Kauza o „uniknutom“ hesle nemusí byť taká, ako sa na prvý pohľad zdá.

Na facebookovej stránke Zomri sa objavil príspevok zo „Story“ na Facebooku, ktorý zverejnila Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády SR a ministerka úradu zvaného ako Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Súčasťou fotografického obsahu bolo totiž heslo na papieriku nalepené pod displejom.

Zdroj: Zomri

Keďže nateraz nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti, môžeme len špekulovať. Z nálepky nie je jasné, do akého systému slúži heslo. Podobnosť so skratkou pre vyššie uvedený dlhý názov ministerstva sa pýta ako prvá možnosť. Číselné označenie by síce mohlo charakterizovať vznik úradu, no zároveň aj vznik hesla.

V každom prípade ide o bezpečnostné riziko, aj keby išlo o heslo do systému, do ktorého sa mimo lokálnej siete nedá prihlásiť. Je to podobné ako pri zobrazení len jednej strany kreditnej karty. Kód CVV síce neodfotíte, no už číslo, meno na karte a jej platnosť sa dá považovať za rizikové.

Aktualizované o vyjadrenie k zverejnenému heslu.

Skúšali sme sa spojiť priamo s Ministerstvom, štátny tajomník Ján Hargaš nás Andreja Ďuríčka, vedúceho tlačového oddelenia. Jeho telefónne číslo je aktuálne nedostupné.

Na facebookovej stránke Za ľudí bolo publikované vysvetlenie objasňujúce „kauzu s uniknutým heslom“. Ako sme predpokladali, žiadna veľká veda sa nekoná. Výčitky na MIRRI sú síce oprávnené, no priznajme, vyčítať niekomu je veľmi ľahké. Ak by išlo o Ministerstvo financií, išlo by o veľký rozruch, pretože „v hre sú naše peniaze“ a pod.

Podobné situácie by sa nemali stávať, nakoľko stále platí téza, že vaše heslá sa nezdieľajú s nikým, ani ak by išlo na pohľad o bezvýznamné heslo.

Zdroj: FB Za ľudí

Zdroj: Zomri

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.