Je tu vianočný čas a možno ešte stále hľadáte originálny vianočný darček pre niekoho z rodiny či blízkych. Riešenie je jednoduché – kalendár vytvorený z vašich vlastných fotografií.

Stačí vybrať fotografie, poskladať ich do fotokalendára priamo vo vašom počítači, vytlačiť a zostáva len výsledok dať pod stromček.

Ako nástroj na vytvorenie kalendára použijeme program Zoner Photo Studio X (ZPS), ktorý v našej redakcii používame na úpravu fotografií. Program Zoner Photo Studio X je určený pre operačný systém Microsoft Windows na 30 dní úplne zadarmo a vytvorenie fotokalendára je v ňom jednoduché – potrebujete hlavne správne fotografie.

Začíname

Fotokalendár vytvoríme v module ZPS s názvom Vytvoriť, pričom vyberiete položku Kalendár. Teraz sa rozhodnite, aká veľkosť a orientácia kalendára vám najviac vyhovuje. Môžete si vybrať z formátov A4 a A3, a to buď vo verzii pre dva alebo jeden mesiac. Na dvojmesačný kalendár vám stačí 7 fotografií, na jednomesačný kalendár treba 13 fotografií. Inak k dispozícii je aj týždenný kalendár, na ktorý si pripravte 54 fotografií.

Zoner Photo Studio
Začiatok prípravy nového osobného kalendára

Ďalej si vyberte veľkosť a typ kalendára. Vybrať si môžete z niekoľkých vopred pripravených šablón. Od tých s veľkou plochou na dátumy, kde sa vám zmestia aj osobné poznámky, až po šablóny s tenkým pásikom, kde je dominantou fotografia. Šablónu si môžete vybrať aj podľa orientácie fotografií. Odporúčame vytvoriť kalendár z fotografií, ktoré sú všetky na šírku alebo všetky na výšku. Takýto kalendár vo výsledku vyzerá najlepšie.

V časti Parametre vyberte rok a mesiac alebo deň, od ktorého má kalendár začínať (1. január 2022). Môžete tu tiež nastaviť typy písma a parametre dátumu kalendára. Potom v časti Rozloženie stránky vyberte, či má byť fotografia celostránková, alebo vyberte šablónu pre viacero fotografií kliknutím na číslo v riadku v časti Rozloženie.

Pridávanie obrázkov do fotokalendára

Keď otvoríte priečinok s fotografiami, Zoner Photo Studio vám ponúkne automatické naplnenie kalendára pomocou ikony Pridať fotografie z priečinka. Poradie obrázkov môžete potom zmeniť jednoduchým pretiahnutím a pustením fotografií.

Zoner Photo Studio
Pridávanie obrázkov do kalendára

Ak chcete mať v kalendári fotografie z rôznych priečinkov, nájdite príslušný priečinok na ľavom paneli. Potom presuňte fotografie zo spodného filmového pásu na každú stranu mesiacov.

Úprava konečného vzhľadu

Teraz dolaďte presnú polohu obrázka. Dvojklikom otvorte vybranú stránku v kalendári, kliknite na fotografiu a môžete ju otočiť resp. upraviť veľkosť. Nezabudnite, že v hornej časti stránky kalendára by nemalo byť nič dôležité. Väzba kalendára totiž bude práve na týchto miestach.

Zoner Photo Studio
Úprava fotografie v kalendáre

Po pridaní fotografií v prípade potreby upravte celkový vzhľad grafiky. Ak si to prajete, zmeňte farby a štýl ohraničenia.

Nezabudnite dvakrát kliknúť na každú stránku, aby ste ju otvorili a skontrolovali, či sú dátumy čitateľné a či do ničoho nezasahujú. To býva častá chyba.

Keď ste s kalendárom spokojní, máte niekoľko možností, čo robiť ďalej. Ak máte tlačiareň, ktorá zvládne kvalitne vytlačiť stránky kalendára v dobrej kvalite, môžete ho hneď vytlačiť. Prípadne môžete hotový kalendár exportovať do formátu PDF a vytlačiť ho aj inde. Napr. aj v profesionálnej firme na tlač fotografií alebo u niekoho v práci.

Zdroje: Milujeme fotografii, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.