Potvrdili sa takmer všetky očakávania. iPhone 7 prináša „iba“ evolúciu.

Apple po mesiacoch špekulácii ukázal svetu nový iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Pokiaľ pravidelne sledujete náš portál, potom vás včerajšia tlačová konferencia neprekvapila. Prakticky o všetkých novinkách sa počas posledných týždňov už hovorilo.

Každopádne, iPhone 7 je oficiálne predstavený a prináša nasledujúce vylepšenia. Fotoaparát zámerne spomíname až na konci textu.

iPhone 7 Plus a jeho farebné varianty

iPhone 7 Plus a jeho farebné varianty

Rovnaký dizajn, avšak s odolnosťou IP67

Nový iPhone má rovnaký dizajn ako predchodcovia, avšak ponúka odolnosť IP67. Apple dokázal zlepšiť odolnosť voči vode, takže ak vám telefón padne do nádrže s vodou na krátku dobu alebo ho polejete, mal by to prežiť. Podľa očakávaní sa zmenilo tlačidlo Home, ktoré je po novom nepohyblivé. Má však haptickú spätnú väzbu, aby ste jeho stlačenie cítili.

Apple vylepšil displej aj výkon. Displej je o 25% jasnejší a s lepším farebným gamutom. Procesor Apple A10 Fusion má podľa Applu o 40% lepší výkon v porovnaní s iPhonom 6s. Zaujme tým, že má 4 jadrá. Dve z nich pracujú na plný výkon, druhá dvojica využíva iba 1/5 výkonu. iPhone 7 sa podľa potreby prepína medzi jednotlivými jadrami, aby zefektívnil ich využívanie. S tým súvisí aj predĺžená výdrž batérie. O 2 hodiny oproti iPhonu 6s a o hodinu v porovnaní s iPhonom 6s Plus.

S dvoma reproduktormi, bez 3,5 mm jacku

iPhone po prvýkrát prináša stereo reproduktory. 3,5 mm audio jack už vo výbave nenájdete, v balení dostanete Lightning slúchadlá a takisto redukciu z Lightning portu na 3,5 mm konektor.

Najväčšie novinky ponúka fotoaparát a to najmä v Plus verzii. Štandardný iPhone 7 má 12MP fotoaparát s f/1.8 a s optickou stabilizáciou obrazu. Apple vylepšil snímanie fotiek v slabších svetelných podmienkach, v tomto smere iPhone 6s za konkurenciou zaostával. Novinkou je aj dvojtónový blesk so 4 LED diódami.

Fotky, ktoré boli odfotené iPhonom 7 a Plus verziou

Klasický fotoaparát aj teleobjektív

Úplnou špecialitou je duálny fotoaparát v prípade iPhonu 7 Plus. Ten ponúka dva 12MP senzory. Jeden z nich je totožný s iPhonom 7, druhý snímač je teleobjektív. Vďaka tomu môžete pri snímaní fotiek využiť aj oveľa kvalitnejší zoom v porovnaní s klasickým fotoaparátom. Duálny fotoaparát ponúka 2-násobné optické priblíženie a softvér v iOS využíva v prípade potreby oba snímače na vytvorenie čo najlepšej fotky pri použití zoomovania. Dva snímače využijete aj pri experimentovaní s hĺbkou ostrosti. Výsledkom sú veľmi pekné snímky. Tešíme sa, až tento fotoaparát podrobíme redakčnému testovaniu.

iPhone 7 a 7 Plus sa dostanú do predaja na Slovensku už 23. septembra. Európske ceny sú nasledovné: 759 (32 GB) / 869 (128 GB) / 979 (256 GB) eur za iPhone 7 a 899 (32 GB) / 1009 (128 GB) / 1119 (256 GB) eur za verziu Plus. Apple našťastie 16 GB modely vyradil z predaja, základný model ponúka 32 GB úložisko.

iphone7_ceny_nowat

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil iPhone 7, Apple Watch 2 a ďalšie novinky

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit