Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

„Lacnejšie“ Vianoce sa budú niesť v znamení „zabavme sa doma“

Štart hlavnej nákupnej sezóny v spojení s útlmom „offline“ aktivít opäť pocítili predovšetkým internetoví obchodníci – priebežné októbrové čísla ukazujú medziročný nárast o desiatky percent. Podľa predbežných odhadov tak vytiahne vianočná sezóna celoročné čísla e-commerce ku viac ako tretinovému medziročnému rastu. Vianočnými ťahúňmi budú podľa dátových analýz a štatistických predikcií Heureky kategórie, ktoré súvisia so zdravým životným štýlom, a tiež čokoľvek, čo nám bude spríjemňovať množstvo času, ktoré musíme tráviť doma.

Na darčeky budeme míňať menej, o to viac budeme nakupovať online

„Jarný lockdown nahnal ľudí k počítačom a na online predaj mala táto skutočnosť veľmi pozitívny vplyv. Napríklad v marci vzrástol e-commerce medziročne až o 54 %,“ pripomína marcové štatistiky Tomáš Braverman, šéf nákupného radcu Heureka.sk. Spojenie toho, že nás čaká tradične najsilnejšia sezóna, a toho, že sme nútení „offline“ aktivity utlmovať a presúvať do online, podľa Bravermana spôsobí, že online biznis zažije jedno z najlepších období.

Podľa prieskumu Heureky sa vianočné nákupy aspoň čiastočne online chystá spraviť viac ako 95 % Slovákov. „E-commerce porastie raketovo a vianočná sezóna vytiahne celoročné čísla až ku štyridsaťpercentnému medziročnému rastu. A to aj napriek tomu, že ľudia budú v dôsledku krízy peniaze šetriť – tým skôr sa väčšina zákazníkov presunie na internet, kde možno vybrať zďaleka najvýhodnejšiu ponuku,“ hovorí Tomáš Braverman z Heureky.

Pri online nákupoch netreba zabúdať na bezpečnosť. „Aj keď sú online nákupy určite bezpečnejšie z hygienického hľadiska, ľudia by si mali dať pozor a nakupovať len u predajcov, ktorí získali certifikát Overené zákazníkmi,“ radí Tomáš Braverman. Certifikát Overené zákazníkmi všetkým nakupujúcim hovorí, že obchod, v ktorom sa chystajú robiť svoje vianočné nákupy, je dôveryhodný a bezpečný.

Zdravý životný štýl a zútulňovanie domovov bude veľkou témou

Aktuálny stav chtiac nechtiac čiastočne ovplyvní aj to, čo budú ľudia nachádzať tento rok pod vianočnými stromčekmi. „Tohtoročné Vianoce budú skôr o praktických veciach než o luxusných doplnkoch. Veľkou témou bude tiež zdravý životný štýl a túžba trošku si to doma spríjemniť,“ hovorí Tomáš Braverman a dopĺňa: „Naša dátová analýza tak ukázala napríklad na smoothiovače, french pressy a kávovary. Obľúbené budú tiež bezdrôtové slúchadlá alebo repráčiky, a muži aj ženy určite ocenia veci na domáce cvičenie.“

Ženy ocenia niečo pre zdravie, muži technologické vychytávky. Deti pripravte na domáce vzdelávanie

Veľkým vianočným hitom, ktorý si užijú všetci milovníci kávy, budú tento rok french pressy, mocca kanvičky a ďalšie doplnky na prípravu kvalitnej kávy. Ženy potom ocenia napríklad aromatické lampy alebo aróma difuzéry. V darčekoch pre mužov budú vládnuť bezdrôtové vychytávky typu slúchadiel, reprákov či nabíjačiek, populárnym darčekom budú aj tento rok chytré hodinky. Nejeden muž tiež zaplesá nad hernou konzolou s obľúbenou hrou. Medzi deťmi budú vianočným hitom stavebnice Lego, zabodujete tiež kreatívnymi súpravami a interaktívnymi hračkami.

Na základe dátovej analýzy prichádza tento rok Heureka s novým inšpiratívnym darčekovým radcom, ktorý pomáha nakupujúcim vybrať tie najlepšie vianočné darčeky pre rodinu či blízkych.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.