Windows collaboration display od spoločnosti Sharp je 70-palcový interaktívny displej, ktorý umožňuje dotykové ovládanie, obsahuje zabudovanú 4K kameru, mikrofóny a IoT senzory na efektívnejšiu prácu a využívanie zasadacích miestností.

Koncept veľkých obrazoviek, ktoré sú zamerané na spoluprácu medzi zamestnancami a prezentovanie, nie je ničím novým. Windows collaboration display od Sharp však prináša niekoľko praktických noviniek a funkcií, vďaka ktorým ide o viacúčelové riešenie.

Windows collaboration display je v jadre 70-palcový dotykový displej s rozlíšením 4K. Obrazovka umožňuje súčasný dotyk v 10 bodoch a obsahuje aj funkciu odmietnutia dlane. To znamená, že si dlaň môžete položiť na displej pre pohodlnejšie písanie pomocou priloženého dotykového pera a obrazovka ju bude ignorovať. Je to praktická funkcia, ktorá zvyšuje pohodlnosť pri práci. Pasívne dotykové pero je súčasťou balenia, aktívny stylus je k dispozícii ako voliteľné príslušenstvo.

V porovnaní s bežnými obrazovkami je Windows collaboration display navrhnutý na používanie v režime 24/7, pričom výrobca ponúka On-Site záruku na obdobie 5 rokov. Znamená to, že v prípade problémov príde technik priamo k vám. Displej má maximálny jas na úrovni 350 cd/m2, kontrastný pomer je 4000 : 1.

Rýchle a jednoduché pripojenie zariadení

Interaktívny displej obsahuje niekoľko predinštalovaných aplikácií, jeho koncept je však založený na tom, že k nemu pripojíte iné zariadenia – či už pomocou HDMI portu, cez USB-C alebo bezdrôtovo. Obrazovka v sebe obsahuje Miracast na rýchle a jednoduché bezdrôtové pripojenie Windows alebo Android zariadení. Súčasťou balenia je 8-metrový aktívny USB-C kábel, ktorý zabezpečuje stabilné pripojenie aj na väčšiu vzdialenosť a okrem prenosu zabezpečuje dotykovú funkcionalitu, využívanie 4K kamery, zabudovaných mikrofónov a napájanie. V prípade pripojenia cez HDMI je potrebné použiť druhý USB kábel na zabezpečenie interaktivity.

Windows collaboration display je certifikovaný pre služby Microsoft 365 a Microsoft Teams, takže v kombinácii s týmito službami ponúka výborný používateľský zážitok bez kompromisov. Samozrejme ho môžete využívať aj s inými službami, či už ide o kolaboráciu, videokonferencie alebo prezentovanie či pripomienkovanie. Zabudovaná kamera umožňuje snímanie v rozlíšení až 4K pri 30 fps, jej zorné pole je 120°. Zabudované mikrofóny majú dosah 4 až 6 metrov. V prípade potreby je možné pripojiť externé mikrofóny. Displej tiež obsahuje dvojicu 10 W reproduktorov.

K displeju môžete pripojiť zariadenia káblami aj bezdrôtovo

K displeju môžete pripojiť zariadenia káblami aj bezdrôtovo, Zdroj: Sharp

IoT senzory môžu prezradiť, ako efektívne využívate zasadačky

Jednou z pridaných hodnôt zariadenia Windows collaboration display od Sharp sú zabudované IoT senzory. Tie merajú aktuálnu teplotu, vlhkosť a kvalitu vzduchu a tiež aj osvetlenie a obsadenosť miestnosti. Tieto informácie môžete následne využiť na zvýšenie efektivity počas porád – zlý vzduch znižuje sústredenosť ľudí a nevhodné osvetlenie môže zvýšiť únavu očí. Pohybový senzor pomôže napríklad pri vyhodnocovaní využívania zasadacích miestností, takže si jednoducho spočítate, či máte vo firme málo alebo veľa zasadačiek. Pohybový senzor tiež môže automaticky aktivovať interaktívny displej, takže ho nemusíte zapínať manuálne.

Dáta zo senzorov je možné analyzovať pomocou softvéru spoločnosti Sharp, prípadne je možné využiť IoT platformu v Microsoft Azure. Eventuálne sa dá použiť niektorá z voliteľných nadstavieb, ktoré napríklad prispôsobujú úroveň osvetlenia aktuálnemu okolitému svetlu.

Pridanou hodnotou tohto displeja sú zabudované IoT senzory

Pridanou hodnotou tohto displeja sú zabudované IoT senzory, Zdroj: Sharp

Až 3 vedľa seba

Windows collaboration display môžete pripevniť na stenu alebo ho používať na stojane. Vedľa seba môžete mať až 3 displeje, ktoré sa dajú navzájom prepojiť. Na zadnej strane displeja sa nachádza priestor na pripojenie miniatúrneho počítača. Ten sa skryje za obrazovku a nebude vám zavadzať.

Windows collaboration display považujeme za atraktívne riešenie v segmente interaktívnych displejov. Z praktického hľadiska oceňujeme zabudovanie kamery aj mikrofónov, takže k displeju okrem samotného počítača nemusíte pripojiť už nič ďalšie. Zabudované IoT senzory môžu optimalizovať využívanie zasadačiek aj samotné porady.

Cena: 8000 €

Zapožičal: Sharp

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit