V Teleráne sme hodnotili stav elektronického zdravotníctva na Slovensku. Pripomeňme, že doteraz sa na tejto projekt minulo 47 miliónov Eur. Aktuálne sú vybraté štyri strediská, kde sa systém eHealth na Slovensku testuje, najviac sa pritom spomína nemocnica v Malackách. Skúsenosti z doterajšej pilotnej prevádzky sú na naše prekvapenie celkom pozitívne. Aktuálne sa počíta s tým, že do ostrej prevádzky sa eHealth dostane od 1. januára 2017. Náklady na prevádzku by mali celkovo dosiahnuť sumu 130 miliónov Eur. 

eHealt by malo priniesť elektronizáciu výsledkov vyšetrení a predpísaných liekov, vydávanie liekov bez nutnosti vypísania receptu ale aj automatické objednávanie pacienta na vyšetrenie a očkovanie. Celkovo by sa mal elektronizovať 101 zdravotníckych služieb,

Pacientovi bude pritom stačiť len občiansky preukaz s čipom, pravdepodobne nebude nutné mať nejaký ďalší zdravotný preukaz s čipom. Bezpečnosť údajov má byť dosiahnutá šifrovaním údajov a ochranou PINom, ktorý pozná len pacient a jeho všeobecný lekár.

Pripomeňme, že zdravotná poisťovňa Dôvera už niečo podobné dlhšiu dobu používa. V jej prípade existuje mobilná aplikácia pre pacienta (iOS a Android), SMS notifikácia predpísaných liekov a tiež elektronická pobočka. Výdaje napr. na elektronickú pobočku dosiahli 1 milión Eur.

O stave spúšťania eHealth do praxe na Slovensku sme hovorili v Teleráne. Pozrite si prvý vstup:

A máme pre vás aj druhý vstup:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.