V Teleráne sme ukazovali, ako je možné nabíjať smartfón pomocou bezdrôtovej nabíjačky. Na túto tému pripravujeme veľký článok do papierového vydania magazínu touchIT.

Prinášame krátku ukážku z pripravovaného článku:

Ako funguje súčasné bezdrôtové nabíjanie a kam sa posunie ďalej? Aké sú jeho súčasné silné a slabé stránky a kedy môžeme očakávať jeho masívne presadenie? Na to odpovieme práve v tomto článku.
Ktoré drôtové spojenie je nepohodlné a nepríjemné? No predsa to, ktoré musíte stále obsluhovať. Pokiaľ k svojmu televízoru, hernému desktopu či akémukoľvek elektrickému spotrebiču pripojíte
káble a následne s nimi mesiace či celé roky neprichádzate do kontaktu, zrejme pre vás nepredstavujú žiadny problém. Veď prečo by aj mali.
Nemusíte sa zaoberať sledovaním stavu batérie a dobíjaním a pokiaľ je kabeláž vhodne umiestnená za skriňou či stolom, všetko je v poriadku aj z hľadiska vzhľadu. Pohodlie je narušené v prípade
smartfónov a tabletov. Krátka výdrž na batériu a nutnosť neustáleho dobíjania je zrejme najväčšou slabinou súčasných mobilných zariadení. Kým dátová konektivita je vďaka Wi-Fi, Bluetooth a 4G LTE obvykle bezproblémová, pre nabíjanie je nutné siahnuť po nabíjačke a do zariadenia pripojiť kábel. Vzhľadom na to, že pri smartfónoch a smarthodinkách to musíte urobiť prakticky každý deň, vie to byť veru poriadne otravná záležitosť. Nejde pri tom len o to, že nabíjačku musíte mať po ruke, čo mimo domu nemusí byť vždy samozrejmosťou. Aj doma sa občas pritrafí to, že nabíjačku nemôžete nájsť alebo skrátka smartfón nabiť zabudnete a vo dverách pri odchode z domu si uvedomíte, že zariadenie už melie z posledného. Veľkou nevýhodou takisto je, že zariadenie pri nabíjaní stratí svoju mobilitu a ak ho používate vtedy, cítite sa, akoby ste držali staré telefónne slúchadlo pevnej linky, s ktorým ste sa nemohli pohnúť viac ako meter od prístroja. Ako z tohto problému von? Samozrejme pomocou bezdrôtového nabíjania.
 To má pritom niekoľko verzií, pričom niektoré môžu mať z hľadiska budúcnosti značný vplyv na to, ako vlastne budeme mnohé zariadenia používať. Bezdrôtové nabíjanie a nová vojna formátov
Technológia bezdrôtového nabíjania zariadení nie je žiadnou novinkou, avšak presadenie jednotlivých technológií nie je vždy jednoduché a často na ne musí byť ten správny čas. Ako dobrý príklad sa dajú uviesť tablety, ktoré sú na trhu už od 90. rokov minulého storočia, avšak až rok 2010 bol tým zlomom, ktorý ich nasmeroval do veľkej popularity. V prípade rôznych formátov a technologických štandardov pritom často do hry vstupuje ešte jeden faktor, ktorým je súboj konkurenčných združení. Ako príklad z relatívne nedávnej minulosti (2006 až 2008) sa dá
uviesť súboj optických formátov Blu-ray a HD DVD, pri ktorom sa dve konkurenčné konzorciá snažili pretlačiť práve svoje riešenie. Snaha o uzurpovanie prívržencov jednoznačne brzdila rozšírenie používania, pretože mnoho firiem a takisto koncových používateľov čakalo, ako súboj dopadne ….

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.