RTVS ponúka na Slovensku vybraný obsah z Olympijských hier (OH) v Riu v 4K rozlíšení.

To je niekoľko násobne viac ako je to pri súčasnom HD vysielaní, ktoré sa bežne používa pri vysielaní na Jednotke alebo Dvojke RTVS. Tento obraz sa tak dá vychutnať v najjemnejších detailoch.

RTVS4K-4

Takto vyzerá 4K vysielanie od RTVS

Obsah z OH RTVS kúpila od japonskej spoločnosti NHK, ktorá nakrúca obraz v Riu dokonca v rozlíšení 8K. Robí tak preto, aby si vysielanie v tomto rozlíšení otestovala pre Olympijské hry v Tokyu. Japonská NHK tak pre svoje potreby produkuje 8K a RTVS ho následne downgraduje (znižuje) na rozlíšenie 4K.

Robí tak vo svojom špeciálnom pracovisku priamo v Riu. V centre diania OH tak umiestnili výkonný enkóder 4K a enkodovaný signál sa posiela linkou do Bratislavy, kde ho tzv. Ultra HD tím finálne spracováva.

RTVS4K-5

Andrej Doiežal pri prezentácii 4K vysielania. Celkom vľavo beží HD vysielanie na Dvojke

Andrej Doležal, technický riaditeľ RTVS k tomu povedal – „Určite nič lepšie na Slovensku ďalšie 4 roky neuvidíte. Je to jasný dôkaz, že RTVS je technologicky najpokrokovejšia televízia na Slovensku

Spracovanie sa vysiela v špeciálnom rámci, teda mimo Jednotky a Dvojky a prijať ho môžete dvoma spôsobmi. Prvým spôsobom je kvalitný internet, kedy sa tento signál dostane do UltraHD smart televízorov pomocou aplikácie 4K Telekom.

RTVS4K-7

Aplikáciu na príjem 4K vysielania cez internet poskytol Telekom

Obsah sa tak zobrazí v 4K rozlíšení. Nevyhnutnosťou je, aby použitý televízor podporoval rozlíšenie 4K a tiež podporoval kodek HEVC (H.265). Minimálna rýchlosť pripojenia k internetu je 10 Mbit/s, aplikácia si rýchlosť pred pripojením overuje.

Takto sa overuje rýchlosť pripojenia k internetu v aplikácii 4K Telekom

Takto sa overuje rýchlosť pripojenia k internetu v aplikácii 4K Telekom

Druhý spôsob šírenia 4K signálu z OH Rio je vo využití digitálneho vysielania DVB-T2 a v tomto prípade poskytuje signál Towercom. Testovacie vysielanie je obmedzené na bratislavský kraj. Reálne je možné cez DVB-T2 prijať signál napr. aj v Trnave. Linka do Towercomu je aktuálne posilnená, je to 20 Mbit/s, doteraz to bolo 5 Mbit/s. Testovacie Ultra HD vysielanie bolo spustené 11. augusta 2016 z vysielača Bratislava – Kamzík na 6. kanáli (pásmo VHF) s vyžiareným výkonom ERP = 5 kW. Na príjem Ultra HD vysielania v tomto prípade treba televízor alebo prijímač schopný spracovať signál DVB-T2 H.265 a anténu s podporou VHF príjmu.

Divákom, ktorí nie sú v pokrytí testovacieho vysielania alebo nedisponujú prijímacím zariadením schopným spracovať Ultra HD vysielanie, odporúča Towercom vysielanie Olympiády v HD rozlíšení na Jednotke HD aj Dvojke HD, ktoré sú dostupné zadarmo v rámci programovej ponuky Voľná telka.

RTVS4K-6

„Pre divákov sme pripravili v spolupráci so spoločnosťami Euronics TPD a AB-COM prezentáciu UHD 4K vysielania priamo v elektro predajni TPD na Farského ul. v Bratislave – Petržalke.

EuronicsTPD-2

Okrem diváckeho zážitku si návštevníci môžu odniesť aj šancu vyhrať UHD 4K televízor alebo špičkový externý prijímač VU+ Solo 4K s DVB-T2 tunerom“ povedal Michal Šuran, marketingový manažér Towercomu. Viac informácii o súťaži na www.volnatelka.sk/sutaz.

RTVS4K-3

Rozlíšenie obrazu je oboch prípadoch 3840 × 2160 bodov, aj farebná schéma je hlbšia. Mali sme možnosť porovnať kvalitu signálu v HD a 4K rozlíšení a je to veľký rozdiel.

RTVS4K-2

V 4K rozlíšení sa z OH vysielajú iba vybrané športy a po spracovaní sa vysielajú asi s 12 hodinovým oneskorením. Premiérový obsah RTVS vysiela o 14 hodine.

VOLNA TELKA A4 - SUTAZ_nowat

Prečo len vybrané športy? Treba si uvedomiť, že japonská NHK nemá v súčasnosti veľa kamier pre 8K rozlíšenie a vybrané tak boli športy, ktoré sa dajú pokryť menším počtom kamier, napr. ôsmymi. V 4K rozlíšení sa tak vysiela napr. plávanie alebo džudo. Pribudne ale aj atletika, basketbal a záverečný ceremoniál.

EuronicsTPD-1

Za licenciu RTVS zaplatila NHK sumu 55 000 USD, autorské práva sú vybavené v rámcovej zmluve RTVS. Suma 55 000 Eur bude pritom plne pokrytá poplatkami za komerčné vysielanie Telekomu a Towercomu v celkovej hodnote 55 000 USD. RTVS tak toto vysielanie nebude stáť nič, okrem práce UltraHD tímu.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj generálny riaditeľ RTVS, Václav Mika

Na tlačovej konferencii vystúpil aj generálny riaditeľ RTVS, Václav Mika

Odhad RTVS je, že tento obsah si na Slovensku pozrie asi 15 000 divákov – toľko domácností splňuje technické podmienky na príjem 4K vysielania v jednej alebo druhej platforme. Do budúcna chce RTVS pripravovať aj vlastné programy v 4K rozlíšení, asi však nie športové, ktoré sú technicky najnáročnejšie. Skôr pôjde o dokumentárne filmy. V prípade športu sa však RTVS chce sústreďovať na obsah a bude stáť za každou lepšou športovou udalosťou vrátane najbližší zimných i letných olympijských hier.

EuronicsTPD-3

Vic o vysielaní si pozrite aj na špecializovajej stránke RTVS pre UHD vysielanie

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.