáta s vlastnou IP adresou,“ radí Suchý a dodáva: „Ak sa už potrebujete pripojiť na verejnú Wi-Fi sieť vždy si aktivujte VPN pripojenie, ktoré vám zabezpečí bezpečný prenos údajov cez zašifrované pripojenie. Týmto medzikrokom skomplikujete prípadný útok hakera.

VPN (Virtual Private Network) je virtuálna privátna sieť, ktorá vytvorí zašifrovaný komunikačný tunel medzi vašim zariadením a serverom poskytovateľa VPN služby. Následná komunikácia ďalej do internetu prebieha zo serverov poskytovateľa. Takýmto spôsobom sa minimalizuje riziko narušenia dôvernosti vašej komunikácie. Odborník radí, že existujú ako bezplatné, tak i platené VPN služby. Pre funkčnosť VPN služby je potrebné nainštalovať si aplikáciu do počítača, tabletu alebo chytrého telefónu používateľa a vytvoriť si používateľský účet na stránke poskytovateľa VPN služby. Toto zaberie menej ako 10 minút a na druhej strane poskytne dostatočnú ochranu v prípade pripojenia na verejnú či menej zabezpečenú Wi-Fi sieť. Okrem toho použitie VPN utajuje IP adresu, čo sťažuje sledovanie aktivity používateľa.

Odborníci radia používať tieto aplikácie:

ExpressVPN

+ Podpora 5 zariadení súčasne

+ Mesiac na skúšku zdarma

+ Jedna z najrýchlejších VPN

– Obmedzený počet súčasne podporovaných zariadení

NordVPN

+ Podpora 6 zariadení súčasne

+ Možnosť vyskúšať na 30 dní zdarma

+ Dôraz na bezpečnosť

– Nie veľmi vydarená mobilná aplikácia

Private Internet Access (PIA)

+ Podpora 10 zariadení súčasne

+ Veľký výber serverov

+ Veľmi dobra aplikácia pre mobilné zariadenia

– Nižšia rýchlosť cez niektoré servery

ProtonVPN

+ Podpora 5 zariadení súčasne

+ Neblokuje streamovacie služby

+ Možnosť vyskúšať na 30 dní zdarma

– Vyššia cena

Značky: